Przeczytaj proszę instrukcję umieszczoną na stronie. Starałem się, aby była jasna i zrozumiała. Jeśli zawiodłem i czegoś nie opisałem lub opisałem niezrozumiale, daj znać.
W pierwszym akapicie tej instrukcji napisałem, że program nie może wprowadzać żadnych modyfikacji.
Rob pisze:Ja również chciałem się zabrać za tworzenie profili ale wydaje mi się, że to przydatne tylko kiedy samemu ma się własny opanowany i "skalibrowany" proces wywoływania negatywów...
Słusznie. A na to potrzebny jest czas, którego brakuje.... ;)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, 19:14 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobra, chyba wiem co miałeś na myśli, zaraz się pobawimy :) Spróbuję z różnymi opcjami i zobaczę jakie wyniki.
update: pierwsze testy. To co widać było surowo z silver fasta opcją HDR 48bit (16bit dla BW) i przerobione 'negfix8 -cs' , jedynie zmniejszyłem żeby tutaj wstawić. Na razie wg. mnie najlepiej wyszedł Fuji 160NC ;)
Jako bonus krosowana sensia 200 po negfixie, całkiem nieźle nawet ;)
Załączniki
Kodak Proimage 200 - coś dziwnego (patrz np. niebo)
Fuji P 800
Konica VX 200
CROSS Sensia 200 :)
przeterminowany Farbwelt 100
Fuji Superia 100
Kodak 200
Konica VX400
Kodak 160NC
Fuji NPS160
Fuji PRO400H
szeroka Fuji 100
szeroka Fuji Pro 160 S
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, 23:23 przez Rob, łącznie zmieniany 12 razy.
Rob pisze:No ale skrypt ma jakieś błędy, w jasnych partiach obrazu robią się takie dziwne różowawe pixele..
Czy mógłbyś udostępnić nieprzetworzony skan? To może być naturalny wygląd upierzenia, bo np. biała bluzka na zdjęciu test9 jest ok. Ale niczego nie wykluczam.
Rob pisze:No ale skrypt ma jakieś błędy, w jasnych partiach obrazu robią się takie dziwne różowawe pixele..
Czy mógłbyś udostępnić nieprzetworzony skan? To może być naturalny wygląd upierzenia, bo np. biała bluzka na zdjęciu test9 jest ok. Ale niczego nie wykluczam.
No właśnie niestety wszędzie gdzie jest jasny kolor widać te pixele. Skanowałem dla porównania te same klatki z przetwarzaniem na pozytyw wbudowane w silverfasta i skany wyglądają zupełnie inaczej. Kiedyś już spotkałem się z takim czymś ale za nic nie mogę sobie przypomnieć od czego się to dzieje. A klatki podeślę.
rbit9n pisze:JaZ99 chylę czoła prze Tobą i Twoim skryptem. żaden prox wcześniej nie dał sobie tak ładnie rady z tym negatywem.
Bez przesady, to tylko prosty skrypcik.... ;) Swoją drogą sympatyczny kadr. Czym robiłeś? Jakimś TLR-kiem?
Rob pisze:dokładnie tak. Na większych dokładnie to widać. Przejścia tonalne są zbyt ostre, widać krawędzie pixeli.
Dzięki za przesłane skany. Próbowałem odwrócić je normalnie w GIMP-e, używając poziomów i odwracania liniowego i faktycznie, obraz wygląda lepiej. Jeśli jednak wygnę krzywą, tak aby przypominała krzywą logarytmiczną, problem pojawia się natychmiast. Wygląda na to, że albo Twoje skany nie są czystymi skanami liniowymi, albo negatywy lub chemia są zbyt zużyte. Jak będę miał chwilę, to spróbuję utworzyć opis ze zrzutami ekranów SilverFasta, które stosuję, i które działają w moim przypadku.
Rob pisze:Czyli jestem du*a i źle skanuję pewnie ;P
Trochę przedwczesne wnioski, nie uważasz? Kombinacji Film/Wywoływacz/Ustawienia skanera jest całe mnóstwo.
Byłoby fajnie, gdybyś zrzucił przy okazji wszystkie okienka z ustawieniami i umieścił je tutaj. Pomogłoby to wykluczyć takie, które nie sprawdzają się ze skryptem.