Blix mi się zbiesił

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

JaZ99
-#
Kontakt:

Blix mi się zbiesił

Post autor: JaZ99 »

Witam!
Chciałem dzisiaj rozrobić kolejną porcję chemii, gdy okryłem, że w butelce blix 1 (tej jasnej) pływają jasne farfocle, a na dnie butelki jest biały osad. Płyn jest mętnawy.

Czy ktoś miał podobny efekt? Czy można jakoś przetestować, czy to się nadaje jeszcze do użytku?

JaZ
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Ja niestety nie potrafię pomóc... Ale za to chciałem spytać - po jakim czasie od otwarcia butelki to się stało? ZTCP Tetenal pisze że w tym zestawie przez 24 tygodnie od napoczęcia koncentraty powinny być OK (a roztwór z blixem 12 tyg.).
JaZ99
-#
Kontakt:

przemur pisze:Ale za to chciałem spytać - po jakim czasie od otwarcia butelki to się stało?
Pakiet 5-litrowy rozpieczętowałem 2009-07-30. Od rozpieczętowania wykonałem łącznie 4 rozlania (w piątym blix mi się zbiesił)
przefiltruj i sprawdź czy działa, znaczy wrzuć kawałek naświetlonego i wywołanego materiału cz-b, powinien "wyżreć"
Dzięki za wskazówkę. Stwierdziłem, że nie będę ryzykować. Wczoraj zutylizowałem tego trefnego bliksa i rozrobiłem nowego ze świeżego pakietu. Provia wyszła ok (tak, z prawie rocznym FD i CD).

Szkoda, że nie można kupić poszczególnych odczynników osobno. Teraz mam za mało bliksa. :-(
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
JaZ99
-#
Kontakt:

JaZ99 pisze:Szkoda, że nie można kupić poszczególnych odczynników osobno
można, ale w dużych opakowaniach.
A gdzie można kupić samego bliksa? Sprawdzałem na stronach tetenala (PL i DE) oraz maco. Nie ma.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

JaZ99 pisze:
JaZ99 pisze:Szkoda, że nie można kupić poszczególnych odczynników osobno
można, ale w dużych opakowaniach.
A gdzie można kupić samego bliksa? Sprawdzałem na stronach tetenala (PL i DE) oraz maco. Nie ma.
Maja chocby w czarno-bialych, ale po 15l (!): http://www.czarno-biale.pl/sklep/produc ... ts_id=1744
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
JaZ99
-#
Kontakt:

przemur pisze:Maja chocby w czarno-bialych, ale po 15l (!): http://www.czarno-biale.p...roducts_id=1744
Dzięki!

Trochę to podejrzane, że ten sam blix jest do C41 i E6. Czytałem niedawno starą dyskusję na photo.net, że uzyskanie czegoś takiego jest trudne. No i te 15L.... spasuję.
JaZ99
-#
Kontakt:

JaZ99 pisze:No i te 15L.... spasuję.
a ile Ci potrzeba?
6 rozlań po 450ml gotowego roztworu, czyli 540ml koncentratu z każdej butelki to jest tyle, ile mi się zmarnowało. A szkoda trochę mi koncentratów FD i CD, które wciąż jeszcze działają.
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

JaZ99 pisze:Trochę to podejrzane, że ten sam blix jest do C41 i E6.
tam jest "lub" nie "i" wiec wnioskuję ze są dwie wersje?
boskijacus
-#

Post autor: boskijacus »

A nie lepiej zadzwonić do tetenala lub napisać maila? Może oni mogą sprzedać sam odczynnik?

Kod: Zaznacz cały

TETENAL Polska Sp. z o.o.
Al.Roździeńskiego 188 B
40-203 Katowice
tel. 32/ 355-91-16
zaslav
-#

Re: Blix mi się zbiesił

Post autor: zaslav »

JaZ99 pisze:Witam!
Chciałem dzisiaj rozrobić kolejną porcję chemii, gdy okryłem, że w butelce blix 1 (tej jasnej) pływają jasne farfocle, a na dnie butelki jest biały osad. Płyn jest mętnawy.

Czy ktoś miał podobny efekt? Czy można jakoś przetestować, czy to się nadaje jeszcze do użytku?

JaZ
Po przeczytaniu tego sprawdziłem swoje zapasy - mam to samo :evil: Spróbuję podgrzać i rozpuścić ale ciemno to widzę. Tak czy inaczej wypstrykam jedną rolkę przeterminowanej Sensii , przefiltruję, sporządzę kąpiele i wywołam - tak z ciekawości.

Swoją chemię otworzyłem w sierpniu 2009. Przy sporządzaniu roztworów każdorazowo zabezpieczałem resztę Protectanem.
Ale skoro jest nas dwóch to może warto rozważyć zakup koncentratu na 15 litrów i podzielić się? o ile oczywiście nie da się kupić mniejszych
JaZ99
-#
Kontakt:

zaslav pisze:Po przeczytaniu tego sprawdziłem swoje zapasy - mam to samo :evil: Spróbuję podgrzać i rozpuścić ale ciemno to widzę. Tak czy inaczej wypstrykam jedną rolkę przeterminowanej Sensii , przefiltruję, sporządzę kąpiele i wywołam - tak z ciekawości.
Daj koniecznie znać.
zaslav pisze:Swoją chemię otworzyłem w sierpniu 2009. Przy sporządzaniu roztworów każdorazowo zabezpieczałem resztę Protectanem.
Ale skoro jest nas dwóch to może warto rozważyć zakup koncentratu na 15 litrów i podzielić się? o ile oczywiście nie da się kupić mniejszych
Już kupiłem kolejny pakiet na 5L. Jeśli sytuacja powtórzy się, przejdę na kit innej firmy.

Pytanie: a czy można użyć bliksa innej firmy, np. fujihunt wraz z pozostałymi chemikaliami tetenala?
kayaman
-#

Post autor: kayaman »

JaZ99 pisze:
Pytanie: a czy można użyć bliksa innej firmy, np. fujihunt wraz z pozostałymi chemikaliami tetenala?
Oczywiście, że można.
Ja używam Tetenala i rozcieńczam butelkę z wersenianem i tiosiraczanem osobno. Łączne dopiero przed wywoływaniem i wtedy czas przydatności do "spożycia" wydłuża się znacznie (nieoznaczony) ale fakt, że jakiś tam termin jest bo jak kupiłem blixa przeterminowanego mocno (kilka lat) to okazało się, że część z tiosiarczanem dała osad i nie nadaje się do użycia. Dawała taki nierozpuszczalny tłusty osad. Natomiast część z wersenianem była i jest ok.
JaZ99
-#
Kontakt:

kayaman pisze:część z tiosiarczanem dała osad i nie nadaje się do użycia. Dawała taki nierozpuszczalny tłusty osad.
Tak się zastanawiam, może zamiast tej części można użyć zwykłego utrwalacza cz-b? Osobno jako ostatnia kąpiel przed stabilizatorem lub łącznie, tworząc własną wersję bliksa? Próbował ktoś?
kayaman
-#

Post autor: kayaman »

JaZ99 pisze:
kayaman pisze:część z tiosiarczanem dała osad i nie nadaje się do użycia. Dawała taki nierozpuszczalny tłusty osad.
Tak się zastanawiam, może zamiast tej części można użyć zwykłego utrwalacza cz-b? Osobno jako ostatnia kąpiel przed stabilizatorem lub łącznie, tworząc własną wersję bliksa? Próbował ktoś?
Taaa, możesz użyć ale nie taki do cz-b. Te do kolorowej po pierwsze zawierają szybki tiosiarczan amonu po drugie są mniej kwaśne.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2010, 12:46 przez kayaman, łącznie zmieniany 1 raz.
JaZ99
-#
Kontakt:

kayaman pisze:
JaZ99 pisze:
Taaa, możesz użyć ale nie taki to cz-b. Te do kolorowej po pierwsze zawierają szybki tiosiarczan amonu po drugie są mniej kwaśne.
A mógłbyś udostępnić recepturę? Jedyna receptura , którą udało mi się znaleźć, bardzo przypomina czarno-biały utrwalacz. Po drugie - szybkie utrwalacze zawierają przecież tiosiarczan amonu.
ODPOWIEDZ