Mamiya 6

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Rob
-#

Mamiya 6

Post autor: Rob »

Hej bracia i siostry. Zastanawiam się (na razie teoretycznie) nad zmianą mister Viktora H. na Mamiye 6. Tylko, że kurczaki, ciężko zdobyć. Na Keh'u jest tylko EX za 999$ za samo body! Czy to normalna cena? Ten aparat ma już naście lat.. No i do tego obiektyw 75mm EX 525$... tyle, że nie mają nic jaśniejszego, niż 3,5 :-| A może jednak pomęczę się z targaniem tego klocka i nie będę wydziwiał?
Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

Ja licytowałem pare miesięcy temu na ebayu Mamiye 6 z trzema szkłami od 1$ licząc że może bedzie to super-hiper-mega okazja, poszła za jakieś 4500zł, dużo więcej niż byłem w stanie dać. Jak widać cena takiego zestawu może być całkiem dobra ale warto przeczytać sobie najpierw : http://www.kenrockwell.com/mamiya/6.htm
Wg tego kupowanie używanej M6 przez internet bez organoleptycznego sprawdzenia to raczej kiepski pomysł bo szkła muszą być precyzyjne skalibrowane z dalmierzem, a jak nie są - to kłopot ze zrobieniem tego może być duży.
Awatar użytkownika
Rob
-#

Tak, czytałem ten artykuł ;) kalibracja dalmierza jest krytyczna w takim aparacie.
A dzisiaj oddałem Hasselblada do korekty ostrości bo zdjęcia wychodziły z punktem ostrości przesuniętym za fotografowany obiekt, z tą mamiyą w polsce mogło by być trudniej. System jest super, może kiedyś sobie na takie coś będę mógł pozwolić. 4,5 tysiąca to nieopłacalna suma za to 'na teraz'.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

4,5 tys. zł z 3 obiektywami to raczej normalna cena (nie za duża). Spróbujcie kupić osobno, to zobaczycie ile wyjdzie.
A co jest takiego trudnego w kalibracji tego dalmierza, bo innych aparatach nie jest to chyba jakiś problem?
Awatar użytkownika
Rob
-#

4,5 tys za zestaw z3 obiektywami? nie sądzę ;) często przeglądam i nie widziałem nigdy takiego zestawu w takiej cenie... najczęściej jest samo body albo z jednym obiektywem. Choć to i tak trudno już znaleźć ostatnio.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 14:48 przez Rob, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
iczek
-#
Kontakt:

Post autor: iczek »

Rany, 4500 za trzy szkla. Zarobiłbyś od reki jakies kolejne 3000zł :)
Kalibrajca tego dalmierza jest bardzo prosta dla kazdego technika fotografii.
Cypis
-#

Post autor: Cypis »

Zestawy z 3 szkłami sprzedają się na ebaju po około $2000.
Patrząc na ceny "body + 75mm" - opłaca się brać tylko z całą szklarnią.
ODPOWIEDZ