Rozsądna cena za Sonna'a 180/2.8
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Rozsądna cena za Sonna'a 180/2.8
Zastanawiam się, ile w tej chwili jest rozsądnie dać za Sonnar'a 180/2.8 (mocowanie psix)?
W sieci można zobaczyć dość szeroki zakres cen - najdroższe 1200 najtaniej około 500, więc - ile według was rozsądnie dać za ten słój?
W sieci można zobaczyć dość szeroki zakres cen - najdroższe 1200 najtaniej około 500, więc - ile według was rozsądnie dać za ten słój?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
ModusOperandi, ceny jak widzisz wahają się strasznie,
w zależności od wersji, stanu, osłony p-słonecznej i dekielków.
Na ebaju można znaleźć od 500 do 900 pln (patrząc po zakończonych), przy czym zebry są na ogół tańsze.
w zależności od wersji, stanu, osłony p-słonecznej i dekielków.
Na ebaju można znaleźć od 500 do 900 pln (patrząc po zakończonych), przy czym zebry są na ogół tańsze.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 14:14 przez Cypis, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupuj zebre z oslona p/sloneczna w dobrym stanie, sa w przewazajacej wiekszosci przypadkow lepsze od wielopowlokowych, nowszych i tych P6 i dwusetek na M42. Przeszlo mi przez rece ponad okolo 15 obiektywow, zostawilem 2 najlepsze - zebry, jeden z egzemplarzy, z wypatroszona przyslona jest taki ostry jak 150 dla Hasselblada. Ale jak kupujesz na aukcjach to jest zawsze loteria, mozesz dostac g... w wysmienitym stanie kosmetycznym obojetnie czy jednopolokowy czy MC
Szukaj licytacji na Allegro, ja ostatnio kupiłem zebrę za 330zł. Myślę, że wiele więcej bym za ten obiektyw nie zapłacił.
pozdr
pozdr
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 21:26 przez Pank1, łącznie zmieniany 1 raz.
Vulcania, Neptunia, Oceania...
trumil9, a które wersje mocowania/bagnetu mają kołnierz do statywu z przesunięciem środka ciężkości, taki jak na:
http://allegro.pl/sonnar-2-8-180-mm-do- ... 45326.html
?
?
ja swojego sonnarka MC w stanie jak ze sklepu kupiłem jakiś czas temu za 680zł
jak już wyjdzie słoneczko to może uda mi się przetestować zebrę z MC
zakładam że zebra będzie ostrzejsza na 2,8-4 a MC będzie minimalnie mniej tracił kontrast pod światło, ale to w chwili obecnej przypuszczenia
jak już wyjdzie słoneczko to może uda mi się przetestować zebrę z MC
zakładam że zebra będzie ostrzejsza na 2,8-4 a MC będzie minimalnie mniej tracił kontrast pod światło, ale to w chwili obecnej przypuszczenia
[center]Kiev60TTL, ARAX88 + szukam 500mm i mirrora do Psix-a
DomenaFotografa.net | Sprzętowo 6x6[/center]
DomenaFotografa.net | Sprzętowo 6x6[/center]
Cypis, pare spraw. Obiektyw na allegro to kopia Sonnar Olympia, czyli obiektywu ktory zostal zrobiony przez Niemcow specjalnie na Olimpiade w Berlinie w 1936 roku. Jezeli sie nie myle, a obiektywami Zeissa malo sie interesowalem - oryginalny Olympia byl zrobiony z jakims malo popularnym mocowaniem, mial takze inna konstrukcje mocowania statywu. Musialbym poszperac w sieci aby dac dokladne informacje. Olympia byla robiona 2 w ogniskowych 135, 150, 180 i 300, najpopularniejsze bylo mocowania EXA, EXAKTA, Besler/Topcon, robiono tez dla Contax, Contarex, Hasselblad. Nie jestem pewny M42, przypuszczam, ze nie, a jezeli byly oferowane takie egzemplarze to mialy one M42 po skonwertowaniu fabrycznego obiektywu z jednego z powyzszych sytemow. Ale glowy sobie nie dam uciac.Cypis pisze:trumil9, a które wersje mocowania/bagnetu mają kołnierz do statywu z przesunięciem środka ciężkości, taki jak na:
?
Ten obiektyw ma mocowanie statywu, ktore mozna wylacznie obracac 360°, bez mozliwoscie przesuwu wzdluz osi obiektywu do przodu i tylu, blokuje sie pojedyncza sruba w okreslonej pozycji.
Przypuszczam, ze obiektyw na allegro to mocowanie EXA z nakrecona przejsciowka na Nikona. Moja prywatna opinia -Zdjecie "warszawskiej ulicy" - tragiczne, w zyciu nie dalbym tyle pieniedzy za obiektyw, ktory tak pracuje. Jestem przekonany, ze mozna cos lepiej wyciagnac z tego oferownego na aukcji obiektywu.
Nizej 2 sample z dobrej kopii Sonnara P6, zdjecie zrobione P K10D z przejsciowka P6/PK - 2008 rok. Daje je tutaj jako potwierdzenie tezy, ze dyskusja "ile mozna dac" jest wg mnie pomylka. Kupuje sie zawsze dobra optyke, bo najwazniejsze sa dobre zdjecia a przynajmniej dobra praca obiektywu. Taniej, drozej - Tak mozna kupowac konia wybierajac miedzy 4ro letnim a 5cio letnim. Osobiscie denerwuja mnie takie tematy jak ktos wydaje kilkaset dolarow na body a pozniej najwazniejsze jest kupic jak najtaniej obiektyw a jeszcze wazniejsze najtansza z mozliwych przejsciowek.
Trzeba tak kupowac aby dostac odpowiednia jakosc, a cena transakcji jest zawsze kompromisem miedzy kupujacym i sprzedajacym. Bo inaczej pozniej jest dylemat, czy zgodzic sie na dolozenie 50zl czy nie. Nie wiem co w takich dyskusjach jest wlasciwie wazne a racje maja ci, ktorzy okreslaja widelki cenowe na racjonalnym poziomie. Nie sledze cen w Polsce ale uwazam, ze jezeli chodzi o stany to lepiej kupic za $180 co jest wysoka cena za P6 niz $110 za klekota, w ktorym wszystko jest do niczego. Chyba, ze ktos umie naprawiaac sam obiektywy. Elementow optycznych nie naprawia sie a szkla w obiektywie powinno sie egzaminowac przed kupnem swiecac silnym strumieniem swiatla o temperaturze okolo 3000, z przodu i z tyly i obejrzec jakie sa uszkodzenia powlok, czy nie ma czipow na krewedziach soczewek, co swiadczy o uderzeniu/upadku na twarda powierzchnie, wychodza wszystkie zadymienia i zamglenia, grzyb i co kto jeszcze chce. Sprawdzic czy ostrzy na nieskonczonosc, bo jak nie ostrzy to jest pierwszy sygnal o serwisowaniu, nie zawsze robionym w zakladzie, czy sruby nosza slady manipulowania. Jezeli obiektyw nie byl otwierany to tez w wielu przypadkaach nie jest tragedia. Nawet jezeli obiektyw 90 nie ostrzy na nieskonczonosc (bo z uwagi na stary smar nie mozna dociagnac pierscienia ostrosci do konca) to co z tego. Zdjecia w 95% robi sie na dystans 5-8m max. W szerokich katach jest troche inaczej tam obiektyw musi ostrzyc od minimum do maxa.

crop

Jeden ze sprzedanych przeze mnie sonnarow, poszedl za $240 do Tajlandii, z mocowaniem M42 dostalbym ze 3 stowki max. I to jest komentarz do wysokosci ceny wywolawczej na ten obiektyw pokazany na aukcji Allegro.

trumil9 drogi, w 99% się z Tobą zgadzam.
To szkło z allegro jest i za drogie, z mocowaniem do Exa i przejściem na Nikona - było tylko ilustracją do mojego pytania dot. tego modelu.
Wiem ze jesteś specem od manualnych starszych szkieł i cieszę się że miałeś chwile żeby napisać co wiesz w tym temacie, dzięki wielkie.
Co do pytania "ile można dać?" traktuje je z założenia z uzupełnieniem "za dobrej jakości egzemplarz".
Co do egzaminowania szkła - tak, powinno się je sprawdzać, ale w praktyce jest to niemożliwe, szczególnie podczas polowania na okazje.
Na przykład ostatnio wypatruje na ebaju kompletów pt. lustrzanka analogowa z dwoma trzema szkłami - trafiają się wśród nich perełki, czasami nie są licytowane w niebiosa, ale na ogół w takich przypadkach sprzedaje je laik.
Tak czy owak - dzięki za kawałek wiedzy, idę szukać Sonnara. Dobrego
Jupitera 9 pod LTM i Jupitera 6 pod M42 zresztą też.
To szkło z allegro jest i za drogie, z mocowaniem do Exa i przejściem na Nikona - było tylko ilustracją do mojego pytania dot. tego modelu.
Wiem ze jesteś specem od manualnych starszych szkieł i cieszę się że miałeś chwile żeby napisać co wiesz w tym temacie, dzięki wielkie.
Co do pytania "ile można dać?" traktuje je z założenia z uzupełnieniem "za dobrej jakości egzemplarz".
Co do egzaminowania szkła - tak, powinno się je sprawdzać, ale w praktyce jest to niemożliwe, szczególnie podczas polowania na okazje.
Na przykład ostatnio wypatruje na ebaju kompletów pt. lustrzanka analogowa z dwoma trzema szkłami - trafiają się wśród nich perełki, czasami nie są licytowane w niebiosa, ale na ogół w takich przypadkach sprzedaje je laik.
Tak czy owak - dzięki za kawałek wiedzy, idę szukać Sonnara. Dobrego

Jupitera 9 pod LTM i Jupitera 6 pod M42 zresztą też.
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Oczywiście trudno się nie zgodzić. Tym bardziej, że zasada jest chyba znana wszsytkim, którzy poważnie myślą o fotografii - po pierwsze dobry słoik i po drugie dobry słoik ;)trumil9 pisze:...dyskusja "ile mozna dac" jest wg mnie pomylka. Kupuje sie zawsze dobra optyke, bo najwazniejsze sa dobre zdjecia a przynajmniej dobra praca obiektywu.(...)
Trzeba tak kupowac aby dostac odpowiednia jakosc, a cena transakcji jest zawsze kompromisem miedzy kupujacym i sprzedajacym.
Zastanawia mnie ten rozrzut cenowy. Nie chce przesadzać i kupować pierwszy lepszy, który się pojawi, bo nie o to chodzi.
Jakby była możliwość adaptacji/redukcji bagnetowej szkieł z bagnetem A do mocowania Psix, to jak najbardziej bym z tego korzystał. Tym bardziej, że mam bardzo przyjemnie rysujące Planar T* ZA (1.4/85) oraz Sonnar T* ZA (1.8/135). Za dobrą optykę należy wydać swoje - tyle ile wydamy, tyle dostajemy. Jednak w przypadku używanych obiektywów przy takim rozrzucie cenowym sprawa wygląda zupełnie inaczej - tym bardziej, że nie zawsze można obiektyw zwrócić sprzedającemu.
Tak czy inaczej na spokojnie sobie będę szukał tego Sonnara.
Pozdrawiam
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...