zamarznięty wywoływacz do filmów

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Małposkunks
-#

zamarznięty wywoływacz do filmów

Post autor: Małposkunks »

spotkał się ktoś? jaki może być efekt?
pozdrawiam
junkers_ju-87
-#

Re: zamarznięty wywoływacz do filmów

Post autor: junkers_ju-87 »

Małposkunks pisze:spotkał się ktoś? jaki może być efekt?
pozdrawiam
generalnie , chemia zamarznięta = do śmietnika
ju_87
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

junkers_ju-87 pisze:
pozdrawiam
Czemu? Na mój chłopski rozum - nawet jeśli jakiś składnik po zamarznieciu się wytrąci, to jak się da to potem rozbełtać (np. po dobrym podgrzaniu), to skład chemiczny pozostaje ten sam...

A DD-X-a szkoda by było, oj szkoda... :-)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2011, 22:43 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

przemur pisze:
junkers_ju-87 pisze:
pozdrawiam
Czemu? Na mój chłopski rozum - nawet jeśli jakiś składnik po zamarznieciu się wytrąci, to jak się da to potem rozbełtać (np. po dobrym podgrzaniu), to skład chemiczny pozostaje ten sam...

A DD-X-a szkoda by było, oj szkoda... :-)
Z chemii miałem słabe wyniki , ale w życiu zawodowym miałem do czynienia z preparatami chemicznym
i praktyka pokazała że skuteczność zamarzniętego produktu znacznie spada.

Na przykład przy środku czyszczącym to może nie mieć znaczenia , zwiększysz stężenie i jest ok
ale tu masz negatyw i jedną szansę do wykorzystania
uda się lub nie i tyle
Ja bym negatywu na którym mi zależy nie poświęcił dla niepewnego wywoływacza
ju_87
Awatar użytkownika
troniu
-#
Kontakt:

Post autor: troniu »

Wywaliłem w tym tygodniu dwa wywoływacze, które nie zamarzły, ale przebywały dłużej w temp. +7 do +2st.C.
Były to stężone 0,5 roztwory xtolu i d76, ..... zmarnowałem przy wołaniu kilka szitek, wiec sprawdziłem próbkami posiadane zapasy.
Tylko Rodinal - a mam go już dobre kilka lat - zachował pełną swoja moc!
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

przemur pisze:Czemu? Na mój chłopski rozum - nawet jeśli jakiś składnik po zamarznieciu się wytrąci, to jak się da to potem rozbełtać (np. po dobrym podgrzaniu), to skład chemiczny pozostaje ten sam...
zwróć uwagę, że w wywoływaczach znajdują się związki organiczne, które niestety nie zachowują się tak jak związki nieorganiczne. mityczny metol to nie to samo co dajmy na to chlorek sodu. a poza tym dobre podgrzanie, też może nie posłużyć związkom organicznym w wywojkach (zwróć uwagę, że sporządzając D-76/ID-11 producent zaleca temperaturę 40-50*C nie więcej).

ps. to tak jak z lekami, które należy przechowywać w temp. 2 - 8*C. zazwyczaj na opakowaniu jest adnotacja, że należy strzec przed zamrożeniem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

rbit9n pisze:
przemur pisze:Czemu? Na mój chłopski rozum - nawet jeśli jakiś składnik po zamarznieciu się wytrąci, to jak się da to potem rozbełtać (np. po dobrym podgrzaniu), to skład chemiczny pozostaje ten sam...
zwróć uwagę, że w wywoływaczach znajdują się związki organiczne, które niestety nie zachowują się tak jak związki nieorganiczne. mityczny metol to nie to samo co dajmy na to chlorek sodu. a poza tym dobre podgrzanie, też może nie posłużyć związkom organicznym w wywojkach (zwróć uwagę, że sporządzając D-76/ID-11 producent zaleca temperaturę 40-50*C nie więcej).

ps. to tak jak z lekami, które należy przechowywać w temp. 2 - 8*C. zazwyczaj na opakowaniu jest adnotacja, że należy strzec przed zamrożeniem.
Ach, racja. Chemia organiczna...no tak. Dzięki!
ODPOWIEDZ