O dalmierzach słów kilka..

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Mazurkiewicz
-#

O dalmierzach słów kilka..

Post autor: Mazurkiewicz »

Witam.
Ostatnio stwierdziłem, że coraz bardziej przestaje mnie cieszyć fotografia cyfrowa. Stało się to za sprawą Zenita. Kupiłem kilka filmów, po czym zostawiłem je gdzieś w szafce i znalazłem niedawno. Wywołałem je i stwierdziłem, że jednak fotografia analgowa jest lepsza :mrgreen: Potem kupiłem Lubitela za 20 złotych ;)
Ostatnio zacząłem interesować się dalmierzami. Czytałem chyba każdy wątek tu na forum. I mam jeszcze kilka pytań:

1.) Co sądzicie o Contaxie G1/G2, jakie są opinie i róznice pomiędzy nimi, czy są na forum jacyś użytkownicy którzy podzielą się opiniami?
2.) Czy gdziekolwiek można dorwać jeszcze Konice Hexar?
3.) Czy ktoś jest w posiadaniu jakiejś stornki ze skanami z w/w aparatów?
4.) Który byłby korzystniejszy z 2 w/w?

Mam zamiar fotografować głownie ludzi, czasami jakieś pejzaże.

Pozdrawiam z góry dziękuje za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Hrabia Miód
-#

Post autor: Hrabia Miód »

Nie wolisz oderwać się od Autofokusa (chyba wszystkie ww. mają)?
skytruck
-#

Re: O dalmierzach słów kilka..

Post autor: skytruck »

Mazurkiewicz pisze: Ostatnio zacząłem interesować się dalmierzami. Czytałem chyba każdy wątek tu na forum.
No to spróbuj RangefinderForum. Aparaty o które pytasz mają tam swoje fora.
Mazurkiewicz
-#

AF czy manual jest dla mnie obojętny. Contaxa G2 kiedyś miałem chwilowo w ręku i bardzo pozytywne wrażenie na mnie zrobił.
Co do Hexara to czytałem dużo o jego cichym trybie, w większości był zachwalany. Więc mam mały mętlik.
kulma
-#

Post autor: kulma »

na największym polskim, internetowym serwisie aukcyjnym masz bessę r3a + 40/1.4 polecam.
wojszyca
-#

Post autor: wojszyca »

Witaj.

Ja właśnie w zeszłym miesiącu sprzedałem lustrzankę i kupiłem Contaxa G2. Jestem nim zachwycony ale pewnie nie powinieneś mnie słuchać, bardzo go chciałem i jestem ciągle bardzo szczęśliwy że go kupiłem. Postaram sie byc obiektywny.

Plusy:
- rewelacyjna, niespotykana niemal jakość wykonania i materiały,
- fantastyczny obiektyw (póki co mam jeden) 45mm f/2 Zeissa,
- zdjęcia robi się niezwykle łatwo, szybko i przyjemnie (to mi odpowiada bo powoli robie Mamiyą RZ67),
- dostępność rewelacyjnych obiektywów w bardzo dobrych cenach (do mojej lustrzanki Canona zniecheciło mnie przede wszystkim to, że za naprawdę super obiektyw trzeba zapłacic wiele tysiecy... teraz mam lepszy za niecały 1000zł).

Minusy póki co dostrzegłem dwa:
- autofocus nie jest tak doskonały, do jakiego przyzwyczaił mnie Canon EOS 3,
- opcja manualnego ostrzenia jest w zasadzie bezużyteczna.

Ogólnie jestem aparatem zachwycony i szczerze polecam, z ta uwagą że nie istnieją sprzety idealne.

Pozdrawiam!

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad sprzedażą cyfry i zakupem analoga ;) ciemnia już prawie kompletna.
A co do tej Bessy jacyś właściciele są, którzy podzieliliby się opiniami?

Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Maciejka
-#
Kontakt:

Post autor: Maciejka »

Czesc !

Ja nie fotografuje dalmierzem, ale ....
Dawno dawno temu jako fan Contaxa (ktorego rowniez nie mialem, nie udalo sie) czytalem specyfikacje Contaxow G1 i G2. I z tego co pamietam to powiem tak ... prosze zapoznaj sie z ich specyfikacja przed ewentualnym kupnem, poniewaz G2 jest duuuzo bardziej zaawansowany od G1, pomimo podobnego wygladu.
Pozdr. M

PS a testow obiektywow do ww aparatow chyba nie trzeba ogladac, hej :-)
Ostatnio zmieniony 07 sty 2011, 21:02 przez Maciejka, łącznie zmieniany 1 raz.
Mazurkiewicz
-#

Maciejka pisze:Czesc !

Ja nie fotografuje dalmierzem, ale ....
Dawno dawno temu jako fan Contaxa (ktorego rowniez nie mialem, nie udalo sie) czytalem specyfikacje Contaxow G1 i G2. I z tego co pamietam to powiem tak ... prosze zapoznaj sie z ich specyfikacja przed ewentualnym kupnem, poniewaz G2 jest duuuzo bardziej zaawansowany od G1, pomimo podobnego wygladu.
Pozdr. M

PS a testow obiektywow do ww aparatow chyba nie trzeba ogladac, hej :-)
Tak zapoznałem się ze schematami. Większośc osób z którymi rozmawiałem proponowała wybrać G2.
A czy są może na forum jacyć posiadacze Konicy Hexar?
boskijacus
-#

Post autor: boskijacus »

Hej nie jeste posiadaczem Konici ale te linki mogą Ci pomóc:
1. http://www.kenrockwell.com/contax/g-system.htm
2. http://kenrockwell.com/konica/index.htm

Powodzenia w wyborze :)
Mazurkiewicz
-#

boskijacus pisze:Hej nie jeste posiadaczem Konici ale te linki mogą Ci pomóc:
1. http://www.kenrockwell.com/contax/g-system.htm
2. http://kenrockwell.com/konica/index.htm

Powodzenia w wyborze :)

Bardzo dobra stronka, jakoś jej nie znalazłem wcześniej. Dzięki.
Awatar użytkownika
Keek
-#

Post autor: Keek »

Zakladam, ze masz ma mysli Hexar bez RF? Mialem 10 lat temu. Bardzo cichy aparat. Czarny cichszy od srebrnego. W celowniki +/-, orientacyjna odleglosc. Fajny program, aparat ma zewnetrzny pomiar swiatla - musisz wprowadzac korekte przy filtrach. Maksymalny, krotki czas to 1/250 sek. Bardzo ostry obiektyw.

Co jeszcze?
guerilla
-#

Post autor: guerilla »

KEEK pisze:Czarny cichszy od srebrnego.

Co jeszcze?
Da się przerobić każdy srebrny żeby miał silent mode - trzeba ponaciskać trochę guziczków w różnych kombinacjach. Nie wszyscy o tym wiedzą, dlatego srebrne są sporo tańsze ;-)
Mazurkiewicz
-#

Czytałem gdzieś o przeróbce Konicy, i wcale nie wyglądało to tak bardzo skomplikowane z ym trybem Silent ;)

Wybór padł już na Contaxa. Tylko pozostaje pytanie gdzie go "dopaść"? Na allegro byl ale ktoś zakupił..
wojtekk
-#

Post autor: wojtekk »

Mam srebrnego Hexara z włączonym trybem cichym (można to zrobić samemu). Piękne urządzenie, ale potrafi zirytować maksymalna prędkość migawki - 1/250sek. Radzę sobie używając filmów niskiej czułości. Można zakładać filtry nd, ale nie chce mi się zdejmować ich przy wchodzeniu do pomieszczeń, a, że aparat bez problemu da się trzymać i przy 1/15, to problem z głowy.

Polecam szczerze. Wspaniałe wykonanie i naprawdę mordercze szkło. I, moim zdaniem, jeden z najszybszych systemów AF jakie widziałem... Jeśli nie najszybszy.
ODPOWIEDZ