Którego Summicrona wybrać?

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

melquiades
-#

Którego Summicrona wybrać?

Post autor: melquiades »

Witam

Stałem się ostatnio szczęśliwym posiadaczem Leica R8 - szczęśliwym bo nabyłem ją za małe pieniądze w stanie nówka sztuka :) i zastanawiam się nad kupnem pierwszego szkła - na początek zdecydowałem się na Summicrona 50 bo zakres cenowy jest chyba najbardziej w moim zasięgu. Czy ktoś ma doświadczenie z tymi obiektywami ? Wiem że wersji jest całkiem sporo ? Czy znacząco różnią się od siebie ?
A może warto nabyć coś innego ( interesuje mnie ogniskowa 50-120) w tym przedziale cenowym (1500 zł absolutny max)

Jeśli ktoś z Forumowiczów ma takie szkło na zbyciu i chce sprzedać proszę o kontakt.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2011, 23:13 przez melquiades, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciejka
-#
Kontakt:

Post autor: Maciejka »

Czesc !

Ja tez mialem podobny problem i zdecydowalem sie na 28-70mm (zoom"em da sie duzo sfotografowac), potem dokupilem jeszcze 21-35mm ten zakres ogniskowych bardziej mi odpowiada (mozna powiedziec, ze jestem uzalezniony od szerokich kONtow )
Nigdy natomiast nie myslalem o sprzedarzy 28-70 mm, mam ta wersje z kontaktami rom. Dalem za niego 1200zl, stan idealny. Gdybys chcial to moze ?
Pozdr M.
ODPOWIEDZ