Witam :)
Na skutek bezsenności ostatnich dni chodzę sobie ostatnio po mieście i fotografuję poznańskie świty. Co prawda do tej pory robiłem je w kolorze, ale coraz poważniej myślę nad czarno-białym negatywem i tu pojawia się moje pytanie:
Czy T-Max + R09 to dobry pomysł? Jakie filtry mogą się przydać? Mam żółty do Minolty, czerwony, żółty i jasnozielony do Pentacona oraz złoty i ciemnozielony Cokina (co prawda bez mocowania, ale mogę go trzymać w ręce skoro aparat stać będzie na statywie).
Co polecacie? :)
Fotografowanie o świcie
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Fotografowanie o świcie
A niech mnie TSS pokąsa!
T-max bardzo fajnie wychodzi w Microphenie 1+3
http://www.aparaty.tradycyjne.net/foto,25863.html
z filtrami kolorowymi nie pomogę gdyż jedyne co mogę o nich powiedzieć to to iż ich nie posiadam jeszcze:P
ale połówka jakaś by się mogła przydać
P.S. o zastosowaniu filtrów znajdziesz tekst tutaj :
http://www.alf.home.pl/ALF/fotografia/f ... .htm#wstęp
http://www.aparaty.tradycyjne.net/foto,25863.html
z filtrami kolorowymi nie pomogę gdyż jedyne co mogę o nich powiedzieć to to iż ich nie posiadam jeszcze:P
ale połówka jakaś by się mogła przydać
P.S. o zastosowaniu filtrów znajdziesz tekst tutaj :
http://www.alf.home.pl/ALF/fotografia/f ... .htm#wstęp
to ja zabiłem Laurę Palmer...
Tak też właśnie myślałem że żółty filtr będzie najlepszy :)
P.S. Przemiał mam tak mały że trzymam się raczej 1 wywoływacza tak długo póki się nie skończy, bo żal wylewać cokolwiek jeśli nie jest w całości zużyte jeśli postoi i skiśnie :) W tej chwili katuję w trupa R09, następne pójdzie D-76 :)
P.S. Przemiał mam tak mały że trzymam się raczej 1 wywoływacza tak długo póki się nie skończy, bo żal wylewać cokolwiek jeśli nie jest w całości zużyte jeśli postoi i skiśnie :) W tej chwili katuję w trupa R09, następne pójdzie D-76 :)
A niech mnie TSS pokąsa!
t-maxa wołałem tylko w ultrafinie plus, któren to wywoływacz do takich negatywów jest wymyślon. jednakowoż dla mnie dość kontrastowym t-max jest, w związku z czym polecam acrosa, który wywołuje się miodnie we wszystkim, nawet w rodinalu 1:50.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Czyli żółty filtr teoretycznie jeszcze ten kontrast podniesie.rbit9n pisze:jednakowoż dla mnie dość kontrastowym t-max jest
Jednak...mam paczkę starego Fotonbromu w żółtej paczce. Kontrast spadł na tyle (zamiast normalnej gradacji ma miękką/bardzo miękką) że na odbitki z takich świtów powinien być w sam raz - w Eukobromie wychodzi to ciekawie ;)
Spróbuję zatem w tym zestawieniu, jako że na inne póki co pozwolić sobie nie mogę :) Wakacje jeszcze trochę potrwają, więc najwyżej następnym materiałem będzie Acros o którym słyszałem wiele dobrego ;)
A niech mnie TSS pokąsa!
rayman pisze:Jednak...mam paczkę starego Fotonbromu w żółtej paczce. Kontrast spadł na tyle (zamiast normalnej gradacji ma miękką/bardzo miękką) że na odbitki z takich świtów powinien być w sam raz - w Eukobromie wychodzi to ciekawie ;)
Szczerze mówiąc, scena o świcie jest znacznie mniej kontrastowa niż za dnia (w pełnym słońcu). Cienie jeszcze nie są na tyle głębokie, a światło silne. To również zależy od tego, "jaki" świt masz na myśli - czy dokładnie o wschodzie słońca (+/- 1h), czy np. o 9:00 ;)
Pozdrawiam,
Michał
blog.michalbudzynski.com - blog fotograficzny
www.michalbudzynski.com - strona internetowa
Michał
blog.michalbudzynski.com - blog fotograficzny
www.michalbudzynski.com - strona internetowa
Mam na myśli 4.30 rano, bo o tej porze chodziłem dziś z Zenitem ;)michal.b pisze:(+/- 1h), czy np. o 9:00 ;)
Mgiełka jest, owszem...mam zamiar poczaić się na ujęcia nad Wartą - wschody słońca nad tą rzeką bywają bajeczne ;)
(Szkoda tylko że nie posiadam roweru, by przed wschodem dotrzeć za miasto)
Dziś zatem odeśpię, na dniach się przejdę z tym zestawem :)
A niech mnie TSS pokąsa!
Żeby prawidłowo dobrać filtr kolorowy, w fotografii czarno-białej (do zamierzonego efektu), powinno się brać pod uwagę następujące czynniki:
1. Rodzaj negatywu oraz jego uczulenie spektralne
- filmy: orto-, ortopan-, pan-, superpan-, chromatyczne
(np. "T-MAX 400/new" jest filmem panchromatycznym, który ma dodatkowo zmniejszone uczulenie na kolor niebieski)
2. Rodzaj wywoływacza
- wywoływacze wyrównawcze poniekąd niwelują efekt filtrowania
3. Krzywa przepuszczalności filtra
4. Oświetlenie i kolorystyka fotografowanej sceny
Pomocne w tym zakresie są: spektrogramy dla odpowiednich negatywów (karty katalogowe w .pdf) oraz krzywe przepuszczalności odpowiedniego filtra. Wykresy te można odejmować od siebie.
Więcej informacji można znaleźć w polskim wydaniu książki,
pt. "FOTOTECHNIKA", autor: Gerhard Teicher
Światło "dzienne" przed wschodem i po zachodzie słońca, w swoim składzie nie posiada zbyt dużo ultrafioletu, więc nie ma potrzeby stosowania filtrów żółtych.
Natomiast jest tam spora dawka promieniowania, z drugiego końca widma spektralnego, czyli czerwonego i podczerwonego - stąd też o tej porze wychodzą najlepsze zdjęcia IR.
Ps.
Co do stosowania filtrów żółtych, podam cytat w w/w książki:
- "Istnieje żółte szkło, które fluoryzuje pod wpływem promieniowania nadfioletowego, tzn. samo zaczyna wysyłać promieniowanie. Stosując filtr z takiego szkła możemy całkowicie zadymić obraz fotograficzny. W związku z powyższym należy korzystać tylko z wyrobów firm, które rzeczywiście zapewniają, że zjawisko to nie wystąpi."
1. Rodzaj negatywu oraz jego uczulenie spektralne
- filmy: orto-, ortopan-, pan-, superpan-, chromatyczne
(np. "T-MAX 400/new" jest filmem panchromatycznym, który ma dodatkowo zmniejszone uczulenie na kolor niebieski)
2. Rodzaj wywoływacza
- wywoływacze wyrównawcze poniekąd niwelują efekt filtrowania
3. Krzywa przepuszczalności filtra
4. Oświetlenie i kolorystyka fotografowanej sceny
Pomocne w tym zakresie są: spektrogramy dla odpowiednich negatywów (karty katalogowe w .pdf) oraz krzywe przepuszczalności odpowiedniego filtra. Wykresy te można odejmować od siebie.
Więcej informacji można znaleźć w polskim wydaniu książki,
pt. "FOTOTECHNIKA", autor: Gerhard Teicher
Światło "dzienne" przed wschodem i po zachodzie słońca, w swoim składzie nie posiada zbyt dużo ultrafioletu, więc nie ma potrzeby stosowania filtrów żółtych.
Natomiast jest tam spora dawka promieniowania, z drugiego końca widma spektralnego, czyli czerwonego i podczerwonego - stąd też o tej porze wychodzą najlepsze zdjęcia IR.
Ps.
Co do stosowania filtrów żółtych, podam cytat w w/w książki:
- "Istnieje żółte szkło, które fluoryzuje pod wpływem promieniowania nadfioletowego, tzn. samo zaczyna wysyłać promieniowanie. Stosując filtr z takiego szkła możemy całkowicie zadymić obraz fotograficzny. W związku z powyższym należy korzystać tylko z wyrobów firm, które rzeczywiście zapewniają, że zjawisko to nie wystąpi."