Lumiere shop - aukcje są na ebayu.
(chyba że jest jeszcze inne źródło o którym nie wiem)
Jak zamawiałem to gość strasznie pomotał się z wysyłką - czekałem na paczke chyba z miesiąc ale w środku w ramach przeprosin była paczka żelek Haribo
A takie pytanie, czy na waszych szpulach też była zamazana data ważności
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, 00:41 przez Marianov., łącznie zmieniany 1 raz.
Legacy to według wielu opinii Neopan. No ale to przestali produkować
Arista Premium 400 to według wielu opinii Kodak T-riX 400
Arista Premium 100 to według wielu opinii Kodak Pan-X 125
Cena za szpulę 30,5m tx około 100zł a px 80 zł wychodzi że 4,5-5,5 (około) za kasetkę. Chyba tanio jak za "World’s best-selling black-and-white film". Należy dodać koszty transportu i w kilka (nie 40:]) osób robi się to opłacalne.
Nawijanie filmu na kasetki + kasetki wyżebrane z labu. Wychodzi w sumie tanio.
No to może warto zrobić taką akcję z zakupami? Gdyby zebrało się kilka, kilkanaście osób, można by wydzielić wątek, jeśli Administracja się zgodzi, wybrać odpowiedzialnego za zakupy i... Jazda! :)
Ja się piszę na parę rolek, a co!
Można umówić się z zakupami w ten sposób, że będziemy zbierać chętnych do, np., 15 marca. Do tego czasu można się zgłaszać. Po 15 robimy podliczenie, kto ile i czego zamówił, robimy symulację kosztów przesyłki (może ugadamy się na jakąś zniżkę w sklepie), ogłaszamy na forum - jaka jest łączna kwota zakupów, ile wychodzi za rolkę, każdemu na PW przesyłamy wiadomość, ile na niego wypadło. Ktoś zbiera kasę, kupuje, płaci... A potem tylko kwestia porozsyłania tego po kraju, co znów podniesie trochę koszty, a na pewno zajmie czas...
Ale wszystko jest do ugadania ;)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 20:06 przez Krzysiek Łuczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Arista Premium 100 / 400 - wygląda nieźle, ALE:
- puszka to $35,
transport USA > PL to $32, to już kiepsko.
jak się weźmie więcej puszek to dojdzie cło (?) i vat
więc dla np. dwóch to:
($35 x 2 + $32) x 1,23 vat to około 375 pln, czyli 10 za rolkę.
Jakby transportować Polamerem, to około:
($35 x 2 + $7 + $25) to około 306 pln, czyli 8,5 za rolkę.
Pod warunkiem że nie trafi na cło...
Ergo - wydaje mi się, że szybciej i bezpieczniej jest sprowadzić np. puszkę czy dwie Rollei SUPERPAN 200 (30 E) lub Rollei RETRO 80S (30 E) albo nawet Fomapan 100 (40 E) z macodirect.
Na Pentaxie akcja zakupowa jest już zamknięta i w trakcie realizacji, kolejna pewnie za kilka miesięcy. Jeśli ktoś chce powtórzyć, to dzerry się tym zajmował i pewnie chętnie podpowie.
W maco była niedawno niezła promocja na trixa, może jeszcze trwa?