Horizon 202

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

tomashj2
-#

Horizon 202

Post autor: tomashj2 »

Witam,
maly obrazek zaczyna mnie po malu nudzic, chce wiekszego wyzwania. Pomyslalem o kupnie jakiegos sredniego formatu albo rosyjskiego Horizona. Sredni format raczej odpada bo mam powiekszalnik tylko na maly obrazek(durst c35, nie chce mi sie szukac czegos innego i zagracac sobie domu), a zeby kupic cos bardziej sensownego od psixa to moj budzet raczej nie da rady. Takze wybor padl na horizona. Teraz pojawia sie kwestia powiekszalnika. Czy dam rade robic odbitki maloobrazkowym powiekszalnikiem z klatki o wymiarach 24×58 mm? Wobrazalem sobie to tak, ze naswietlam pierwsza czesc klatki, czesc papieru ktora nie naswietlam zaslaniam czarnym papierem, przesuwam klatke i obitke i znowu ta sama procedura. Jak sadzicie, ma to sens?
Marek Marecki
-#

Post autor: Marek Marecki »

Nie, nie ma.
Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

Może od biedy uda Ci się w ten sposób zrobić jakieś odbitki ale przypuszczam że zmarnujesz masę papieru.
Powiększalnik średnioformatowy ze szkłem 80mm i ramki samoróbki. Działa bardzo dobrze, wypróbowałem wielokrotnie, ja swoje ramki wyciąłem z materiału z którego zrobione były "plecy" antyramki.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, 00:18 przez Marianov., łącznie zmieniany 1 raz.
tomashj2
-#

Post autor: tomashj2 »

Marianov. pisze:Może od biedy uda Ci się w ten sposób zrobić jakieś odbitki ale przypuszczam że zmarnujesz masę papieru.
Powiększalnik średnioformatowy ze szkłem 80mm i ramki samoróbki. Działa bardzo dobrze, wypróbowałem wielokrotnie, ja swoje ramki wyciąłem z materiału z którego zrobione były "plecy" antyramki.
Rozumiem, ze robiles odbitki z horizona. Jaki powiekszalnik? Jak duze udalo ci sie zrobic powiekszenia? Ja chcialbym robic odbitki np 20x50. Zastanawiam sie czy na srednioformatowym nie bedzie trzeba rzutowac na podloge albo na sciane zeby uzyskac cos takiego.
Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

Tak robiłem, na zwykłym Krokusie 6x6. Najlepsza opcja to papier 8"x10" (20x25cm) - tniesz na pół i z jednego arkusza masz dwa 10x25 na które prawie idealnie mieści się klatka z Horizona. To taki standard do oglądania z ręki (mniejszych moim zdaniem nie ma sensu robić). Większych narazie nie próbowałem ale podnosiłem głowice i przy obiektywie 80mm odbitke 20 x 47 można zrobić bez większego kombinowania.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, 01:19 przez Marianov., łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ