filtr ND Haida - czy ktoś używał?

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

wojszyca
-#

filtr ND Haida - czy ktoś używał?

Post autor: wojszyca »

Witam, zawsze interesowały mnie filtry ND110 (czyli 3.0 czy tez 1000x) ale odstrasza mnie cena, ponieważ potrzebuje 77mm to porządny filtr kosztuje ponad 300zł a wiem że nie będę go używał zbyt często. Ostatnio jednak zauważyłem za około 150zł chińskie filtry Haida. Zastanawia się czy jest sens kupić coś takiego. Zależy mi na opinii kogoś, kto miał okazje używać takiego filtra (lub chociaż innego tej firmy), bo to że lepiej dołożyć do B+W to wiem. Nie wchodzi to jednak w tej chwili w grę wiec mam wybór Haida albo nic.
Ponieważ nawet drogie filtry ND110 (choćby B+W) nie są w pełni neutralne i mają jaką dominantę kolorystyczną, domyślam się że z takim tanim filtrem nie będzie inaczej.
Waham się ponieważ jestem raczej dość wyczulony na wysoką jakość filtrów i jak dotąd używałem tylko B+W i Heliopana (dzisiaj dotarł do mnie jeden filtr Nikona, ciekaw jestem jak się sprawi).
Z góry dzięki za ewentualna odpowiedź, choć po poszukiwaniach w sieci obawiam się że nikt z Was może nie mieć takiego filtra, zdaje sie że nie są zbyt popularne, trudno o jakies opinie...

Post autor: D.M.M. »

Filtrów Haida niestety nie znam, ale ja proponuję Ci inne rozwiązanie, gdyż sam kiedyś miałem podobny problem - system Cokin P (bądź X-Pro jeśli masz większe średnice niż 82mm). Zdecydowałem się kilka lat temu i nie żałuję. Mam zestaw filtrów ND + połówkowe Hitecha i jestem bardzo zadowolony. Przewaga jest niezaprzeczalna, filtr kupujesz raz i używasz z każdym szkłem, wystarczy dokupić pierścień o odpowiedniej średnicy (parę złociszy).

Pozdrawiam
D.M.M.
wojszyca
-#

D.M.M. pisze:proponuję Ci inne rozwiązanie, gdyż sam kiedyś miałem podobny problem - system Cokin P
Dzięki za odpowiedź! Tak, od dłuższego czasu się nad tym zastanawiam ale to jednak również spora inwestycja na początku. Pewnie kiedyś się zdecyduję ale w tej chwili chciałem "na szybko" pobawic się z ND110 i zobaczyć czy w ogóle mnie to na dłuższą mete interesuje. Zresztą ND110 Hitecha to też około 200zł a dochodzi jeszcze holder i adapter, więc to może w przyszłości jeśli zdecyduję sie w ogóle zmienic system z fitrów wkręcanych. Te ostatnie maja jedna tez spore zalety, jak chocby wygodę - nie musze ich zdejmowac z obiektywu żey szybko spakowac sprzęt itp.

Jeszcze raz dzięki!

Możliwe że zaryzykuję i sprawdze te Haidę, może sie okaże beznadziejny a może akurat pozytywnie mnie zaskoczy, jak na chiński produkt to 50% ceny porządnego markowego filtra to i tak sporo wiec może nie jest tak źle z jakością.

Pozdrawiam.

Post autor: Cypis »

To może kup wysyłkowo i zwróć, jeśli nie będzie Ci odpowiadał?
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

jeżeli nie zamierzasz używać filtrów połówkowych, to jednak nakręcane są praktyczniejsze i tańsze. kupujesz jeden największej średnicy jaką używasz, a potem tylko reduktory za kilka złotych. ja szukałem filtrów tylko i wyłącznie pełnych, bo żadnych krajobrazów nie robię i po wnikliwych analizach kupiłem nakręcane Marumi z reduktorami. filtry kołowe zawsze zresztą możesz włożyć w system cokina.
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
wojszyca
-#

schabu, Cypis, dzięki za odpowiedzi. Poczekam do końca misiąca i zobaczę jak będzie z budżetem, może zaryzykuję z Haidą.
-#

Post autor: Hrabia Miód »

pochwal się później koniecznie efektami.

A ja jeszcze może opiszę swoje przygody. Otóż jako bardzo mocnego ND używałem przyciętego w koło i wlożonego w oprawkę po rozbitym UV szkła spawalniczego. Powariowane kolory później (dużo zielonego), ale od biedy da radę. Koszt przedsięwzięcia to jakieś.. 15? 20zł? Jeśli nie chcesz przycinać, tylko jakoś inaczej przymocujesz szkło idealnie izolując boki, by nie wpadało tamtędy światło, to jeszcze taniej. Pora wieczorna, przed zachodem w lecie, czasy ekspozycji minuta, dwie, jakoś tak (nie pamiętam). W ten sposób wykonałem te zdjęcia (cyfrowy Olympus e1):

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 sty 2011, 00:08 przez Hrabia Miód, łącznie zmieniany 4 razy.
wojszyca
-#

Hrabia Miód, faktycznie, wygląda na to że działa :-) Ja niestety jednak nie mam zacięcia konstruktora i raczej zdecyduję się na gotowe rozwiązanie.