rodinal

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

waszmość
-#

rodinal

Post autor: waszmość »

Witam wszystkich !

kupiłem dzisiaj R09 i zastanawiam się, czy muszę od razu rozrobić całą butelkę w takich proporcjach jak będę wywoływał, czy mogę np przy 1+100 odlać sobię te 4 ml, umieszać zupkę i wołać (mój koreks potrzebuje 400)
wiem, ze nie można dzielić wywoływaczy w proszku, ale ten jest w płynie, a byłoby to wygodne, bo zdaje się, ze taki rozrobiony szybciej może się popsuć ? no i mogę próbować różnych rozcieńczeń jak mi się zachce...
i czy mogę wywoływać od razu po urobieniu, czy muszę jakiś czas odczekać?

i jeszcze odnośnie utrwalacza, mam tetenal superfix plus, wywołałem w nim ok 8 filmów i nie wiem po czym poznam, ze jest on już zużyty...

z góry sorry za lamerskie pytania, a google nie chciał mi dzisiaj pomóc ;-)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

haj!

oczywiście że każdorazowo rożcieńczasz tyle roztworu podstawowego ile potrzebujesz, czyli jeśli chcesz mieć 500ml rodinalu o st. 1:100 to bierzesz 5ml koncentratu i dopełniasz 500ml wody. właściwie to masz wtedy 505ml, ale to nie ma znaczenia. resztę wywoływacza zabezpieczasz przez ściśnięcie butelki i zakręcasz.

pozdrawiam.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Wrzuc kawalek filmu do utrwalacza. Jak sie zrobi przezroczysty to jest ok, w wywolywaczu powinien sczerniec. Przed kazdym wolaniem testuje w ten sposob wywoje i utrwalacz zeby uniknac niespodzianek.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
ODPOWIEDZ