dejnekas pisze:Za dwie paki kupisz na pewno Lunasixa-3. Swego czasu najlepszy światłomierz na świecie. Zmierzy światło nawet w pochmurną noc - wiem bo mierzyłem. Max czas jaki policzy to 8h. Mierzy padające i odbite + nasadki nawet pod powiększalnik, szeroki kąt 15 stopni lub coś koło 7 stopni czy do mikroskopu. Mam go od lat i powiem, że mierzy jak żyleta. Ani jednej źle naświetlonej klaty. Malina po prostu i ten wygląd :)
Z ciekawości zapytam , jakie ma zasilanie ?
Hmm to są takie małe dwie bateryjki jak do zegarka. Wszędzie kupisz i działają latami.
dejnekas pisze:Za dwie paki kupisz na pewno Lunasixa-3. Swego czasu najlepszy światłomierz na świecie. Zmierzy światło nawet w pochmurną noc - wiem bo mierzyłem. Max czas jaki policzy to 8h. Mierzy padające i odbite + nasadki nawet pod powiększalnik, szeroki kąt 15 stopni lub coś koło 7 stopni czy do mikroskopu. Mam go od lat i powiem, że mierzy jak żyleta. Ani jednej źle naświetlonej klaty. Malina po prostu i ten wygląd :)
Ja poszukuję możliwie taniego światłomierza, który będzie mierzył bardzo niski poziom naświetlenia. Znalazłem informację, że ów Lunasix 3 podaje wartości dla czasów od 1/4000 sekundy do 8 godzin. Czy znacie jeszcze inne takie światłomierze w podobnej cenie? Nie musi być aż tak zaawansowany, może obejmować zakres czasów na przykład do jednej godziny - to mi wystarczy z nawiązką. Ten Lunasix 3 jest w tej chwili tylko na ebay. No chyba, że ktoś z forumowiczów mi go sprzeda za 200zł, nie więcej.
a co będziesz fotografował? konkretnie. bo taki swierdłowsk ma zakres pomiaru od 0EV, w mieście wystarczy. ten gossen ma nie wiadomo ile, ale spekuluje się, że -4EV. natomiast np. sekonic L-358 ma -2EV. dobra, powiedzmy sobie prawdę, jak w trabancie na patelni narysujesz skalę do 170km/h, to ten trabant i tak tyle nie pojedzie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
Jeśli "swierdłowsk ma zakres pomiaru od 0EV" to starczy -
2EV to np. (wg. mojego adoramowego miernika) 1600 ISO, f 1:5,6, czas 1/2 sekundy, pracy na dłuższych czasach/ wyższym iso jakoś sobie nie wyobrażam.