Wywoływanie slajdów w chemii E-6 Tetenal Colortec 3-bath
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Re: Wywoływanie slajdów w chemii E-6 Tetenal Colortec 3-bath
Witam
Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze... Wywołanie trzy kąpielowe jest mniej trwalsze, dla samych slajdów jak i dla roztworów, kąpiele są łączone. Bezwzględnie należy używać wywołania siedmiokąpielowego. Najważniejsze jest I wywołanie, musi być trzymana odpowiednia temeratura, następne nie są tak rygorystyczne. Sam składam chemie do E6, nie używałem żadnej innej firmowej. Pozdrawiam
Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze... Wywołanie trzy kąpielowe jest mniej trwalsze, dla samych slajdów jak i dla roztworów, kąpiele są łączone. Bezwzględnie należy używać wywołania siedmiokąpielowego. Najważniejsze jest I wywołanie, musi być trzymana odpowiednia temeratura, następne nie są tak rygorystyczne. Sam składam chemie do E6, nie używałem żadnej innej firmowej. Pozdrawiam
Takie głosy bardzo często się spotyka, dowodów natomiast brak.Pete pisze:Wywołanie trzy kąpielowe jest mniej trwalsze, dla samych slajdów jak i dla roztworów, kąpiele są łączone
Której receptury używasz?Pete pisze:Sam składam chemie do E6, nie używałem żadnej innej firmowej.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
Z tego, co pamiętam, to w 3 kąpielowym procesie nieco problematyczne jest połączenie w jednej kąpieli kwaśnych soli hydrazyny, które mają za zadanie odwrócić obraz, oraz kolorowych reduktorów wywoływacza barwnego CD3/CD4. Chemicznie to wchodzi w taką reakcję, że jak twierdzą znawcy, skutkować może zredukowaniem żywotności barwników zawartych w emulsji. Nie pytajcie mnie tylko skąd to wiem, bo nie pamiętam źródła w tej chwili (prócz swoich notatek).
A tak na marginesie tez miałem kiedyś Minioltę XD-7 i to z ostatniej serii produkcyjnej. Piękny aparat. Do dziś pluję sobie w brodę, że go sprzedałem.
A tak na marginesie tez miałem kiedyś Minioltę XD-7 i to z ostatniej serii produkcyjnej. Piękny aparat. Do dziś pluję sobie w brodę, że go sprzedałem.
Pozdrawiam
Maximus
Maximus
ok, nie będę ;)maximus pisze:Z tego, co pamiętam, to w 3 kąpielowym procesie nieco problematyczne jest połączenie w jednej kąpieli kwaśnych soli hydrazyny, które mają za zadanie odwrócić obraz, oraz kolorowych reduktorów wywoływacza barwnego CD3/CD4. Chemicznie to wchodzi w taką reakcję, że jak twierdzą znawcy, skutkować może zredukowaniem żywotności barwników zawartych w emulsji. Nie pytajcie mnie tylko skąd to wiem, bo nie pamiętam źródła w tej chwili (prócz swoich notatek).
Dużo na temat stabilności slajdów jest w książce:
http://www.wilhelm-research.com/book_toc.html
niestety, nie porusza ona problemu używania chemii 3-kąpielowej.
Obiektywy też są niedoceniane.maximus pisze:A tak na marginesie tez miałem kiedyś Minioltę XD-7 i to z ostatniej serii produkcyjnej. Piękny aparat. Do dziś pluję sobie w brodę, że go sprzedałem.
Co mam Ci powiedzieć/pokazać, że tak jest?JaZ99 pisze:Takie głosy bardzo często się spotyka, dowodów natomiast brak.
Zobacz tu testowo: http://www.aparaty.tradycyjne.net/foto,21949.html
Bazuje na recepturze Kodaka po mojej modyfikacji. Ale nie pytaj jakiej, robiłem analizy, zarywałem noce...JaZ99 pisze:Której receptury używasz?
Pozdrawiam
Nie rozumiem, jak to zdjęcie ma dowodzić, że chemia 3-kąpielowa daje mniej trwałe wyniki? Szczególnie, że pokazywany przez Ciebie slajd był wywołany w chemii niestandardowej?Pete pisze:Co mam Ci powiedzieć/pokazać, że tak jest?
No comments.Pete pisze:Bazuje na recepturze Kodaka po mojej modyfikacji. Ale nie pytaj jakiej, robiłem analizy, zarywałem noce...
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
A czy ja napisałem, że dowodzi to zdjęcie? Nie dowodzi.JaZ99 pisze:Nie rozumiem, jak to zdjęcie ma dowodzić, że chemia 3-kąpielowa daje mniej trwałe wyniki? Szczególnie, że pokazywany przez Ciebie slajd był wywołany w chemii niestandardowej?
Faktycznie lepiej nie komentować jeśli miało by się coś głupiego napisać.No comments.
Pozdrawiam
Nie rozumiem, jak to zdjęcie ma dowodzić, że chemia 3-kąpielowa daje mniej trwałe wyniki? Szczególnie, że pokazywany przez Ciebie slajd był wywołany w chemii niestandardowej?JaZ99 pisze:Pete pisze:Co mam Ci powiedzieć/pokazać, że tak jest?
Dokładnie.
Moim zdaniem na 3-kąpielowym procesie uzyskuje równie dobre (poprawne) wyniki pod względem sensytometrycznym. Kwestia tego, że takie odczynniki są mniej trwałem od 6-kąpielowych. Jednak przy stosowaniu wołania rotacyjnego i zawsze świeżej chemii nie ma to większego znaczenia. Trzeba tylko się stosować do zaleceń producenta w leżakowaniu gotowych odczynników i napełniać wywoływacze pod korek. A odbielacz i utrwalacz rozcieńczyć oddzielnie i mieszać przed procesem. W ten sposób zachowują swoją trwałość.
Gdzie można zakupić paski testowe Fuji (stripy) w rozsądnej cenie?
Czytając Wasze posty dochodzę do wniosku ze może warto sprawdzić na paskach co faktycznie daje wstępne moczenie. Czy barwy są faktycznie czystsze i prawidłowe czy może tylko bardziej miłe oku?
Jak już pisałem na początku całego wątku stosuje wstępne moczenie i wg mnie kolory są ładniejsze (nie napiszę bardziej prawidłowe bo nie wiem). Myślę ze jest pomijany w dyskusji sposób wyświetlania slajdu na co ma wpływ ekran (jego barwa), obiektyw (ciepły/zimny) oraz sam rzutnik (moc żarówki/zafarb światła od filtru cieplnego) Tak ze swoich obserwacji filtr cieplny i ekran mają największy wpływ na odbiór pod względem barw a obiektyw pod względem szczegółów.
Co do trwałości slajdów - to mnie jako amatora oczywiście na pewno cieszy większa trwałość ale czy za powiedzmy 50-70 lat będzie ktoś moje zdjęcia oglądał? Ja trzymam tylko część slajdów swojego ojca a nie mają więcej niż 35 lat (zostały tylko wazne momenty życia rodzinnego oraz niektóre wakacje) i fakt, że się postarzały nadaje im specyficznego klimatu! Dla mnie abstrakcją jest się że coś zżółknie po 70 latach, chyba że cuda zaczną się dziać po 10 latach. Przecież nie prowadzę muzeum, nie przechowuje slajdów w klimatyzowanych pojemnikach itd...
Czytając Wasze posty dochodzę do wniosku ze może warto sprawdzić na paskach co faktycznie daje wstępne moczenie. Czy barwy są faktycznie czystsze i prawidłowe czy może tylko bardziej miłe oku?
Jak już pisałem na początku całego wątku stosuje wstępne moczenie i wg mnie kolory są ładniejsze (nie napiszę bardziej prawidłowe bo nie wiem). Myślę ze jest pomijany w dyskusji sposób wyświetlania slajdu na co ma wpływ ekran (jego barwa), obiektyw (ciepły/zimny) oraz sam rzutnik (moc żarówki/zafarb światła od filtru cieplnego) Tak ze swoich obserwacji filtr cieplny i ekran mają największy wpływ na odbiór pod względem barw a obiektyw pod względem szczegółów.
Co do trwałości slajdów - to mnie jako amatora oczywiście na pewno cieszy większa trwałość ale czy za powiedzmy 50-70 lat będzie ktoś moje zdjęcia oglądał? Ja trzymam tylko część slajdów swojego ojca a nie mają więcej niż 35 lat (zostały tylko wazne momenty życia rodzinnego oraz niektóre wakacje) i fakt, że się postarzały nadaje im specyficznego klimatu! Dla mnie abstrakcją jest się że coś zżółknie po 70 latach, chyba że cuda zaczną się dziać po 10 latach. Przecież nie prowadzę muzeum, nie przechowuje slajdów w klimatyzowanych pojemnikach itd...
Witam. Jestem tutaj nowy więc przepraszam, jeśli w niewłaściwym miejscu postawię to pytanie, ale chciałbym się dowiedzieć gdzie w Szczecinie mogę wywołać diapozytyw najlepiej w E6. Zwiedziłem już sporo zakładów... póki co bez rezultatu :( Gdzie można zakupić ramki i magazynki PAXIMAT... Właśnie rozpocząłem powrót do fotografii analogowej... i naprawdę wiele się się zmieniło. Dostać diapozytyw w zakładzie to już coś.
czołem!
ja slajdy oddaję do Rossmana, a on wysyła do CEWE. przyjmują zarówno 135 jak i 120. ramki i magazynki kupuję w internetach. magazynki to te kanciaki brauna? ogólnie jest z nimi problem, dużo mają Niemcy na jebaju, ale na ale-drogo też się zdarzają. pamiętaj, żeby do tych magazynków kupić klasyczne ramki 3mm, bo te nowoczesne typu CS itp. stwarzają problemy z rzutnikami. aha, jaki masz rzutnik?
ja slajdy oddaję do Rossmana, a on wysyła do CEWE. przyjmują zarówno 135 jak i 120. ramki i magazynki kupuję w internetach. magazynki to te kanciaki brauna? ogólnie jest z nimi problem, dużo mają Niemcy na jebaju, ale na ale-drogo też się zdarzają. pamiętaj, żeby do tych magazynków kupić klasyczne ramki 3mm, bo te nowoczesne typu CS itp. stwarzają problemy z rzutnikami. aha, jaki masz rzutnik?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Jaka jest jakość tych usług?rbit9n pisze:
ja slajdy oddaję do Rossmana, a on wysyła do CEWE.
Po ostatniej wpadce z labem na 3-go maja w Rzeszowie, szukam innego "dostawcy usług". A cenowo jak to wygląda?
Ostatnio zmieniony 16 cze 2010, 19:32 przez skytruck, łącznie zmieniany 1 raz.
szybko, co by nie ciągnąć OT.
6zł95gr za rolkę, bez znaczenia jaki format. jakość lepsza niż w maxumie. oddaje do rossmana w galerii na Słowackiego w Rzeszowiu.
ps. swoją drogą co tydzień śmigam przez Strzyżów, oprócz zeszłego tygodnia. zawrócili mnie na DK9.
6zł95gr za rolkę, bez znaczenia jaki format. jakość lepsza niż w maxumie. oddaje do rossmana w galerii na Słowackiego w Rzeszowiu.
ps. swoją drogą co tydzień śmigam przez Strzyżów, oprócz zeszłego tygodnia. zawrócili mnie na DK9.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
W maxumie tak mi porysowali przezrocza, jakby nimi podłogę zamiatali. A mówiłem "zależy mi na jakości, nie na czasie", nie dotarło; więc się na nich obraziłem (mam już wszystkie laby do Otwocka poobrażane...)rbit9n pisze:
jakość lepsza niż w maxumie. oddaje do rossmana w galerii na Słowackiego w Rzeszowiu.
A ja codzień śmigam (no, poza Boguchwałą i Zwięczycą, bo tu się śmigać nie da) do Rzeszy. Do WueSKowa.rbit9n pisze: ps. swoją drogą co tydzień śmigam przez Strzyżów, oprócz zeszłego tygodnia. zawrócili mnie na DK9.
Będę musiał spróbować tego rossmana. A FotoJoker do Cewe nie wysyła?