Jakie negatywy z jakim wywoływaczem najczęściej używacie ?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
U mnie preferowane teraz kombinacje (mały obrazek i 120) to:
- DD-X + Tri-X, HP5+, Rollei Retro 100
- Diafine + Tri-X
- Rodinal + TMX i cała reszta, zwłaszcza 4x5"
- DD-X + Tri-X, HP5+, Rollei Retro 100
- Diafine + Tri-X
- Rodinal + TMX i cała reszta, zwłaszcza 4x5"
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 19:26 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
Widziałem na twoim blogu kilka zdjęć z niego, pomijając aspekty artystyczne (zdjęcią bardzo mi się podobają) to urzekąją mnie przyjemną tonalnością. Pytam z ciekawości - masz może jakieś doświadczenie jak np22 ma (miało) się do np. PX125 albo FP4+?a wracając do tematu, mógłby ktoś wskrzesić orwo np22
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
Faktycznie , nie zrozumiałem twojego posta, sorry .zieloo pisze:junkers_ju-87 pisze:A i uwaga do Zieloo , nie wiem co ci nie pasuje w moim pytaniu ?
sam przeciez reklamujesz link do swojego portalu na ktorym masz dział pt. SKLEP
3) chyba niestety się nie zrozumieliśmy, pisałem szybko i nie miałem czasu na wyjaśnienia. Twoje pytanie
Natomiast takie pytania , mają duży sens.
I odpowiedzi zamieszczone przez innych użytkowników wskazały mi pewien trend
który pokrywa się z moimi wyobrażeniami.
Jeśli moja poprzednia wypowiedź cię uraziła , to sorry.
jednak myśli lepiej wyrażać powoli a nie w pośpiechu.
ju_87
- dr_feelgood
- -#
- Kontakt:
ja uzywa ORWO NP20 z lat 80', wołam w rodinalu z lat 70', steżenie 1:10. Temp zwykle 20-22*C, bo w przeciwieństwie do tego co czytałem, obniża zadymienie (może przez skrócenie czasu wołania?).przemur pisze:... Pytam z ciekawości - masz może jakieś doświadczenie jak np22 ma (miało) się do np. PX125 albo FP4+?
Ponieważ rolki różnie reagują na naswietlanie (zwykle prześwietlam o ok 1EV) wołam ręcznie w kuwecie a nie w koreksie by kontrolować proces. Szybkie przeciąganie przez wywojke podnosi kontrast co jest bardzo pożądane na takim starociu. Efekt? Dużo lepszy niż przy FP4+, odbitki robię na Fomaspeedzie normalnym lub twardym i nie muszę nic kombinować jak przy FP4, który wychodzi jak dla mnie zbyt kontrastowy.
Tri-X w HC110, Tmax 100 i 400 w FX39.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Ano wlasnie, jak spogladam czy to na moje skany i odbitki z NP20 to jakies te szarosci takie jakies klasyczne mi sie wydaja. Albo przypominaja zdjecia z dziecinstwa.
W D76 1+1 ladnie mi wychodzily bo zadymienia nawet wiekszego nie bylo, ale sprobuje w rodinalu nastepnym razem.
W D76 1+1 ladnie mi wychodzily bo zadymienia nawet wiekszego nie bylo, ale sprobuje w rodinalu nastepnym razem.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
-
- -#
ORWO 76 jak to ładnie brzmi ,orwo w d76 jest ok, w rodinalu to był mój ulubiony duet, dopóki nie potraktowałem go A49, cud miód.radekone pisze:W D76 1+1 ladnie mi wychodzily bo zadymienia nawet wiekszego nie bylo, ale sprobuje w rodinalu nastepnym razem.
px'a nie robiłem, fp4 niby fajny, ale do orwo raczej niepodobnyprzemur pisze:Pytam z ciekawości - masz może jakieś doświadczenie jak np22 ma (miało) się do np. PX125 albo FP4+?
a swoją drogą szkoda że nie udała się próba przywrócenia tej marki .
Chociaż jeszcze nic straconego , podobno jest jeszcze możłiwość wskrzeszenia tego produktu tylko trzeba zebrać odpowiednią kasę.
A mnie jest żal ich płótna fotograficznego , wiele lat temu miałem okazję go przetestować i mimo ze było parę lat po terminie to efekty były bardzo dobre.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
ju_87
- dr_feelgood
- -#
- Kontakt:
Płótno fotograficzne, mmm... mam także starą Argente (lata 80'), robiłem odbitke - w rodinalu - i pięknie wychodzi. Dość kontrastowa ale czernie są idealne jak na takiego starocia, jedną zafarbowałem kawą na sepie i także, znakomity efekt.
A skoro ORWO w A49 to muszę spróbować bo także posiadam jakieś zapasy, tylko nie chce mi się nigdy tego rozrabiać.
A skoro ORWO w A49 to muszę spróbować bo także posiadam jakieś zapasy, tylko nie chce mi się nigdy tego rozrabiać.
ja tankuję dizla na stacji paliw MPK, najczystszy orlen w Rzeszowie. a skoro mowa o orlenie, to pod terminalem kolejowym orlenu w Widełce widziałem cysterny wszystkich koncernów naftowych, i shell i statoil i BP. no bo skąd mają brać paliwa płynne? z Norwegii?
aha, acros w u+ 1:6
aha, acros w u+ 1:6
Ostatnio zmieniony 22 sty 2011, 23:28 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- Minolciarz1979
- -#
A masz gdzie kupić Legacy Pro 100 i 400? Ja juz nie mogę dostać nigdzie, mówią, że nie będzie już. A nie chce mi sie bulić o 8 zł więcej za ten sam film tylko z napisem Fuji...Jerzy pisze:Zaraz przejdę na Legacy 100 i 400 w małym. Kupuję puchy po 30 metrów i trzymam się jednego filmu aż do wyczerpania.