Kondensor w Krokusie 69s

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

kakatarzynka
-#

Kondensor w Krokusie 69s

Post autor: kakatarzynka »

Witam,

Mam pytanie. Jak powinny być ustawione soczewki w krokusie 69s na mały obrazek? Niestety przy powiekszeniu 30x40 i nie tylko mam niedoświetlone brzegi zdjęcia, a soczewki są ustawione do siebie wypukle. Musze coś dokupić, czy wystarczy poprzestawiać to co mam?
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Post autor: Gringo997 »

witaj,

koleżanko w każdym kondensorze soczewki ustawione sa do siebie częścią wypukłą (na zew kondensora z obu stron szkło jest płaskie).

Sprawdź jak masz wrkęcony obiektyw do płytki, druga sprawa jaki tam masz obiektyw wkręcony?
to ja zabiłem Laurę Palmer...
kakatarzynka
-#

mam 50 wkręconą do płytki od części wklęsłej (obiektyw jest tak jakby w dołku a nie na górce:)) to skąd wynika to niedoświetlenie po bokach? czytałam ze jak ktoś sprzedaje właśnie te krokusy to zazwyczaj pisze ze ma dwa kondensatory- do małego i średniego obrazka, wiec ja chyba mam ta drugą opcje, bo niestety mały wychodzi źle. Nie wiesz jak wyglada ten do małego?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

wiesz mam opemusa 6 i nie mam żadnego kondensora do małego obrazka, kondensor jest jeden...

jak już to są mieszacze do małego i do średniego obrazka ale te są montowane tylko w głowicach do koloru...

kondensor :

Obrazek

mieszacze :

Obrazek

sprawdź jeszcze jaką masz żarówkę wkręconą do powiększalnika!
kakatarzynka
-#

Mam halogenową zarówke ale nie widze symboli. nie chce jej wyjmowac bo musiałabym cos tu rozkręcac, ale jakie to ma znaczenie jezeli chodzi o ten problem o ktorym mowimy? to może jest to kwestia tych mieszaczy? ja mam w tym krokusie barwną głowice i widze tez takie białe szkiełko w niej, ale wyglada troche inaczej niz w twoim magnifaksie. Może to byc wina tego mieszacza?
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

oglądnij mieszacz i zobacz czy jest cały równomiernie mleczny czy jest na środku nieco jaśniejszy prostokącik. W ten sposób się dowiesz czy masz mieszacz do 35mm czy do średniego. Skoro masz głowicę kolorową to wydaje mi się, że nie będzie to problem rodzaju żarówki samej w sobie, ale z tego co kiedyś czytałem to może być problem z jej ułożeniem i dlatego nie równomiernie oświetla kliszę...
kakatarzynka
-#

szybka jest rownomiernie mleczna, ale jest w obudowie która zasłania troche boki wiec jak sie do niej wsadzi szybke, staje sie kwadratem a nie prostokątem i chyba tutaj mamy problem! tez tak myslisz?
kakatarzynka
-#

ale to sie dzieje i w 6x6 i na małym obrazku wiec chyba to nie to jednak. Juz nie wiem o co chodzi!
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Tadeusz Cyprian "Fotografia - technika i technologia"

Powiększenia, w których środki obrazu są ciemniejsze niż brzegi, powstają,
jeśli żarówka nie oświetla równomiernie całej powierzchni negatywu
przykład podany w książce jest dokładnie odwrotny od tego o którym piszesz...

Powiedz czy zawsze tak miałaś na tym powiększalniku czy pojawiło się to po pewnym czasie?
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

O ile się nie mylę Krokusowe GFA ma tak jak Meochrom 2 - szybka powinna być równomiernie mleczna na całej powierzchni.

Jeśli Twój Krokus ma dodatkowo szufladkę na filtry - wrzuć do niej kawałek białej kalki technicznej lub mlecznej szybki o odpowiednim rozmiarze (w 69s prawdopodobnie będzie to 12x12cm). Powinno Ci to poprawić oświetlenie..

Powiedz też jak wygląda karetka na negatywy w tym Krokusie. Nie maskujesz czasem negatywu za pomocą tych, dość kiepskiej jakości suwaków? Z doświadczenia wiem że czasem lubią odstawać lub są krzywe na tyle że skutkiem tego jest właśnie nierównomiernie oświetlenie boków lub rozmywanie krawędzi całego kadru.

Gringo, o kąt ustawienia żarówki to ja bym się nie martwił, halogenem się raczej w kolorowych głowicach nie merda i opisywany problem dotyczy raczej zwykłej żarówki.

Jednak...zaryzykowałbym rozebranie tej głowicy (wystarczy zdjąć pokrywę) i sprawdził jaki toto ma halogen w środku. Może wina leży też po części w tym że ma byle jaki halogen z byle jakim lustrem które nie odbija światła tak jak się należy.

(albo halogen zwyczajnie się wyhaczył - miałem tak w Magnifaxie z Meochromem 2)

P.S. Ten wspomniany obiektyw-50tka...to nie czasem Mikar? Pytam, bo Krokusowe obiektywy M42 tego pokroju nie należą do najlepszych i mogą nie dawać rady przy większych powiększeniach (Mikar w szczególności). Warto pomyśleć nad sprawieniem sobie odpowiedniej redukcji w celu zamontowania czegoś na M39 lub jakiegoś Anareta (bodajże M23, ale w razie czego niech mnie ktoś poprawi).
A niech mnie TSS pokąsa!
ODPOWIEDZ