No wlasnie o Neopanie myslalem. Tylko mialem z nim jedna wpadke (a narazie tylko jedna rolke zrobilem). Otoz po wyjeciu z koreksu mialem na powierzchni filmu pelno malych czarnych kropeczek (nie wydaje mi sie, zeby to byly babelki powietrza bo zawsze porzadnie wale koreksem o podloge po wlaniu wywolywacza). Dalo sie zaplamkowac po skanowaniu, ale do dzis sie zastanawiam skad sie to wzielo..
A może wywoływał ktoś kodaka t-max 100 w patersonie f-39? Chciałem go wymoczyć standartowo w r-09, ale kupiłem tego patersona bo niby super do filmów z płaskimi kryształami.
witam :)
chciałabym wywołać ilforda delte 400 w id-11. z tego co znalazłam na forum to interesowałoby mnie 1+7 w ~60min., z tymże zbił mnie z tropu post, w którym podane były linki do galerii zdjęć wywołanych w ten sposób, ale z oznaczeniem, że 400@1600. czy to znaczy, że wywołując w ten sposób film się forsuje do 1600? film naświetlam nominalnie i nie chciałabym go forsować. chyba, że źle zrozumiałam i można w ten sposób t e ż forsować ;)
słyszałam też, że wysokoczułych filmów nie powinno się wywoływać akutacyjnie?
a abstrahując od powyższsego pytania zapytam jeszcze czy macie sposób na neopana 400 przy dłuższym czasie. wywołałam zgodnie z najdłuższym czasem podanym na digitaltruth (11min) w rodinalu 1+50 i jest okropnie kontrastowy. później doczytałam, że cechą neopana jest właśnie kontrastowość, ale że aż tak? można go jakoś zmieszać, żeby był bardziej rozpięty tonalnie?
co do neopana, to zazwyczaj go wołam w rodinalu 1+100, ale wołałem też w w rozcieńczeniu 1+50 i nigdy mnie się nie wydał jakiś niby kontrastowy. kilka przykładów:
rbit9n - a jaki czas i jak mieszałeś?
bardzo ładne skany, nie wiem co z moimi nie tak w takim razie.... :/ (10,5min, na początku obracałam 1min. co 3sek. , później co 1minutę raz)