Dobry wieczór,
dopiero zaczynam swoją przygodę z analogową fotografią. Zrobiłem już trochę zdjęć w świetle dziennym, chciałbym popróbować z lampą błyskową.
Niestety, nie mogę nigdzie znaleźć informacji, ani samej lampy, która pasowałaby do mojego aparatu - Mamiy'i 135 EE.
Czy ktoś z Was może wie, jakie ew. lampy pasują do tego aparatu?
Będę zobowiązany za pomoc.
Załączam w linku zdjęcie stopki.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, 21:51 przez p_skuteczny, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję.
Zastanawiam się tylko, bo znalazłem w sieci tę informacjęhttp://jdsrde.com/Camera_Mamiya_135_EE.html, czy nie jest do tego aparatu potrzebna specjalna lampa Mamiy'i?
Byłby z tym kłopot, bo nie mogę nigdzie takiej znaleźć:/
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, 11:14 przez p_skuteczny, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawa wygląda tak...są lampki dedykowane poszczególnych modeli Aparatów...jest to uwarunkowane tym że są specjalnie skonstruowane, odpowiednia ilość styków, itp żeby była "komunikacja" między aparatem a fleszem, przesyła się informacje odnośnie przesłony iso filmu itp....Jeżeli nie będziesz miał lampki dedykowanej to tak czy siak z jakiejkolwiek innej lampy z gorącą stopką twój aparat będzie wywoływał błysk:P...np. Podłączałem Lampe Canona 580 EX II do Agata 18 k i bez problemu błysk się wyzwalał:P...Problem jedynie w tym że musisz wszystkie parametry dobrać ręcznie...
Fikumiku pisze:Sprawa wygląda tak...są lampki dedykowane poszczególnych modeli Aparatów...jest to uwarunkowane tym że są specjalnie skonstruowane, odpowiednia ilość styków, itp żeby była "komunikacja" między aparatem a fleszem, przesyła się informacje odnośnie przesłony iso filmu itp....Jeżeli nie będziesz miał lampki dedykowanej to tak czy siak z jakiejkolwiek innej lampy z gorącą stopką twój aparat będzie wywoływał błysk:P...np. Podłączałem Lampe Canona 580 EX II do Agata 18 k i bez problemu błysk się wyzwalał:P...Problem jedynie w tym że musisz wszystkie parametry dobrać ręcznie...
a) niezupełnie ręcznie, polecac można automatykę własną lampy zwaną "A". trzeba dostosować przysłonę, ale w granicach rozsądku nie zależy od odległości. Problem z zoomami o zmiennym świetle. Tryb A to jest dostępny również na pojedynczym centralnym styku.
b) przesyłanie parametrów to pojawiło się dopiero w finiszu ery analogów, w wysokich modelach AF. W niższych nie należy tego oczekiwać.
c) zwykle komunikacja w niższych modelach to NA PRZYKŁAD meldowanie podłączenia lampy, meldowanie że wystarczyło siły błysku itp.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, 21:01 przez jacekCz, łącznie zmieniany 1 raz.