jaki najwiekszy format z małego obrazka?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

Zauważyłem, że taką wirtualną granicą dla małego obrazka jest 18x24. Dla tego formatu ziarno zaczyna być już widoczne (co nie znaczy zauważalne). Mowa oczywiście o 'normalnych' negatywach wywołanych w 'normalny' sposób, bez drobnoziarnistych cudów, np trix ;-)

Z takiego adoxa 25 czy rollei pan 25 uda się zapewne zrobić dwa/trzy razy większą odbitkę i nie będzie śladu ziarna.

Dlatego m.in tak lubię i polecam A49, do tej pory to jedna z niewielu wywojek, która dyskretnie rozmywa ziarno i daje zadowalająco wyraźny obraz.
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

dadan_mafak pisze:slawoj, chodzi mi o to kto i na jakiej podstawie ta zasade oglosil? bo ona jest dla mnie bezpodstawna. tak samo mozna by wpisac tam 10cioktorne jak i 20stokrotne powiekszenie. zbyt duzo zmiennych elementow sie na to sklada zeby sobie tak o z kapelusza powiedziec, ze tu i tu mozesz robic 15tokrotne powiekszenie.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, 00:57 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
ju_87
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

Jerzy pisze:Dyskusja schodzi w ślepą uliczkę...
Tak naprawdę każdy ma swój standard największego możliwego formatu. Dla jednych to stykówka, dla innych billboard z APS ;) Sporo zależy też od sposobu prezentacji: co innego jak odbitkę trzymasz w rękach, co innego jak ją oprawisz za szkłem.
Ja z małego obrazka nie wychodzę poza 30x40, bo nie mam większej maskownicy ani papierów. I jestem zadowolony, nawet z klatek robionych na 400-ach. Oglądam je z mniej więcej 75 cm, bo wiszą nad biurkiem. Fakt, że robione na niezłych szkłach w aparacie i powiększalniku, ale to wciąż 400 w małym obrazku...
IMHO ważniejsze jest to, co na klatce, niż czy ziarno jest mniej lub bardziej widoczne :)

Pozdrawiam!
O i oto właśnie chodzi .
Temat i kompozycja oraz poprawność techniczna decyduje o tym czy zdjęcie jest dobre czy nie , a nie ziarno czy tonacja.
Możliwości techniczne materiałów i sprzętu to jest w istocie temat zastępczy i poboczny , choć dla
"wszystko najlepiej wiedzących " najważniejszy.

Widziałem reportaż o zawodowym fotografie który po wielu latach pełnej sukcesów pracy zawodowego fotografa
pozbył się całego tego "złomu " z najwyższej półki , zostawił sobie wyposażenie ciemni i teraz w swych albumach i na wystawach pokazuje zdjęcia zrobione "aparatem otworkowym "
ju_87
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

zieloo pisze:Zauważyłem, że taką wirtualną granicą dla małego obrazka jest 18x24. Dla tego formatu ziarno zaczyna być już widoczne (co nie znaczy zauważalne). Mowa oczywiście o 'normalnych' negatywach wywołanych w 'normalny' sposób, bez drobnoziarnistych cudów, np trix ;-)

Z takiego adoxa 25 czy rollei pan 25 uda się zapewne zrobić dwa/trzy razy większą odbitkę i nie będzie śladu ziarna.

Dlatego m.in tak lubię i polecam A49, do tej pory to jedna z niewielu wywojek, która dyskretnie rozmywa ziarno i daje zadowalająco wyraźny obraz.
Dla mnie z cudów jest rewelacyjny Microdol-X i Legacy Pro 400 (mający w tej parze czułość 640). Ziarno ledwo mozna dostrzeć pod lupą x20 przy formacie 18x24, więc myslę, że spokojnie da radę 30x40 zrobić z bardzo dobra jakością.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

z malucha 30x40 żadne wyzwanie .. :->
Foto7
-#

Post autor: Foto7 »

Nie zapominajcie że czym większe powiększenie to i większa odległość oglądania która w jakimś stopniu ukryje ziarno.
Awatar użytkownika
RadoKub
-#

Post autor: RadoKub »

przy wąskokątnym szkle 18x24 wychodzi naprawde super góry, przy 50 mm widac ziarno z do portretów bardzo dobrze do landszaftów fatalnie
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

a od kiedy to ogniskowa obiektywu ma wplyw na wielkosc ziarna? i czemu nibi landszafty z ziarnem sa be?
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

a co to za teoria??

Post autor: Minolciarz1979 »

RadoKub pisze:przy wąskokątnym szkle 18x24 wychodzi naprawde super góry, przy 50 mm widac ziarno z do portretów bardzo dobrze do landszaftów fatalnie
?? Ja wiem, że portrety robi się na długiej ogniskowej, a landszafty na krótkiej, ale żeby to miało znaczenie przy pracy z powiększalnikiem??? Pierwszy raz coś takiego czytam. może jakieś uzasadnienie?
Awatar użytkownika
RadoKub
-#

Post autor: RadoKub »

Panowie zróbcie zdj w górach bez uvki 30mm i 50 mm różnica jest
dadan_mafak
-#
Kontakt:

w czym roznica? w ziarnie?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

hmmm... robiłem na srajtaśmie w górach 50mm i 75mm, zazwyczaj bez filtra. jakoś nie widzę różnicy jeśli chodzi o ziarno.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
dadan_mafak
-#
Kontakt:

bo niby czemu mialbys widziec? ziarno jest sprawa negatywu a nie obiektywu...
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

wiesz Hubert, żeby nie było, że nie sprawdzałem :D
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
dadan_mafak
-#
Kontakt:

:mrgreen:
ODPOWIEDZ