Ciemnia

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

mrz
-#

Ciemnia

Post autor: mrz »

Ponieważ to mój pierwszy post
witam.
Wszystko było by pięknie mam Olympusa OM-10 i OM-1, szukam ciemni by wywoływać filmy. Ponieważ jestem niepełnoletni,a rodzice nie pozwalają mi robić tego w domu, a poza tym mam okno w łazience więc raczej ciężko. Dlatego szukam jakieś ciemni w Sulechowie, gdzie mieszkam (nie jestem pewien czy ta na Licealnej jeszcze tam jest) ewentualnie w Zielonej Górze. Z góry dziękuję za pomoc. :)
MRz
P.S.
Nie wiem czy dobry dział, jeśli nie proszę o przeniesienie.
P.S.2
Przepraszam za ten chaos. Chodzi o to, że po prostu nie mogę wywoływać w domu.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 20:48 przez mrz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Dlaczego nie pozwalają Ci robić tego w domu? Przecież nie ma w tym nic strasznego :-( . Popytaj w szkołach, może mają gdzieś kółko fotograficzne z ciemną?
wolfff
-#

Post autor: wolfff »

Witam
Jeśli chcesz wywoływać tylko filmy, to ciemnia niekoniecznie jest potrzebna.
Najważniejsze, aby film załadować do korexu w całkowitej ciemności.
Resztę procesu wywoływania możesz wykonać praktycznie w każdych warunkach.
A rodziców przekonaj, że dla nich też jest lepiej, gdy zajmujesz się sztuką, że masz pasję, a nie stoisz zakapturzony z kumplami w bramach. ;-)
wolfff
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

wolfff pisze: A rodziców przekonaj, że dla nich też jest lepiej, gdy zajmujesz się sztuką, że masz pasję, a nie stoisz zakapturzony z kumplami w bramach. ;-)

Skąd wiesz? Może robie jedno i drógie?:P
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
wolfff
-#

Fakt. Może robi jeszcze i coś tżecie. :mrgreen:

A tutaj, koleś pokazuje, jak wygląda cały proces.
http://www.youtube.com/watch?v=EdDKgBm425w
Nic strasznego
wolfff
mrz
-#

U mnie w domu niema całkowicie ciemnych miejsc. Coś tam staram się wykombinować w szkole. Rodzice bardzo i tak wspomagają. Ale do tego mają opory. Mógłbym spróbować ładować filmy w pralni (jedyne pomieszczenie bez okien), ale tam są drzwi suwane( ze szparami), a do odbitek i tak potrzeba ciemni. Staram się może jak już wywołam te pierwsze filmy w szkole, zobaczą że to nie takie straszne. Pan od infy fotografuje długo, ma koreks, termometr więc mi zostaje brać tylko chemię coś i próbować.
PS
W bramach nie siedzę, bo albo się chwile uczę, żeby jechać na żużel, albo obrabiam zdjęcia cyfrowe. Ale chcę spróbować analoga. Bo to jest coś innego. W szkole próbuje zainteresować fotografią parę osób trzeba robić projekty to wybrałem fotografie otworkową z panem od infy.
Na początek będziemy robić cyfrą ale na koniec planujemy film, ale zobaczymy jak to wyjdzie.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, 21:56 przez mrz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wlodi89
-#

Post autor: wlodi89 »

Ja film do koreksu nawijam pod puchową kurtką :-) Co prawda jest to wygodne, bo ręce mogą się spocić, dlatego najlepiej założyć rękawiczki bawełniane.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, 22:07 przez wlodi89, łącznie zmieniany 1 raz.
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

no fajnie fajnie, tylko po cholere lac 5 minut wodę do przerywania wywoływania?

Edit

a ja filmy nawijam nocą, i odstawiam na szafe do dojrzewania, w zaleznosci od humoru czasem nawet tydzien muszą dojrzewac, najgorsze jest to ze mam tylko jeden korex a filmy zbieram namietnie i pozniej wołam seriami przez jakis okres ( o ile tą ilosc ktorą przerobiłem mozna tak okreslic, ale faktem jest ze rok dojrzewały w lodówce i chyba jeszcze cos zostało, albo jeszcze czegos nie pociełem i nie obejrzałem )
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 08:08 przez Malfas, łącznie zmieniany 1 raz.
wolfff
-#

Nie twierdzę, że wystajesz po bramach z kolesiami. Chwali się, że tego nie czynisz.
Ważne aby w Twoim wieku, gąbka ludzka zwana mózgiem, nasiąkała tematami ważnymi dla rozwoju osobistego.

Na chwilę obecna, pozostaje chyba pan od infy i jego doświadczenie fotograficzne.
Ale masz też w Sulechowie Dom Kultury. I z tego co widzę jest tam sekcja fotograficzna.
Zajdź, zapytaj.

A w Zielonej Górze masz to:
http://akfflesz.blogspot.com/2010/10/no ... emnia.html

Więcej szukać nie będę, "koniec języka za przewodnika" ;-)
wolfff
mrz
-#

Jakoś przed WOŚP byłem i pytałem, ale mówili że nic nie mają dlatego pytam tutaj.
ODPOWIEDZ