Otóż czy możecie polecić jakieś dobre strony WWW albo książki z którymi można ogarnąć podstawy strobingu/oświetlena błyskowego poza kamerą w połaczeniu z analogiem/średnim formatem? Szukam w googlach ale coraz bardziej gubie sie w tym, te wszytskie fora, strony itd. - plączą mi się informacje. Potrzebowałbym czegoś w miarę zwięzłego.
Może napisze jak przedstawia sie sprawa: nosiłem sie od jakiegoś czasu z zamiarem kupna fleszy ze zdalnym odpalaniem aż w końcu sesja którą mam zrobić zmusiła mnie do wyboru i jadą do mnie 3 manualne lampy z stopniową regulacją mocy full - 1/64. Mam mniej wiecej wyobrażenie jak to wszystko porozstawiać i jakie efekty chciałbym osiągnąć ale nie mam pojecia jak to zrobić w kwestii technicznej. To są rzeczy których głównie potrzebuje się dowiedzieć: centralana migawka ma synchro na wszystkich czasach, ale jak dobierać przysłony i czułość filmu? Jak mierzyć ekspozycje bez światłomierza do światła błyskowego? Czy sprawdznie ustawień cyfrą a potem przenoszenie tego na Średni to dobry pomysł?
Wybaczcie bo może zadaje banalne i głupie pytania ale całkiem zielony w tej kwesti jestem a do tego wszystko już mi sie pomieszało