Tanie filmy czarno-białe
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Tanie filmy czarno-białe
Rozpaczam nad tragicznie wysokimi cenami filmów - ok. 10zł/film 36 klatek. Można to jakoś ztanić?
Po ciemkuArturN pisze:Jeśli chodzi o filmy ze szpuli, to jak to ładować

F100 + C33 + 45D + AF10 Super
- figureliusz
- -#
Policzmy:
Acros 100 36klatek - 17,80zł, Efke 100/36 - 11,90
koszt jednej klatki to około 0,50gr w przypadku Acrosa, 0,33gr w przypadku Efkę.
Jakość negatywu: nie mi oceniać, ale bardzo lubię Acrosa. O Efke słyszałem wiele dobrego.
Jeśli kupimy np. Lucky to koszt klatki spadnie o połowę, a jakość (ewentualna utrata zdjęcia na którym nam zależy) stanie się loterią.
Teraz to ty pomyśl czy warto tak naprawdę oszczędzać, a może lepiej oszczędniej obchodzić się ze spustem migawki.
Acros 100 36klatek - 17,80zł, Efke 100/36 - 11,90
koszt jednej klatki to około 0,50gr w przypadku Acrosa, 0,33gr w przypadku Efkę.
Jakość negatywu: nie mi oceniać, ale bardzo lubię Acrosa. O Efke słyszałem wiele dobrego.
Jeśli kupimy np. Lucky to koszt klatki spadnie o połowę, a jakość (ewentualna utrata zdjęcia na którym nam zależy) stanie się loterią.
Teraz to ty pomyśl czy warto tak naprawdę oszczędzać, a może lepiej oszczędniej obchodzić się ze spustem migawki.
-
- -#
Tak jak już koledzy wyżej pisali - na samym materiale nie warto oszczędzać, dobrze jest używać sprawdzonych rzeczy, a eksperymentować wtedy, gdy dane kadry nie są dla nas bardzo ważne.
Oszczędzać warto jedynie na takich rzeczach jak większe zamówienia, wyprzedaże, czy kupowanie na miejscu aby nie płacić niepotrzebnie za wysyłkę.
Oszczędzać warto jedynie na takich rzeczach jak większe zamówienia, wyprzedaże, czy kupowanie na miejscu aby nie płacić niepotrzebnie za wysyłkę.
Filmy były drogie kiedyś - porównaj np. cenę paliwa (czasami na plener trzeba też dojechać) i cenę filmu 10 lat temu i obecnie. Ceny filmów nie wzrosły , a wręcz staniały. Co do innych cen ...
http://www.fotograf-sklep.pl/product_in ... ucts_id=18
http://www.fotograf-sklep.pl/product_in ... ucts_id=18
Witam. Mnie tez zaraza dopadla i skusilem sie na 10 rolek Legacy pro 400 . Na razie , po wywolaniu razem z Neopanem 400 - to samo ( w microphe'nie ) , ale nie ufny jestem i posprawdzam jeszcze troche ... . Generalnie wyglada to na Neopan pod inna marka i oficjalnie robia to na Stany . Cena w UK : 1,9 funciaka za rolke 35 mm . Niestety nie ma sredniakow ... Pozdrawiam . ( jest jeszcze Legacy pro 100 - za 1,7 F )
- miasto.mania
- -#
- Kontakt:
apx to jest klasyka. rollei retro to praktycznie to samo, po rozpadzie agfy rollei zaczął konfekcjonować pozostałe w fabryce negatywy pod swoją nazwą. z czego bardziej polecam apxa, bo rollei po wyszuszeniu ma twarde podłoże, co nie jest specjalnie fajne.ArturN pisze:Opis APXa wygląda kusząco. Ale - czy tak jest w rzeczywistości? Aktualnie używam Rolleia Retro 100, jak Agfa w porównaniu? Czym wołać (teraz robię RHSem)?