p1ot3 pisze:no, szukalem na ebayu, ale ja nie jestem jeszcze tak daleko, do plyt nie doszedlem. na razie kombinuje jak spasowac holder na plyte do standardowej dupki 5x7. czyli,
taki holder powinien pasowac?
Wlasnie nalezy zaczac od plyty, do plyty dopasowujesz holder, ktory powinien pasowac do kamery. Co Ty uzywasz, jezeli jakas stara drewniana to rzeczywiscie moga czasem wyystapic jakies trudnosci w dopasowaniu, ja mam tylko Sinara i w zasadzie wszystko co jest w typowych rozmiarach - do tego systemu pasuje.
p1ot3 pisze:co do plyt, to mam zamiar kupowac (photoformulary ma w ofercie, albo ciac na wymiar) czyste i pokrywac emulsja. na razie walcze z 'carbon print' i dojrzewam do idei krecenia wlasnej emulsji. p.
Z plytami poradzilem sobei w ten spsosb, ze kupilem 5 paczek po 12 starych plyt, troche sie sfrajerowalem z cena, bo sprzedajacy wystawil 2 aukcje, kup teraz i druga kup teraz z opcja daj swoja oferte. Nie sprawdzilem i kupilem na kup teraz po $14 za paczke 12 plyt kodaka z 67 roku. Jak jestes zainteresowany to napisz PM - podam Ci nick sprzedawcy i link do aukcji. Twoje plany sa prawie identyczne z moimi, z tym, ze ja jestem zupelnie zielony w fotografii analogowej, filmem zaczalem sie interesowac na jesieni ubieglego roku. Jedna paczka byla otwarta wiec posciagalem z plyt emulsje i bede szukal takiej aby nalozyc i wysuszyc, pozniej uzywac jako normalny negatyw. Plyty sa ciensze niz szklo okienne, wiec kupowanie szkla do ciecia pod wymiar wcale nie musi byc proste, a jak pojdziesz do kogosc kto sprzedaje ramy do obrazow i szklo to moze byc nawet calkiem drogo. NBie wiem, na tej stronie photoformulary jakos nie moge znalezc plyt szklanych. Link do aukcji nie dziala u mnie ale znalazlem ta aukcje, mozesz miec klopot z dark slides, platik, z ktorego sa wykonane zaczyna sie kruszyc ze starosci (widac, ze juz sie wygina) i nalozenie listwy tak aby wyciagac i wkladac dark slide moze byc juz niemozliwe. Lepsze sa juz dark slide wykonane z utwardzonego kartonu.
Poprawilem swj poprzedni post nie chodzi o POCO ale o Seneca kamera, w holderze tym, szklana plyta lata zopelnie luzem a metalowe ograniczniki z boku sa przystosowane do ramek na plyte mniejsza niz 5x7