ja zaryzykowałbym z mleczkiem do czyszczenia ludwik, wystarczy zalać nie rozcieńczonym ludwikiem na kilka minut i potem lekko wyszorować gąbką, porządnie wypłukać. Et viola!
Gringo997 pisze:... ja zaryzykowałbym z mleczkiem do czyszczenia ludwik ...
Nie czyścić - żadnym mleczkiem (czy innymi mlecznymi substancjami).
Mleczne substancje posiadają kredę (wapno) jako ścierniwo, która może spowodować powstanie mikrorysek na powierzchni tworzywa szpulki.
A takie mikroryski to potencjalne ogniska osadzania się kamienia.
Mam wrażenie, że z tym myciem trochę przesadzacie.Tak naprawdę chodzi o to by nie zostały resztki utrwalacza, a to jest załatwione przez płukanie końcowe, zostaje dekielek ( górna część koreksu - choć wydaje mi się, że prawidłowa polska nazwa to - puszka do wywoływania ) to załatwiam gąbką z Ludwikiem
a szpule od czasu do czasu w zmywarce.
Jerzy a sproboj nawinac wywołany film i zobacz czy nie znajdziesz powodu dla którego film nie chce sie nawijac ( tak mi jakos przyszło do głowy by w ten sposob szukac przyczyny )
Odkopię, bo temat mnie ciekawi a dublować nie będę. Ja wyczyściłem szpule w zwykłym kwasku cytrynowym a potem opłukałem dokładnie w ciepłej wodzie. Ale do rzeczy. Jak czyścić butelki plastikowe? Mam po xtolu i utrwalaczach i podejrzewam, że zwykła woda nie wystarczy :D Raczej przechowywać w nich będę te same roztwory ale chciałbym się pozbyć resztek starej chemii. Roztwór siarczynu sodu wystarczy?