Jestem początkującym foto..amatorem.
Dostałem w rozliczeniu aparat Olympus OM10 w dobrym stanie. Jakiego obiektywu szukać ?
Zastanawiam się nad tymi poniżej tylko nie wiem za bardzo co one tak na prawdę mi dają i czy podejdą pod mój OM 10 ?
czym one się różnią jeśli cena tego mniejszeeo jest większa niz dużego ...coś tu nie tak chyba :/
Z aparatem skakam na miasto i tu coś pstryknę tam coś pstryknę.
Wybór obiektywu uwarunkowany jest od tematów które masz zamiar fotografować.
Trudno więc jest doradzić jeśli nie wiesz co będziesz fotografował.
Zacząłbym od standardu, czyli od 50mm f/1.8 - ten obiektyw daje kąt widzenia zblizony do sposobu widzenia przez człowieka. W trakcie robienia zdjęć zwróć uwagę czy częściej podchodzisz do tematu, czy sie oddalasz.
Jeśli podchodzisz - znaczy potrzebujesz obiektywu o dłuższej ogniskowej
Jeśli się oddalasz - znaczy że potrzebujesz o krótszej ogniskowej.
Z przyczyn technicznych koniec świata został odwołany. Za zaistniałe utrudnienia serdecznie przepraszamy !
Witam ! Jak by co - to Zuiko 4/75-150 mm nie polecam ... Slaby kontrast , a z ostroscia tez jakos nie tego ( nieprzypadkowo pelno tych obiektywow na Ebay za nieduze kwoty ... ) . Do portretu w plenerze polecam Zuiko 3,5/135 mm - jedna z najtanszych 135 , a wysmienicie pracuje od pelnej przeslony . Jest jeszcze jasniejsza o pol dzialki 2,8/135 mm , ale cene ma znacznie brzydsza ...
Pozdrawiam .
czarnyOlek pisze:czym one się różnią jeśli cena tego mniejszeeo jest większa niz dużego ...coś tu nie tak chyba :/
Różnią się praktycznie wszystkim: począwszy od układu optycznego przez parametry typu ogniskowa i światło a skończywszy na jakości generowanego obrazu.
Jeżeli "skakasz na miasto" i tu pstrykniesz, tam pstrykniesz to zdecydowanie lepszą opcją będzie zakup tej 50tki co da Ci bardziej uniwersalną ogniskową i zdecydowanie lepszą jakośc obrazu. "Na miasto" warto też rozpatrzyć zakup 35/2.8. Szkiełko nie kosztuje dużo a rysuje bardzo ładnie i w miejskich warunkach zdecydowanie się sprawdzi.
Do portretu jak wspomniał już rybka 135/3.5 będzie idealny - chociaż dużo większą sympatią darzę jej jaśniejszą wersję ale cena minimum 2 x większa.
Tak się składa,że kupiłem jednak Zoom 75-150mm f4
Niecierpliwy jestem i nie było jeszcze tych odpowiedzi ale myślę,że będzie ok głownie z tego względu,że miałem na oku Zenita :] ,a doszedłem aż do Olka.[Olek z przypadku ale może tak miało być :]
Druga sprawa to nie mam aż tyle kasy na to co proponujecie...ale dzięki za rady.
Jakość hmmm wiecie co mi się najbardziej podoba i od czego zacząłem interesować się fotografią ?
Od tego zdjęcia,a na to mój Olek chyba będzie wystarczający ?
Swoim Olkiem możesz zrobić każde zdjęcie. Wszystko zależy od tego jaki włożysz film, jak dobierzesz parametrty ekspozycji, jak skadrujesz zdjęcie.
Na początek polecam poczytać o podstawach fotografii - zarówno tych technicznych, typu z czego składa się aparat, co to przysłona, czas, iso, ogniskowa jak i takich jak reguły kadrowania, naświetlania itd. Inna rzecz to postprocessing.
Odświeżę nieco wątek, bo chcę wejść w system OM. Na dzień dzisiejszy w zasadzie całkowicie jestem w systemie Nikona. Zebrałem dość dobrą optykę, której wymiennie używam na D80/F90.
Potrzebuję coś małego, gdzie zawsze będę miał założony czarno-biały film.
Jakąś słabość mam do systemu OM i o ile wybór puszki nie jest takim problemem to jednak nie wiem czego oczekiwać po optyce Zuiko.
Czy ktoś miał do czynienia z 28 f/3.5?
Widzę, że stałka 50mm f/1.8 jest dość popularnym obiektywem. Jak to szkło wypada w porównaniu z Nikonowską pięćdziesiątką? Mam na myśli, tę z AF.
Mam troche labowych odbitek z robionych w tym samym czasie zdjec na takich samych filmach c41 - czesc olkiem czesc pentaxem z takimi samymi obiektywami odpowiednikami. Nie jestem w stanie odroznic ktore sa ktore.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Z tego co widzę, optykę można nabyć za stosunkowo niewielkie pieniądze, więc nie pozostaje mi nic innego jak spróbować.
Z doświadczenia wiem, że w moim przypadku 50mm będzie za wąskie jako jedno uniwersalne szkło. Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia ze OM-owskimi stałkami 28 i 35mm to chętnie poczytam wasze spostrzeżenia.
Mam Zuiko 28/2.8, świetne, malutkie szkło. Ostre, ładnie rysuje.
Co do 35mm, oglądałem zdjęcia z 35/2 - zabija plastyką, bokehem, na pewno nie jest jednak tanie. 35/2.8 nie gorsze, tańsze za to. Ja mam jakiś kundelek firmy 'expert' - jak za 40zł, ktore zapłaciłem, jest nieźle, ale bokeh jest dość nudny, ostrość w miarę ok.
Co do 50mm, polecam 50/1.4, które jest genialnym szkłem, z oglądania sampli, wiem, że wszystkie jaśniejsze 50 i 55 są genialne, magiczne, ale też nietanie, bo ok. 800-1000zł trzeba wybulić.