Witam.
Po ostatnim buszowaniu u babci w piwnicy wróciłem z radzieckim projektorem 8mm Łucz-2 pod pachą. Postanowiłem go wziąć - projektor zakupiony w 1967 (jest nawet paragon z Foto-optyki!) a jego stan zbliżony jest do sklepowego. W odróżnieniu od nowszego projektora "Ruś" nie wciąga mi luzów/pętli, chodzi bardzo gładko (po nasmarowaniu), daje b.ostry obraz i chciałbym z niego korzystać.
(Przy okazji: Jeśli ktoś dysponuje niepotrzebnym koreksem do taśmy filmowej to chętnie przygarnę)
Problemem jest jedynie dość nietypowa żarówka - długa, gwint bagnetowy, 12V i 90W. Nigdzie nie mogę znaleźć podobnej a podejrzewam że oryginalna długo nie potrzyma. Można gdzieś taką dostać?
A może dorobić małą metalową szynę, przerobić to na halogen 12V, 90W? Projektor ma z boku wajchę regulującą rezystor - żarówka może świecić jaśniej lub ciemniej. Czy da się to podłączyć do halogenu?
(Wiem że niektóre żarówki nie mogą być podłączone to takiego ściemniacza)
Z góry dziękuję :)
P.S. Czy do Fomapanu R100 dobrym pomysłem jest stosowanie D-76 jako pierwszego i drugiego wywoływacza i wołanie tego jak zwykłej Fomy 100?
(Chodzi mi o czasy, ponieważ kolega który się tym zajmuje zaleca wołanie tego "na oko" w Fenalu z dodatkiem rodanku potasu (I) i czystym Fenalu (II).)
Żarówka bagnetowa 12V 90W do projektora
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Żarówka bagnetowa 12V 90W do projektora
A niech mnie TSS pokąsa!