Mam problem i nie wiem za bardzo co zrobić - zablokował mi się na moim Zuiko 50 niebieski filtr produkcji polskiej lub radzieckiej - i nie wiem co z tym fantem zrobić. Ni cholery odkręcić nie mogę, a boję się, że uszkodzę obiektyw. Jakieś pomysły?
pozdrawiam
zablokowany filtr na obiektywie
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- Hrabia Miód
- -#
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
-
- -#
Re: zablokowany filtr na obiektywie
Jak już nie dasz sobie rady to pogadaj z jakiś hydraulikiemHrabia Miód pisze:Mam problem i nie wiem za bardzo co zrobić - zablokował mi się na moim Zuiko 50 niebieski filtr produkcji polskiej lub radzieckiej - i nie wiem co z tym fantem zrobić. Ni cholery odkręcić nie mogę, a boję się, że uszkodzę obiektyw. Jakieś pomysły?
pozdrawiam
zapuyaj się o klucz nastawny typ S - jakiśc duży rozmiar np 2 cale
Szczęki ma w ułożone w kształcie zbliżonym do łuku
Musisz szczęki obkleić na okrętkę taśmą izolacujna elektryczna
ona jest troche lepka bo się z czasem wulkanizuje
Szczęki obleć przynajmniej 5 razy w kółko , żeby ich żeby za szybko nie przebiły
Jednym chwyć za obiektyw drugim za filtr , ale delikatnie
tak żeby szczęki tylko objęły element. Taśma daje duzy opór i powinno się udać
trochę ludwika w szczelinę między filtr jako poślizg tez pomoże.
I delikatnie spróbój ruszyć , jak się uda ale z oporem to cofnij i znów mały ruch do przodu i znów pół kroku w tył i znów do przodu.
Ścisk klucza nie musi być duży , wystarczy delikatny nacisk i opór taśmy izolacyjnej
Metoda z gumowa podkładką opisana przez kolegę ma tą wadę ze powoduje dodatkowy docisk wzdłuż osi obiektywu
Pamiętaj że cokolwiek weźmiesz nie może być płaskie tylko w formie łuku , żeby powierzchnia
docisku była największa .
Jak masz imadło to weź kawałek deski wytnij otwór o średnicy filtra i rozetnij na pół będziesz miał szczęki i pokryj też taśmą jak wyżej.
Jak kluczami już rozkręcałem stara migawkę i stare obiektywy.
Daj znać jak ci się udało
ju_87