Witam!
Mam taki oto problem- mam kilka zdjęć na fomapanie 100- nie wywołanym rzecz jasna- które chcę, żeby były bardzo gruboziarniste i bardzo kontrastowe.
Wywojki jakie posiadam to Foma r09, Kodak D-76 i wywoływacz do odbitek Tetenal variospeed warm tone. Zakupy nie wchodzą w grę. Czy jest jakaś metoda uzyskania ogromnego grochu? Dodam, że Rodinal 1:5 podgrzany do 30* raczej odpada
filozof97, jak poczekasz przynajmniej do jutra to po powrocie do domu zeskanuję i wstawię pewien przepis na duże ładne ziarno polecane przez p. Tuszko. Pzdr.
Załączam skan wspominanego przeze mnie artykułu. Jest on dość wiekowy, ale sądzę, że może się przydać osobom chętnym do prób. Dotyczy materiałów już dzisiaj niedostępnych, ale być może gdzieś w sieci znajdzie się zastosowania do dzisiejszych materiałów. Ja nie szukałem. Pzdr.
Załączniki
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, 20:50 przez powalos, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja bym uzyl Tetanalu w sytuacji, gdy nie chcesz nic kupowac. Sam, dla duzego, ostrego ziarna i kontrastu uzywam Polymaxa T (plynny Dektol), zwykle 1+49 (6 ml na 300 ml plynu roboczego) na 6 min. w 20C dla filmow 400 ISO. Rezultaty jak to: http://www.rangefinderforum.com/photopo ... oto=140974
(Skan z odbitki).
No sorry to ja mam za Ciebie szukać sklepu koło Siemiatycz?
Od czego masz internet? Istnieje po za tym wysyłka kurierska.
Ja zaopatruje się m.in w Alchemie