Szeroki kąt do Minolty - M42?

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Krzysiek Łuczak
-#

Szeroki kąt do Minolty - M42?

Post autor: Krzysiek Łuczak »

Jako iż przekonaliście mnie do niepozbywania się mojej Minolty (do której już zaczynam się przekonywać), chciałbym o coś zapytać.
Posiadany przeze mnie obiektyw 35-70/4 jest fajny, ale nieco za wąski, jak na moje potrzeby. Przejrzałem szklarnię do Minolty tutaj, ale chyba nie na moją kieszeń ;)

Czy ktoś z Minolciarzy używa szerokiego kąta (szerszego od 35mm) na M42? Jak to się sprawuje? Co możecie polecić? Czy 28mm da mi dużo "miejsca" w stosunku do 35mm?
Awatar użytkownika
enter
-#

Post autor: enter »

Tamrony Adaptale 28 24 17 mm
wiwitary series 1
flektogony 20
miry
Pentacony
itd....... jest tego sporo poszukaj
[center]Kiev60TTL, ARAX88 + szukam 500mm i mirrora do Psix-a
DomenaFotografa.net | Sprzętowo 6x6[/center]
Marek Marecki
-#

Post autor: Marek Marecki »

Ceny szkieł na stronie mkropy nijak mają się do dzisiejszych na rynku wtórnym. Z szerokich obiektywów MAF (Minolta Auto Focus) najtańszy chyba jest 28/2,8. Można go kupić w okolicach 400-500zł natomiast 24/2,8 i 20/2,8 to już pewnie 700-1000. Z zoomów jest np Minolta 17-35/2,8-4, a chodzi po ~600 i łatwo ją dostać. Ja jakiś czas temu kupiłem Sigmę 20-40/2,8 za 650, ale pojawia się na aukcjach zdecydowanie rzadziej niż M 17-35. O tych zoomach można przeczytać w różnych miejscach sieci skrajne opinie, ale uważam, że ci, którzy na nie narzekają się najnormalniej w świecie czepiają.

Nie mam pojęcia jak się kształtują ceny szerokich szkieł m42, ale z moich obserwacji wynika, że za dobry obiektyw trzeba dobrze zapłacić niezależnie od jego mocowania.

Jeśli więc nie musisz liczyć się z każdą złotówką, to imo warto jednak odżałować na optykę z bagnetem minolty. Przy bardzo szerokich obiektywach auto focus to drugorzędna sprawa, ale już przeniesienie przysłony to jednak wygoda.

Musisz też mieć świadomość, że podpinając szkło m42 jest możliwość, że światłomierz będzie Ci przekłamywał troszkę. Owszem, łatwo ustalić ile przekłamuje i nie problem wprowadzić odpowiednią korektę, ale jednak jest to pierdoła, o której łatwo zapomnieć zmieniając obiektywy.
Awatar użytkownika
Krzysiek Łuczak
-#

Post autor: Krzysiek Łuczak »

Dziękuję Wam obu. Chyba jednak dozbieram trochę i kupię coś Minolcianego.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Całkiem dobrze się sprawuje - zwłaszcza pod 35mm matrycę czy małoobrazkowy film Minolta MAF 20/2.8 - da się tego słoja dostać w całkiem 'normalnych' pieniądzach. Poszukaj na KKM...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

szukaj na Allegro

Post autor: Minolciarz1979 »

na allegro jest gość - nied28. Zajmuje się tylko sprzętem Minolty. Powołaj się na mnie (czyli na ozzy1979) i zapytaj, czy może Ci sprowadzić jakiś szerszy kąt. Ja bardzo polecam Ci MAF 24-85 3,5-4,5. Rewelacyjne szło. Pracowałem na nim we wnętrzu opuszczonego kościoła, skany masz w galerii w kat. architektura. Oceń sam pracę na 24 mm. Szkło w cenie do 400 zł. To to szkło:
http://www.dyxum.com/lenses/Minolta-AF- ... ens29.html
Ostatnio zmieniony 15 sty 2011, 09:26 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
tomashj2
-#

Post autor: tomashj2 »

Dziwne az ze nikt nie wspomnial o 24-50/4. To szkielko pracuje u mnie jako szeroki kat. Dla mnie fajnie szkielko ale oczywiscie mozna ponarzekac(glownie CA na szerokim kacie). Tez mam 35-70/4 ale kurzy sie i czeka az mi sie zechce go wystawic na allegro bo 24-50/4 zdecydowanie pozytywnie mnie zaskoczyl. No i jeszcze 28-135/4-4,5, to juz klasa sama w sobie ale tanie tez nie jest. Jesli zainteresowaly cie te szkielka to pisz, postaram sie odpowiedziec jak moge.
28 i 35 to nie taka duza roznica(moim zdaniem z reszta 35 wystarcza, przynajmniej dla mnie) ale 24 i 35 juz tak.
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

i masz rację

Post autor: Minolciarz1979 »

Krzysiek Łuczak pisze:Dziękuję Wam obu. Chyba jednak dozbieram trochę i kupię coś Minolcianego.
Zdecydowanie popieram. Niech body Minolty współpracuje ze szkłem Minolty i uzyskasz najlepsze wyniki. Tym bardziej, że Minolta jest bardzo dobrą firmą a jej szkła są świetne.
ODPOWIEDZ