Wyznaczenie "prawdziwej" czułości negatywu (Legacy

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

dadan_mafak pisze:
junkers_ju-87 pisze: Robiłem Adoxa 100
Według Digitalu 7:30 , nie ważne jaki wywoywacz i stężenie.
Zrobiłem , lipa za ciemno .
Zrobiłem kilka testów i wynik był taki
7:10 sek , bardzo nie dowołany
7:18 bardzo dobry
7:26 zdecydowanie przewołany
smiesz chyba jaja sobie robic albo fantazja Cie poniosla. musialbys wywolywac rotacyjnie w tmaxie 1:1 i 30st zeby 16 sekund bylo roznica miedzy bardzo nie dowolanym a zdecydowanie przewolanym.
taka tolerancje to ma proces e-6 :mrgreen:

wracaj do nauki a nie innym wode z mozgu robic...

i bez bluzgow i straszenia adwokatami. udowodnij albo zamilcz...
jaja to ty sobie robisz .
jesteś arogancki i zadufany w swym przeświadczeniu że wiesz najlepiej.
ale w tym przypadku się mylisz.
Ja wiem co robię i dokładnie widzę.
A ty nie widzisz ale czepiasz się , nie wiadomo czego i po co .
To ty powinieneś zamilczeć .
Brak ci po prostu kultury.
A co ty jesteś jakiś guru fotografii.
Nie ty jesteś jaśnie Pan obrażalski .

Nic nie muszę udowadniać a zwłaszcza tobie .
Chcesz dowód to rusz tyłek z twojej wioski i przyjedź samemu zobaczyć

Człowieku , ty chyba masz problem ze swoją psychiką i własnym małym ego.

A jeszcze dodam że jak piszesz blog o kalibracji to kopiując tekst z opracowań innych autorów mógł byś chociaż zmieniać niektóre zwroty żeby wyglądało że to twoja praca.
A tak to zwykły plagiat.

A wracając do dowodu , to ty mi zarzuciłeś nie prawdę to teraz sam zrób test dokładnie zrób pomiary i przedstaw wyniki swojej pracy .
Rzecz w tym że ten kto zbadał problem , wie dokładnie , a i tobie wydaje się
wiesz dokładnie.
Po za tym ja staram sie robic negatyw zawsze jak najlepszy ,
Oglądając te negatywy które robiłem w czasie 7:10 i 7:26 oraz biorąc pod uwagę twoją wypowiedź m z której wprost wynika że ta różnica czasowa nie ma znaczenia dla jakości negatywu , stwierdzam że ty robisz je byle jak o marnej jakości a czasami coś ci się uda zrobić dobrze.

dla mnie te negatywy wołane u mnie w tych czasach sa nie do przyjęcie.
Dlatego wydaje ci się że ja sobie robię jaja .
A potem śmiejesz się z innych zamiast się zastanowić i samemu sprawdzić jak to jest.

ja mam negatywy i zrobiony test i wiem jaki jest efekt
Tobie wydaje się że wiesz

I taka jest między nami różnica.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 11:06 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 2 razy.
ju_87
junkers_ju-87
-#

JaZ99 pisze:
junkers_ju-87 pisze:Jeśli ktoś pisze że System Strefowy jest do dupy bo nie jest policzalny i obiektywny tzn że nie ma pojęcia o co chodzi w tej materii.
Zakładam, że odnosisz się do mojej wypowiedzi. Musiałem źle napisać, bo mnie nie zrozumiałeś. Adams i jego system strefowy NIE JEST do dupy, wręcz przeciwnie! Moja wypowiedź dotyczyła tekstów, do których były tu dzisiaj publikowane odsyłacze. I tyle w tej materii.
A to sorry , i przepraszam , faktycznie cię źle zrozumiałem .

pozdrawiam
ju_87
junkers_ju-87
-#

praktis pisze:Junkers napisał - Henry , wiesz co ?
książka za pewnie dobra , tylko problem że trzeba ją przeczytać.
na tym forum na temat kalibracji , jest właściwie wszystko napisane.
Problem jest z tym że niektórym nie chce sie czytać

Wystarczy odrobina chęci i całość jest na tym forum + w goglach wpisać kalibracja negatywu i wszystko masz jak na dłoni.[/shadow[/shadow]]

Junkers
Chce się czytać i czytamy, a pytamy żeby zrozumieć to co jest niejasne . Jeśli ktoś zaczyna przygodę z ciemnią od "zera" to przeczytanie samego tekstu o systemie strefowym nic nikomu nie da. Warto wtedy podpytać bardziej doświadczonych kolegów. To nie są proste tematy. A takie fora jak korex wielu pomogły (bo czytali i pytali).

Henry
Dzięki za wyjaśnienia.
No , ok , może za bardzo mnie poniosło w mej wypowiedzi.
Czasami to tak jest że jak przebrniesz przez problem to już wszystko wydaje się łatwe i proste a zapomina się o tym jak to było przed tą przysłowiową górką.
ju_87
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

junkers_ju-87 pisze: jaja to ty sobie robisz .
A co ty jesteś jakiś góru fotografii.
odpowiadaj na temat a nie dookola dupy. bzury piszesz, bzdury godne nieuka ktory po przeczytaniu dwoch ksiazek stal sie oswiecony. udowodnij te twoje sekundowe roznice, pokajam sie tu jak bo mam honor w przeciwienstwie do ciebie.
milcz na temat mojej kultury bo wkleje maile ktore mi podsylales, z bluzgami i innymi wartosciowymi wypowiedziami.

bede tepil wszystkich szarlatanow fotografii, wytykal wszedzie, wszystko co znajde. ludzie marnuja czas i pieniadze przez takich fachowcow i ich swiatle teorie.

napisales jedna z najwiekszych bzdur jaka bylo dane mi przeczytac przez cale zycie. wrecz abstrakcja.
junkers_ju-87
-#

dadan_mafak pisze:
junkers_ju-87 pisze: jaja to ty sobie robisz .
A co ty jesteś jakiś góru fotografii.
odpowiadaj na temat a nie dookola dupy. bzury piszesz, bzdury godne nieuka ktory po przeczytaniu dwoch ksiazek stal sie oswiecony. udowodnij te twoje sekundowe roznice, pokajam sie tu jak bo mam honor w przeciwienstwie do ciebie.
milcz na temat mojej kultury bo wkleje maile ktore mi podsylales, z bluzgami i innymi wartosciowymi wypowiedziami.

bede tepil wszystkich szarlatanow fotografii, wytykal wszedzie, wszystko co znajde. ludzie marnuja czas i pieniadze przez takich fachowcow i ich swiatle teorie.

napisales jedna z najwiekszych bzdur jaka bylo dane mi przeczytac przez cale zycie. wrecz abstrakcja.
No właśnie , dla ciebie to jest abstrakcja a dla mnie sprawdzony test..
A z tym tępieniem to już poważna sprawa. Ty czasem nie za często słuchasz radia Maryja ?
Bo coś mi tu świetą inkwizycją powiało.

A jak masz ze mną problem to możesz do mnie zadzwonić , gdzie znaleźć mój nr to wiesz
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 11:18 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
ju_87
dadan_mafak
-#
Kontakt:

generalnie cel swoj osiagnalem. ludzie zapamietaja, ze twoj wyklad o czasie wywolywania jest gowno wart bo na udowodnienie juz miejsca nie znalazles. za to szczekac potrafisz, tak to juz jest z tymi co maja w gebie a nie w praktyce.
nie ucz innych zanim sam nie umiesz. dosc proste....
ito
-#
Kontakt:

Post autor: ito »

dadan napisał:

napisales jedna z najwiekszych bzdur jaka bylo dane mi przeczytac przez cale zycie. wrecz abstrakcja.[/quote]

podpisuje się pod tym,troche w życiu się koreksem nakręciłem
Awatar użytkownika
praktis
-#
Kontakt:

Post autor: praktis »

Witam ponownie.
Henry czytałem twoje prace, a i tak popaprałem temat kalibracji.
Wiem o co w tym wszystkim chodzi. Chyba za szybko dorwałem się do kalibracji.
Jeszcze o coś zapytam. Wyznaczając czułość negatywu naświetlam go na różne wartości iso. Czy do każdej wartości iso muszę wprowadzić korektę -4ev ?

Próbowałem kalibrować adoxa 100 i wprowadziłem korektę -4 ev tylko dla czułości nominalnej. Już teraz widzę, że chyba jednak trzeba było nie doświetlać wszystkie klatki na -4.

A czy da się ustalić czułość negatywu na podstawie strefy 7 ? Bo tak na logikę powinno być to możliwe. Mam zrobione klatki z korekcją +3 ev dla różnych iso. Wystarczyło by wychwycić klatkę która da mi na papierze widoczną fakturę ściany.
Dobrze kombinuję ?. Czy przekombinowane?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 12:31 przez praktis, łącznie zmieniany 1 raz.
junkers_ju-87
-#

ito pisze:dadan napisał:

podpisuje się pod tym,troche w życiu się koreksem nakręciłem[/quote]

Ito nie chcę ciebie atakować , ale powiedz mi jak dokonujesz oceny jakości negatywu , włąściwie to czym .
Robisz jakiś pomiar , masz jakiś porządny światłomierz czy tylko optycznie.

Po za tym zwracam uwagę że określenie zdecydowanie nie dowołany czy przewołany jest subiektywnym określeniem.

Ja mam cyfrowy światłomierz powiększalnikowy , oko może się pomylić ale sprzęt raczej już nie.

A na marginesie , robiłeś Adoxa w tetenalu.?
dadan Mafak to jest typowy wszystkowiedzący.
Atakuje innych sam nie potrafi zaprezentować jako przeciwnej wersji , wykonanego przez siebie testu .
Ale ciebie raczej nie podejrzewam o takie zachowanie czytając twoje wcześniejsze posty

Nie przyjmuj tej wypowiedzi jako ataku.
Nigdy nikogo nie staram się atakować.
Jeśli ktoś przedstawia swoją opinie na temat np wołania jakiegoś negatywu a u mnie wyszło całkiem coś innego to zawsze się zastanawiam skąd jest róznica robię swoje testy a potem wymieniam się z kolegą informacjami na ten temat
Bo to jest ciekawe i poszerza wiedzę.
A Burak Mafak atakuje w ciemno nie zastanawiając się dlaczego komuś wyszło coś innego , sam nie przeprowadza u siebie podobnego testu .

I tym sie różnimy , jak zawsze staram się dociec przyczyny zjawiska
a Mafak się gotuje bo mu wyszło inaczej.

No i tyle.
ju_87
junkers_ju-87
-#

dadan_mafak pisze:generalnie cel swoj osiagnalem. ludzie zapamietaja, ze twoj wyklad o czasie wywolywania jest gowno wart bo na udowodnienie juz miejsca nie znalazles. za to szczekac potrafisz, tak to juz jest z tymi co maja w gebie a nie w praktyce.
nie ucz innych zanim sam nie umiesz. dosc proste....
dadan , obrażąsz mnie publicznie , to ci publicznie oświadczam że jesteś prostak , cham i głupiec.
masz odwagę to przyjedź i sam zobacz wołane negatywy.
Ja na pewno w przeciwieństwie do ciebie wiem że nie jestem najlepszym specjalistą od fotografii
I dlatego nie teoretyzuję jak ty w tej chwili robisz , tylko robię dokładne testy.
zawsze w tych samych powtarzalnych warunkach.
Starając się osiągnąć najlepszy wynik .
Widocznie u ciebie jest niższa tolerancja co do jakości prac.

Chcesz dowód , jest do obejrzenia w Świnoujściu.
Tylko że nawet jak go dostaniesz do ręki to i tak stwierdzisz że jest zmanipulowany.

Komuś wyszło coś innego niż tobie to sam sprawdź , za dużo czytasz teori , więcej praktyki ., więcej praktyki
ju_87
dadan_mafak
-#
Kontakt:

junkers_ju-87 pisze: A Burak Mafak atakuje w ciemno nie zastanawiając się dlaczego komuś wyszło coś innego , sam nie przeprowadza u siebie podobnego testu .
nie bede sie wdawal w tej klasy potyczki slowne. testow zrobilem wiecej niz ty chusteczka nos wycierales. wiedze mam wystarczajaca zeby zauwazyc i wytknac takie idiotyzmy jakimi nas tu raczysz. to nie jest blad lub przejezyczenie. to wrecz kretynizm roku, obnazajacy poziom twojej wiedzy.

na szczescie do czegos sie przydales, mam dzis wolny dzien, ide napisac kolejny odcinek o kalibracji. mozesz tez czytac, moze w koncu zrozumiesz pewne zagadnienia.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

A możecie sobie iść na priva? Staram się wychwycić informacje na temat kalibracji, ale coraz mniej ich tu jest.
JaZ99 pisze:
figureliusz pisze:Czyżby czułość nominalna to 800?
Nie ;) Raczej w okolicach 320-400 (przy gammie rzędu 0,65).
No i tego nie rozumiem. Jeśli naświetliłem prawidłowo (a tu się trudno pomylić) i światłomierz mam niedodupy w aparacie to wg tego testu wyszła mi czułość nominalna negatywu 800, skoro jest widoczna gołym okiem różnica między nienaświetlonym paskiem a klatką -5ev (i czułości 400).
dadan_mafak
-#
Kontakt:

junkers_ju-87 pisze: Widocznie u ciebie jest niższa tolerancja co do jakości prac.

Komuś wyszło coś innego niż tobie to sam sprawdź , za dużo czytasz teori , więcej praktyki ., więcej praktyki
nie rozmieszaj mnie....

moje prace wisza w miejscach gdzie ty musisz placic za wstep a gdybys chcial kupic ktoras z odbitek to bys musial sprzedac caly smietnik co masz na allegro wystawiony.

wlasnie problem w tym, ze tobie wyszlo cos innego. bo negatyw zazwyczaj wychodzi tak samo. i zaloze sie, ze nikt nigdy nie zauwazyl tak powalajacych roznic przy zmianie czasu wywolywania o 2%

kto tu jest cham to widac w poscie ktory przed chwila zmieniles...
dadan_mafak
-#
Kontakt:

figureliusz pisze:A możecie sobie iść na priva? Staram się wychwycić informacje na temat kalibracji, ale coraz mniej ich tu jest.
nie przeszkadza Ci, ze ktos tu wypisuje bzdury zamiast sam sie uczyc? chcesz robic testow 15 czy 3? bo tak sie skonczy jak bedziesz czas wywolywania zmienal o pare sekund...
Awatar użytkownika
praktis
-#
Kontakt:

Post autor: praktis »

Panowie
Nie kłóćmy się tylko kalibrujmy
ODPOWIEDZ