"Zimny" film
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- AbraKadabra
- -#
"Zimny" film
Witam,
Zbliża się jesień a w aparacie B&W. Przydało by się wymienić na coś kolorowego. Interesują mnie barwy chłodne.
Czy znają Państwo jakieś filmy dające taki efekt podczas wywoływania w labie (jest możliwość crossa) ? Niestety jeszcze pomieszczenie na ciemnie nie gotowe. I pewnie do nowego roku czasu nie będzie ;/
Dodam że film do średniego formatu.
Pozdrawiam
PS. Jest jakaś strona z próbkami odbitek różnych filmów?
Zbliża się jesień a w aparacie B&W. Przydało by się wymienić na coś kolorowego. Interesują mnie barwy chłodne.
Czy znają Państwo jakieś filmy dające taki efekt podczas wywoływania w labie (jest możliwość crossa) ? Niestety jeszcze pomieszczenie na ciemnie nie gotowe. I pewnie do nowego roku czasu nie będzie ;/
Dodam że film do średniego formatu.
Pozdrawiam
- AbraKadabra
- -#
Wiesz co, pewnie masz nasadkowe, było o tym na forum, nie pamiętam czy tu czy na aparatach tradycyjnych, że bywają sklepy gdzie mają tego wielki karton po 4-5zł i można sobie powybrzydzać. Do mojego starta mam nasadki, akurat mi się trafiły filtry od PZO, ale zwykłe żółte zielone i czerwone ;) Masz Ty gwint w obiektywie jakiś? jak tak to jaka to średnica
EDIT:
Tutaj masz filtr ocieplający do Jaśki :) Czyli pewnie znalazłby się ochładzający, one są lekko niebieskie, powinno wyjść zimno. Jak robię np w plenerze z lampami sesje i chce mieć zimno, a błysk gra większą rolę, to zakładam zimną folię na lampę i też jest zimno ;)
EDIT:
Tutaj masz filtr ocieplający do Jaśki :) Czyli pewnie znalazłby się ochładzający, one są lekko niebieskie, powinno wyjść zimno. Jak robię np w plenerze z lampami sesje i chce mieć zimno, a błysk gra większą rolę, to zakładam zimną folię na lampę i też jest zimno ;)
- AbraKadabra
- -#
- AbraKadabra
- -#
Zadałem sobie trud i wpisałem do wyszukiwarki koreksu słowo "Regulamin". Dziwne, ale to forum nie ma regulaminu (za wyjątkiem działu Bazar).slawoj pisze:"korex" - jest to forum tradycyjnej fotografii (fotochemicznej).AbraKadabra pisze:Teraz będę skanował, a potem pobawię się w jakim programie graficznym.
Jeśli masz zamiar digitalizować swoje zdjęcia, to proponuję takie fora jak: AT, plfoto czy digart.
Może warto to zmienić. Jeśli tak, to ja jestem przeciwny zamykaniu się tylko do czystej fotografii analogowej. Jeśli zrobi się tutaj tak, jak na APUG, że użycie słowa "digital" i "scanner" będzie rodzić protesty, to się wypiszę. Popieram tolerancję i otwartość, szczególnie w dyskusjach. Może ogólne rozmowy o Photoshopie są tu nie na miejscu, ale na przykład nic nie widzę złego w dyskusji na temat usuwania ziarna w programie graficznym, obrabiania skanów i skanowania w szczególności.
AbraKadabra pisze:Mam nadzieje, że to nie było pewnego rodzaju wygnanie?
AbraKadabra - absolutnie nie.
Tylko mamy prośbę; aby tematy dotyczące digitalizacji zdjęć ograniczać do niezbędnego minimum.
Przykro mi stawać na przekór użytkownikom "digital" i "scanner", ale podkreślam jeszcze raz, że "korex" jest forum tradycyjnej fotografii.JaZ99 pisze:Jeśli zrobi się tutaj tak, jak na APUG, że użycie słowa "digital" i "scanner" będzie rodzić protesty ...
Na APUG i KOREX panują takie same, niepisane zasady.
- AbraKadabra
- -#
B+W Filter HandbookAbraKadabra pisze:Zna może ktoś jakąś publikację na temat filtrów?
B+W Schneider Optics
Ostatnio zmieniony 24 sie 2010, 11:53 przez slawoj, łącznie zmieniany 1 raz.
APUG ma spisane reguły:slawoj pisze:Przykro mi stawać na przekór użytkownikom "digital" i "scanner", ale podkreślam jeszcze raz, że "korex" jest forum tradycyjnej fotografii.
Na APUG i KOREX panują takie same, niepisane zasady.
Questions regarding digital techniques connected with traditional processes should be posted in the Alt. Process "hybrid" subforum.
Może warto i na tym forum spisać zasady? Inaczej każdy może powiedzieć, że ktoś inny narusza niepisane zasady. A skoro są niepisane, to zawsze ten ktoś będzie mieć rację ;-P
Generalnie co do efektów danych filtrów to nie ma co szukać. Jak kupisz oziębiający do żarowego (standardowo takie są) to one z około 3000K robią koło 5000K. (5500 to światło dzienne). Tak więc efekt zależy od tego gdzie robisz, bo w słoneczny dzień gdy temperatura światła jest jakieś 4200K będziesz miał co innego na wyjściu, a w pochmurny gdy masz 5500 znów co innego.
Re: "Zimny" film
Kolekcja róznych filmów >> kliknij <<AbraKadabra pisze:Witam,
Jak pisze autor
Voici les films que j'ai utilisés, en ordre alphabétique. En cliquant sur un film, vous accédez aux photos que j'ai prises avec celui-ci.
Pozdrawiam
Pomyśl o slajdach z oznaczeniem t - od tungsten czyli do światła sztucznego.
Fujichrome 64t, kodak ektachrome 64t - sa jeszcze ich wersje 160.
Naturalnie dają zimne barwy - oczywiście jeśli wywołasz je normalnie w E-6.
Czasami się na nich bawię:
We wrześniu będę miał więcej skanów - akty robione w plenerze z wcześnie rano, będzie mi łatwiej ocenić ich przydatność do zdjęć ludzi na zewnątrz, nie na tle niebieskiej ściany :)
No i generalnie z tego co zauważyłem filmy fuji dają chłodniejsze barwy niż kodakowe. Pewnie dlatego, bo Japończycy chcą mieć na zdjęciach bardziej europejski kolor skóry, a "zimne" filmy bardziej temu sprzyjają
Fujichrome 64t, kodak ektachrome 64t - sa jeszcze ich wersje 160.
Naturalnie dają zimne barwy - oczywiście jeśli wywołasz je normalnie w E-6.
Czasami się na nich bawię:

We wrześniu będę miał więcej skanów - akty robione w plenerze z wcześnie rano, będzie mi łatwiej ocenić ich przydatność do zdjęć ludzi na zewnątrz, nie na tle niebieskiej ściany :)
No i generalnie z tego co zauważyłem filmy fuji dają chłodniejsze barwy niż kodakowe. Pewnie dlatego, bo Japończycy chcą mieć na zdjęciach bardziej europejski kolor skóry, a "zimne" filmy bardziej temu sprzyjają