Magnifax 4 - jak się do niego zabrać ?

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Malfas
-#

Post autor: Malfas »

ok to ja powiem co ja mam
miseczkę a w niej redukcję
jutro zrobię zdjecia bo dzis juz mi sie nie chce
janek
-#

Post autor: janek »

Zgadza się, bez miseczki jest kicha, zatem dokupiłem taką jak trzeba :-)
Pożyczyłem na próbę filtrów Ilforda Multograde przyciętych na 12cm i za chiny nie mogę dojść gdzie się je wkłada :?: :-x
Malfas
-#

w głowicy kondensorowej masz z przodu szufladkę na filtr, a z boku z lewej strony siedzi kondensor
no to teraz juz wiesz gdzie sie je wkłada

to naprawde takie trudne? nie rpzeczytałem zadnej ksiazki, nikt mi nigdy niczego nie tłumaczyl, a od roku moj powiekszalnik jak go zakupiłem stoi nieuzywany bo nie mam gdzie sie z nim podziac, ale nie mam tylu wątpliwosci co Ty nie rozumiem tego doprawdy
janek
-#

Post autor: janek »

Totalnie nie mam zmysłu technicznego, do tego stopnia że nie potrafię złożyć z kartki papieru samolotu czy czapki malarskiej :-(

O kurcze, jak za każdym razem będzie mi tak telepać całym powiększalnikiem przy wymianie każdego filtra to ostrość pójdzie w las, bo ta szuflada chodzi niezbyt gładko :-/ :?:
wienczyslaw5
-#

Post autor: wienczyslaw5 »

Oj janek janek --- wyjmij, zobacz co blokuje , podszlifuj drobnym papierem ściernym , podpiłuj jak trzeba --- ta szuflada ma chodzić leciutko --------- wystarczy , że pomyślisz o zmianie filtra a już ma być wysunięta .
zatwardziały analogowiec
Malfas
-#

no to przepraszam, czasem człowiek zapomina ze sa ludzie mniej uzdolnieni ( bez urazy ) po prostu przywyklem do majsterkowania i posiadania zmysłu technicznego, który sobie bardzo cenię ( ale widac to dzieki ojcu )

co do trzesienia się to hmmm ten typ juz tak ma zdaje mi się, ale rpzeciez filtr wkłądasz przy wyłaczonym swietle powiekszalnika, jak poczekasz chwile rpzestanie się trząść
ODPOWIEDZ