Lampy ciemniowe - czym świecicie, co polecacie?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
-
- -#
- Kontakt:
Ja zrobiłem tak. Kupiłem na Allegro trzy żarówki LED na gwint E27. Żółtą, czerwoną i zieloną. Wkręciłem do zwykłej lampki i sprawdziłem, która nie naświetla papieru. Czerwona okazała się OK. Jestem pewien, że stara lampka znajdzie się w każdym domu. Nie jest ciemno bo to jest 60 Ledów. Ale jakby co to można wziąć dwie takie żarówki. Taka żarówka kosztowała z wysyłką niecałe 30 zł.
-
- -#
- Kontakt:
A jaki był to papier?janusz1 pisze:Ja zrobiłem tak. Kupiłem na Allegro trzy żarówki LED na gwint E27. Żółtą, czerwoną i zieloną. Wkręciłem do zwykłej lampki i sprawdziłem, która nie naświetla papieru. Czerwona okazała się OK. Jestem pewien, że stara lampka znajdzie się w każdym domu. Nie jest ciemno bo to jest 60 Ledów. Ale jakby co to można wziąć dwie takie żarówki. Taka żarówka kosztowała z wysyłką niecałe 30 zł.
- figureliusz
- -#
To, że mają jakiś tam ułamek w zielonym nie znaczy, że zaświetlają wielogradacyjne.
Trzeba porównać wykres czułości spektralnej papieru i źródła światła.
Zielony ma w sumie zakres ok. 100 nm a papiery zwykle zahaczają tylko o krótkofalową część widma zielonego. Z dostępnych w Polsce papierów tylko chyba Foma Variant 3 są ortochromatyczne i zaświetlają je te bursztynowe czy pomarańczowe diody.
Jeżeli na wykresy nachodzą na siebie na krańcach swoich czułości (czyli są prawie nie czułe na ten zakres fal) to też nie ma powodów do paniki. prawdopodobnie tylko wielogodzinne naświetlania byłyby w stanie zadymić taki papier. Za każdym razem można to sprawdzić empirycznie na kawałku papieru. i ewentualnie ratować się wspomnianym odbiciem źródła światła, zmniejszeniem napięcia, filtrowaniem, odległością od papieru.
Diody są bardzo efektywne i wygodne w tej materii bo emitują wąskim pasmem fal.
Trzeba porównać wykres czułości spektralnej papieru i źródła światła.
Zielony ma w sumie zakres ok. 100 nm a papiery zwykle zahaczają tylko o krótkofalową część widma zielonego. Z dostępnych w Polsce papierów tylko chyba Foma Variant 3 są ortochromatyczne i zaświetlają je te bursztynowe czy pomarańczowe diody.
Jeżeli na wykresy nachodzą na siebie na krańcach swoich czułości (czyli są prawie nie czułe na ten zakres fal) to też nie ma powodów do paniki. prawdopodobnie tylko wielogodzinne naświetlania byłyby w stanie zadymić taki papier. Za każdym razem można to sprawdzić empirycznie na kawałku papieru. i ewentualnie ratować się wspomnianym odbiciem źródła światła, zmniejszeniem napięcia, filtrowaniem, odległością od papieru.
Diody są bardzo efektywne i wygodne w tej materii bo emitują wąskim pasmem fal.
Mi nie zaświetlają x-pressa a mam diody pomarańczowe flux.
X-press jest czuły do 550 nm tylko
wykres: http://www.ilfordphoto.com/download.asp ... 362114.pdf
lepiej będzie niebieski i zielone do głowicy.
X-press jest czuły do 550 nm tylko
wykres: http://www.ilfordphoto.com/download.asp ... 362114.pdf
lepiej będzie niebieski i zielone do głowicy.
Amber'y z daleka nie zaświetlają - używam minilampki na boku do orientacji w szpargałach i jest ok. Ale jak robiłem próbę z bliska to zaświetliły (6 diód). Koło powiększalnika jednak więc dać czerwone.
Sprawdzałem widmo niebieskich w specyfikacji - ciężko z tymi diodami bo widmo ledwo sięga tego z papieru, ale upatrzyłem "royal blue" i może dadzą radę...
Sprawdzałem widmo niebieskich w specyfikacji - ciężko z tymi diodami bo widmo ledwo sięga tego z papieru, ale upatrzyłem "royal blue" i może dadzą radę...
No to nie wiem. Ja mam pomarańczowe bodajże z tego co pamiętam mają 587 nm i zadymiają tylko Foma Variant 3 i to też tylko przy długiej ekspozycji. Coś około kilka minut. Resztą można świecić godzinami i nic. I Nawet dość blisko od papieru światłem skierowanym. Mniej niż jeden metr.Henry pisze:Amber'y z daleka nie zaświetlają - używam minilampki na boku do orientacji w szpargałach i jest ok. Ale jak robiłem próbę z bliska to zaświetliły (6 diód). Koło powiększalnika jednak więc dać czerwone.
Serio? Dziwne bo widmo zwykle zaczyna się jeszcze w UV zgodnie z widem halogenków srebra.Henry pisze:Sprawdzałem widmo niebieskich w specyfikacji - ciężko z tymi diodami bo widmo ledwo sięga tego z papieru, ale upatrzyłem "royal blue" i może dadzą radę...