Nie trzeba zmuszac. Wszystko jest opisane w instrukcji, ktora naprawde jest moim zdaniem wystarczajaca przejrzysta. Pisanie instrukcji to moja praca, wiec jestem wyczulony na tym punkcieaxer pisze:Jeśli uda mi się zmusić VueScana do nieingerowania w RAWy pod względem kolorystyki oraz krzywych i jednocześnie korzystanie z technologii ICE,

Na zakladce Output, wybierasz TYLKO "Raw file" oraz "Raw file type" ustawiasz na 64 bit RGBI. 48 bitow na kanaly RGB + 16 bitow na kanal IR. I jeszce jeden istotny szczegol - caly czas mowimy o wersji profesional. W wersji "amatorskiej" nie ma opcji RAW.
Ocja RAW z VueScana wyklucza jakakolwiek ingerencje w kolorystyke, bo plik jest zapisany bit po bicie jako strumien danych prosto ze skanera. Zero ingerencji softu.stachu pisze:dzerry, to na czym polega skanowanie negatywów do rawów (nie jako slajdy)?
Testuje wlasnie negfiksa na skanach RAW z VS i niestety nie dziala. Przy 90% skanow dostaje blad dzielenia przez zero. A jak blad nie wystapi, to i tak wychodzi masakra kolorystyczna. Update: nie wiem co robie nie tak, ale na skanach z softu minolty mam ten sam blad.
Update: Kolejny blad:Microsoft Windows [Version 6.1.7100]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.
C:\Users\jarek>cd C:\Users\jarek\Desktop\scan
C:\Users\jarek\Desktop\scan>negfix7 PC_skan_dzerry_03.tif
PC_skan_dzerry_03.tif: 0.000190433 0.000117189 8.7892e-005 2.50467 2.25728 2.221
14
Writing P_PC_skan_dzerry_03.tif...
convert: divide by zero `0.000190433/u' @ fx.c/FxEvaluateSubexpression/2411.
Done.
Szkoda. Zapowiadalo sie ciekawie. Jednak wyglada, ze przynajmniej dla mnie, to zbyt skomplikowane. Szczegolnie koniecznosc skanowania z maska i bez ramek jest nawet bardziej uciazliwa niz sama obrobka sutowych skanow. Przynajmniej w mojej minolcie.convert: PC_skan_dzerry_06.tif: wrong data type 7 for "RichTIFFIPTC"; tag ignore
d. `TIFFReadDirectory' @ tiff.c/TIFFWarnings/703.
Done.