Zaciemnienie ciemni & wentylacja

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Zaciemnienie ciemni & wentylacja

Post autor: Marianov. »

Postanowiłem w końcu profesjonalnie zaczernić okna w ciemni. Mam taki pomysł: kupuje parę metrów czarnego rzepa, jedną cześć przyklejam do framugi na mocną taśme dwustronną, a druga przyszywam do materiału wyciętego w rozmiar okna.
Problem jest taki: nie moge znaleźć nigdzie materiału do zaciemnienia spełniającego moje oczekiwania. najlepsze byłoby dość grube czarne podgumowanie płótno. kojarzy ktoś skąd można wziąć coś takiego?
Chyba że macie jakieś lepsze patenty, chętnie posłucham (odrazu mówie że przyklejanie worków na śmieci odpada).

Druga rzecz: od jesieni zamierzam zamknąć się w ciemni i duzo eksperymentowac. Bede pracował z paraformaldehydem (formaliną) i innymi rzeczami które raczej nie powodują dobrych skutków dla zdrowia. W związku z tym chciałbym zmontować jakąś dobrą wentylacje. Śmiganie z maską gazową przez pare godzin w ciemni stanowczo odpada, tak samo jak praca przy otwartym oknie (mam latarnie i ruchliwą ulice przed domem, światło bedzie wpadać na pewno) Wstępnie myślałem o tym żeby strzelić sobie nad kuwetami taki okap np z kartonu, i podłaczyć rurę prowadzoną do elektrycznego wentylatora przy suficie. no i tu kolejny problem z materiałem:) potrzeba mi lekka giętka rura, najlepiej z jakiegoś cienkiego materiału na oplocie drutu. Skąd wziąć takie coś? kombinuje szukam googluje i nic.
Tak samo chętnie posłucham innych pomysłów na wentylacje, jeśli macie.
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Post autor: Gringo997 »

folia czarna samoprzylepna, tylko trzeba nałożyć 2 warstwy...

z wentylacją nie pomogę...
to ja zabiłem Laurę Palmer...
arturus
-#
Kontakt:

Post autor: arturus »

Na wszelki wypadek zabezpiecz sobie też skórę.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Dobrym źródłem zaciemniacza do okien jest papier fotograficzny, a dokładniej jego opakowanie. I dlatego warto robić duże formaty - ma się potem dużo dobrej czarnej folii :)

Co do wentylacji: mam wentylator wpięty w system wyciągu powietrza w domu (nie wiem jak to się właściwie nazywa, podobne coś jest w każdej kuchni i łazience). Na małym okienku czarna folia, a okno przykryte dodatkową warstwą folii. Jest ona sporo większa i właściwie mógłbym pracować przy otwartym oknie - to działa podobnie jak śluza światła w koreksie. Pewnie gdyby folia była matowa, byłoby lepiej.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

Myślę że możesz sobie kupić do uszczelniania pare gróbszych czarnych kartonów w sklepie plastycznym, 100x70 i poprzyklejać taśmą dwustronną do framugi okna.

Co do Formaliny....to przy głupi wiatraczku nie dasz rady!!!....ja jak mam świeży roztwór 5% formaliny na świeżym powietrzu to po jakimś czasie misię niedobrze robi.....jedyne wyjście to dygestoruym...albo co masz zrobić z formaliną to zrób....teraz(w cieplejsze dni) albo pomieszczenie w którym możesz otworzyć mase okien i drzwi...np. garaż
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
Awatar użytkownika
chodor
-#

Post autor: chodor »

Z formaliną uważałbym, pracowałem z nią, po pewnym czasie możesz uczulić sie i to w sposób wszelaki - opary i kontakt skórny.

Rura o którą pytasz...nie wiem jak się nazywa, jest używana jako wewnętrzna rura do montażu okapów, jest aluminiowa i rozciągliwa (taka jakby harmonijka) pamiętam ze w sklepie ze sprzętem agd kupiłem.
Awatar użytkownika
chodor
-#

Post autor: chodor »

Oo znalazłem rurę koszt około 15 zł i nazywa się rura aluminiowa poniżej link:
http://darco.informatorbudownictwa.pl/
Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

Dzięki Chodor właśnie o to mi chodziło! Myślę że wentylacja będzie wydajna, bo będą pracować dwa wiatraki - jeden w "okapie", dość mocny silnik z szerokim wiatrakiem od chłodnicy samochodowej a drugi na końcu rury będzie to wciągał dalej w wentylacje. Cała misterna konstrukcja już we wrześniu, jak będzie działać wrzucę zdjęcia:)

Jeśli chodzi o zaciemnienie, to fajne są sposoby które proponujecie ale ja potrzebuje czegoś trwałego. Mam ciemnie na strychu, to druga łazienka w domu raczej rzadko używana ale i tak współlokatorzy się czepiają że okno zalepione. Wiec chciałbym to zdejmować w okresach w których nie używam dłużej ciemni.
W sumie myślę że takie podgumowane płótno do rolet to dobre rozwiązanie, ale nie potrafię znaleźć sklepu w którym sprzedają sam taki materiał. Cała roleta na moje nadwymiarowe okno jest dość droga...

Co do formaliny to będą stężenia paraformaldehydu w roztworach od 1% w dół. a do ochrony skóry to mam rękawice gumowe, faruch, gogle itd.
I jeszcze jedno: czy formalina i aceton to substytuty?
Awatar użytkownika
dejnekas
-#
Kontakt:

Post autor: dejnekas »

Marianov. pisze:W sumie myślę że takie podgumowane płótno do rolet to dobre rozwiązanie, ale nie potrafię znaleźć sklepu w którym sprzedają sam taki materiał.
Znajdz firmę produkującą rolety okienne na zamówienie pod konkretny rozmiar okna. Oni mają na pewno większe mozliwości.
Pozdrawiam,
dejnekas
www.slawekdejneka.com
Szafran
-#

Post autor: Szafran »

Ja od siebie dodam tylko, że mam w pokoju rolety "nieprzepuszczające" światła. Po całkowitym zaciemnieniu okazało się, że materiał z którego są zrobione wcale nie pochłania całości światła (skutek: jest ciemno, ale nie zupełna ciemność). Niestety nie wiem już z jakiej to firmy rolety.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Marianov. pisze:I jeszcze jedno: czy formalina i aceton to substytuty?
zupełnie nie. formalina to aldehyd mrówkowy, a aceton to aceton.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Kupiłem do zaciemnienia ciemni rolkę worków foliowych, 120 litrów chyba (a może i większe), czarna gruba folia. Po rozcięciu mamy kawał folii metr na metr z kawałkiem. Powertape lub dwustronna do taśma do sklejenia i voila!
Sprawdza się doskonale
Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

Do zaciemnienia okien używam folii budowlanej z marketu, takiej "z metra". Zwykle jest dostępnych kilka grubości. Do tego żółta samoprzylepna taśma papierowa, i w kilka minut zaciemnienie gotowe.

T.
junkers_ju-87
-#

Re: Zaciemnienie ciemni & wentylacja

Post autor: junkers_ju-87 »

jeśli chodzi o zaciemnienie to idź do apteki i kup sobie taki metalizowany koc do
okrywania osób które uległy wypadkowi , nie powinien przepuszczać światła
żeby nie robił ci blicków w ciemni możesz sobie do niego przylepić albo przyszyć dowolny materiał.
Obejżyj sobie też w składach budowlanych lub sklepach ogrodniczych czarną folię do izolacji przeciwwilgociowych.
stosuje ją się np robiąc oczka wodne.

A do wentylacji to sobie kup sobie rurę spiro. w sklepie instalacyjnym
Żeby ci światło nie właziło weż z kartonów zrób śluzę świetlną , pomysł weż sobie z konstrukcji koreksu.
Pomaluj od środka czarną farbą i jest ok.
I pamiętaj jak robisz wentylacje wyciagająca powietrze to musisz taką samą ilośc powietrza doprowadzić do pomieszczenia
inaczej wentylator bedzie mielił powietrze.
ju_87
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

U mnie przynajmniej problem zaciemnienia okien odpadł. W drzwiach są uszczelki plus zasłona z tkaniny na kurtyny. Czarna i światłoszczelna. Ciemnia sama została zaprojektowana w domu i zbudowana bez okien. Wentylacja zaś jest w całym budynku mechaniczna i regulowana, jak potrzeba wyciągnąć więcej z jakichś powodów to na sterowniku ustawia się większą prędkość pracy wentylatorów w centrali. Poza sztywnymi rurami są też bardziej elastyczne w postaci aluduct.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
ODPOWIEDZ