Filtr czerowny (25) ?????

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

eRJot
-#

Post autor: eRJot »

A jaki to jest dokładnie filtr (firma, typ)?
stormurimages
-#

Post autor: stormurimages »

Hoya HMC 77mm red 25
eRJot
-#

No to dobry i dedykowany do B&W. Wracając do Twojego zdjęcia ze stacją to jest jeszcze jedna ważna rzecz dotycząca nieba. Jak zapewne sam zaobserwowałeś kolor nieba nie jest wszędzie taki sam, nad horyzontem (a w taką stronę jest zrobione Twoje zdjęcie) jest bladoniebieskie, prawie białe i ściemnia się w kierunku zenitu (widziane to wszystko stojąc tyłem do słońca). Musisz ująć na zdjęciu ten właśnie drugi kawałek nieba, żeby był efekt. I najlepiej robić zdjęcia po południu (tak po 15-tej w letni dzień w Polsce), wtedy niebo jest bardziej "wysycone". I poza miastem z zanieczyszczonym powietrzem (nie twierdzę, że takie jest powietrze w tym mieście ze stacją), które powoduje, że niebo jest wypłowiałe.
stormurimages
-#

Z wysyceniem - absolutna racja ! nie pomyslalem... - wstyd ! Tu jest dodatkowy problem : wysoka emisja UV- im dalej na N tym "gorzej" ... Tu nie ma "zanieczyszczonych" miast :) poza moze Helsinkami ( mln (HLS+Espoo + Vantaa) ludzi w miare malo rozproszonych ). Dzis zrobie proby z polarem i czerwonym . Dzieki !
eRJot
-#

Najważniejsze, żeby się nie zrażać. :-) Twoje zdjęcie ze stacją nie spełniało po prostu warunków, żeby wyszło dramatyczne niebo a tych warunków kilka jest. To nie tak prosto, że wystarczy tylko niebo i czerwony filtr, żeby było czarno. Obserwuj niebo w różnych porach roku, dnia i kierunkach świata. Ja w zeszłym tygodniu byłem w Alpach. Niestety ze względów rodzinno-towarzyskich nie miałem czasu na robienie zdjęć. Ale takiego nieba, w sensie barwy i jasności (a raczej ciemności ;-) ) jak tam widziałem w bezchmurny dzień po południu to ja tu w okolicach Wrocławia nie zobaczę nigdy i jestem przekonany, że gdyby w tych warunkach zrobić zdjęcie z czerwonym filtrem to niebo wyszłoby czarne ale on już było ciemne "samo z siebie". Ale, ale... nie zapominaj, że czerwony filtr nie działa tylko na niebo ale na cały kadr. Moim zdaniem nie nadaje się on np. do zdjęć, gdzie jest dużo zielonej roślinności i cienia bo przyciemnia wszystko na tyle i zwiększa kontrast, że zdjęcie staje się nieładne. Udanych eksperymentów! :-D
stormurimages
-#

wygmeralem cos takiego na starym dysku : cyfrowe , polar i prosta konwersja do BW mieszaniem kanalow. zdjecie zrobione w poludniowej Karelii. O to jest to niebo, ktore lubie ;)
Załączniki
IMG_4537.JPG
eRJot
-#

Ładne. Na pewno w Finlandii trafisz na wiele okazji, żeby zamiast Photoshopa taki efekt wykonały za Ciebie niewidzialne moce fizyki światła i chemii halogenków srebra. :-D Ale de gustibus... i tak dalej. Ja lubię raz na jakiś czas spojrzeć na zdjęcie z takim niebem ale jak by ono było takie na każdym to chyba by mi się opatrzyło.
stormurimages pisze:Dziś zrobię próby z polarem i czerwonym.
Połączenie z polarem to, myślę, jest bardzo dobry pomysł bo polar zadziała selektywnie i najmocniej na błękit nieba, a nie na całą scenę. Dobre efekty powinny wyjść już z PL i filtrem pomarańczowym, a nawet żółtym.

[EDIT]: stormurimages, zrób sobie prosty test i pooglądaj przez czerwony filtr różne niebieskie przedmioty, najlepiej w świetle słonecznym. Zobaczysz wtedy, jak musi wyglądać kolor niebieski, żeby po filtrze wyszedł czarny. Obrazowo mówiąc to jest circa about kolor tablic drogowych na autostradzie.
ODPOWIEDZ