stare plyty szklane 4x5

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
trumil9
-#

stare plyty szklane 4x5

Post autor: trumil9 »

Jestem w posiadaniu kodakowskich plyt szklanych chyba z poczatku XX wieku. Jedno pudelko bylo otwierane i jest lzejsze, moze tam brakowac jakiejs ilosci plyt z zapakowanych 12 szt. Drugie pudelko jest nieotwierane i tym chcialbym sie zajac. Mam praktycznie wszystko jezeli chodzi o sprzet. Kamere, holder na plyty (tez zrobiony przez Kodaka). Bede uzywal obiektywu Gundlach Radar Anastigmat. 160/4.5, migawka od 4.5 do 32. Do wywolywania mam tank do akutacyjnego z wkladka na plyty szklane. Chce naswietlac 1 plyte paskami przesuwajac dark slide co 2 sekundy aby sie zorientowac czy cos wyjdzie i na jakich czasach. Na otwartym pudelku jest informacja o czulosci 50, na zamknietym nic. Co wyjdzie zobaczymy, bede uzywal f8. Problemem jest jak wolac. Bede wolal tylko ta plyte. Mam rodinal i ilford rapid jako ytrwalacz, przerywam roztworem octu.
Co poradzicie zeby wykorzystac cien szansy, ze z plyt mozna cos wycisnac - jeszcze. Zamieszcze pozniej zdjecia opakowan, sprobuje takze znalezc informacje o rodzaju emulsji jaka mogla byc uzyta. Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek sugestie. Bardzo mozliwe, ze napisze email do Kodaka z podobna prosba ale mimo wszystko prosilbym was o ewentualne podpowiedzi

Obrazek

Gorne pudelko jest tym otwarteym z oznaczeniem czulosci 50, dolne jest nieotwierana
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Awatar użytkownika
stachu
-#
Kontakt:

Post autor: stachu »

Próbowałem naświetlić i wywołać takie coś w R09:
Obrazek

Wyszło tyle:
Obrazek
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Czyli rodianal moze byc. Nie masz skanera aby zobaczyc co wyszlo? Jest olbrzymia roznica w wygladzie wywolanej plyty a skanem z tej plyty

Obrazek

Obrazek

To jest skan z plyty znalezionej w kupionym holderze. Plyte otrzymalem juz wywolana, z jakims zamgleniem w prawym dolnym rogu.
Staszek jak wywolywales ta swoja plyte? Czy moczyles ja przed samym wolaniem? Ja do tej pory uzywalem na filmie wylacznie rodinal 1:100 przez 22 min. Ale jeden z forumowiczow, ktory podpowiedzial mi abym plyte naswietlal paskami mowil takze, ze przy dluzszych czasach plyta wyjdzie zamglona.
pozdrowienia, wojtek
Awatar użytkownika
stachu
-#
Kontakt:

Post autor: stachu »

To wyżej jest skanowane jak zwykła kartka. Nie próbowałem tego skanować jak klisze. Jak wywoływałem nie pamiętam. 1:100 lub 1:50. Czas nie wiem jaki. Sprawdzałem czerwoną lampką czy już. :P Może dlatego tak wyszło.
Awatar użytkownika
trumil9
-#

No tak, wiele z Twoich informacji nie wynika ale dzieki i za to.
Znalazlem informacje, ze aby zpobiec zamgleniu bardzo starego negatywu (w tym szklane plyty) w trakcie wywolywania nalezy dodac do wywolywacza 0.2% Benzotriazole w ilosci 40ml na 1 litr chemii. Znalazlem to tutaj http://www.bhphotovideo.com/c/search?Nt ... Search=yes
Mial ktos z tym do czynienia?
pozdrowienia, wojtek
mathun
-#

Re: stare plyty szklane 4x5

Post autor: mathun »

hej!
mam podobny problem, tyle tylko ze nie mam aparatu..i jesli chodzi o plyty to poprostu zalezy mi na tym zeby cos z nich wyszlo..wiec planowalbym naswietlanie w sposob otworkowy, lub poprostu ze zwyklego negatywu 35mm.

moje pytanie brzmi jak sie to wywoluje?
czy wystarcza te same skladniki co przy obecnym czarno-bialym papierze swiatloczulym??
domyslam sie ze proces moze wygladac troche inaczej ze wzdledu na to ze plyty szklane to nie to samo co papier, no i byly wyprodukowane jakies 100 lat telu.
pozdro
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Ja plyty chce naswietlac/wywolywac jako negatywy.
Musze znalezc jakas jednakowa powierzchnie z duzymi kotrastami, krata, firanka, tapeta - cos w tym stylu. Naswietlac bede paskami na roznych czasach, wolac bede tez paskami na roznych czasach ale plyta bedzie odwrocona o 90°. W ten spsob uzyskam cos w rodzaju szachownicy, gdzie kluczem do naswietlania/wolania beda czasy z najlepszego kwadratu. Oczywiscie ciekawi mnie uzyskany efakt ale chyba najbardziej inetresuje mnie "produkcja" plyty pokrytej emulsja. Wtedy odchylki od klasycznego negatywu beda wynikiem takiego czy innego nalozenia emulsji a nie dzielem przypadku, wynikowa czasu i temperatury w jakch byly przechowywane plyty. Mam w tej chwili 9 roznych opakowan plyt w wymiarach 4x5 i 5x7, robienie probek z kazdej paczki to gehenna, bez uzyskanie gwarancji, ze uzyskalo sie optymalne wyniki.
Ja juz nie musze zastanawiac sie nad kamera, po prostu mam sinara z tylkami 4x5, 5x7, 8x10, mam plyty na maly i sredni, holdery na plyty, na 8x10 musze adoptowac holder z filmu na plyte i poszukac szkla o odpowiedniej grubosci na wykonanie plyt na negatywy. Pozniej sie jeszcze wszystkiego nauczyc o emulsjach. Moze w ciagu 12 miesiecy sie wyrobie.
pozdrowienia, wojtek
voided
-#

Post autor: voided »

masz holder na plyty w standardowym rozmiarze, takim jak na film, czy masz tylek w aparacie pasujacy do holdera na plyty? szukalem holdera na plyty 5x7 ale jakos bez sukcesu. wydawalo mi sie, ze najlepiej bedzie przerobic standardowy holder na film. mozesz zasugerowac w ktora strone sie kierowac?

p.
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Jezeli mieszkasz w US a "skad" tak jakos mi to sugeruje to tylko ebay. Wszystko zalezy jak sie zamierzasz zabrac do roboty. Ja doszedlem do wniosku, ze najlepiej kupic i plyty i holdery jednej firmy i musi pasowac. Mialem racje czesciowo. Najbardziej popularne nosniki byly w US robione przez Kodak wiec szukalem holderow robionych w zakladach w Rochester (ale nie dla Seneca camera). Mam jedno i drugie i pasi tak, ze nic nie trzeba przerabiac. Polujac na holdery dla plyt szukaj tylko drewna. Jezeli kupisz Seneca holdery to bedziesz musial konbinowac aby plyta "stala" w holderze sztywno. Jezeli niiczym nie podeprzesz to z Seneca plyta po prostu wypadnie gdy wyciaagniesz dark slide.
Praktycznie to mam w tej chwili do dyspozycji 4 Sinary, 1 F, 3xP - 2x 4x5, 1x5x7, 1x8x10 i do tego holdery na plyty i na film, z wyjatkiem 8x10, gdzie nie moge dostac holdera na plyty. Bede wiec przerabial zwykly holder na taki do plyt.
Jezeli jednak jestes potrzeboski to moge Ci sprzedac 1 holder w dobrym stanie dla Seneca razem z czysta plyta i sobie przerobisz tak aby pasowalo wszystko. To nie jest trudne. Przy przerabianiu holdera na film na taki do plyt latwo zniszczyc drewnianie prowadnice i musisz holder praktycznie odbudowywac od poczatku. W tym przypadku dobudowujesz tylko boki i dol wewnatrz holdera. A niczego nie wybebeszasz ze srodka.

Post zmieniony, chodzi nie o POCO ale o kamere Seneca
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, 00:36 przez trumil9, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrowienia, wojtek
voided
-#

no, szukalem na ebayu, ale ja nie jestem jeszcze tak daleko, do plyt nie doszedlem. na razie kombinuje jak spasowac holder na plyte do standardowej dupki 5x7. czyli,
taki holder powinien pasowac?

co do plyt, to mam zamiar kupowac (photoformulary ma w ofercie, albo ciac na wymiar) czyste i pokrywac emulsja. na razie walcze z 'carbon print' i dojrzewam do idei krecenia wlasnej emulsji.

p.
Awatar użytkownika
trumil9
-#

p1ot3 pisze:no, szukalem na ebayu, ale ja nie jestem jeszcze tak daleko, do plyt nie doszedlem. na razie kombinuje jak spasowac holder na plyte do standardowej dupki 5x7. czyli,
taki holder powinien pasowac?
Wlasnie nalezy zaczac od plyty, do plyty dopasowujesz holder, ktory powinien pasowac do kamery. Co Ty uzywasz, jezeli jakas stara drewniana to rzeczywiscie moga czasem wyystapic jakies trudnosci w dopasowaniu, ja mam tylko Sinara i w zasadzie wszystko co jest w typowych rozmiarach - do tego systemu pasuje.
p1ot3 pisze:co do plyt, to mam zamiar kupowac (photoformulary ma w ofercie, albo ciac na wymiar) czyste i pokrywac emulsja. na razie walcze z 'carbon print' i dojrzewam do idei krecenia wlasnej emulsji. p.
Z plytami poradzilem sobei w ten spsosb, ze kupilem 5 paczek po 12 starych plyt, troche sie sfrajerowalem z cena, bo sprzedajacy wystawil 2 aukcje, kup teraz i druga kup teraz z opcja daj swoja oferte. Nie sprawdzilem i kupilem na kup teraz po $14 za paczke 12 plyt kodaka z 67 roku. Jak jestes zainteresowany to napisz PM - podam Ci nick sprzedawcy i link do aukcji. Twoje plany sa prawie identyczne z moimi, z tym, ze ja jestem zupelnie zielony w fotografii analogowej, filmem zaczalem sie interesowac na jesieni ubieglego roku. Jedna paczka byla otwarta wiec posciagalem z plyt emulsje i bede szukal takiej aby nalozyc i wysuszyc, pozniej uzywac jako normalny negatyw. Plyty sa ciensze niz szklo okienne, wiec kupowanie szkla do ciecia pod wymiar wcale nie musi byc proste, a jak pojdziesz do kogosc kto sprzedaje ramy do obrazow i szklo to moze byc nawet calkiem drogo. NBie wiem, na tej stronie photoformulary jakos nie moge znalezc plyt szklanych. Link do aukcji nie dziala u mnie ale znalazlem ta aukcje, mozesz miec klopot z dark slides, platik, z ktorego sa wykonane zaczyna sie kruszyc ze starosci (widac, ze juz sie wygina) i nalozenie listwy tak aby wyciagac i wkladac dark slide moze byc juz niemozliwe. Lepsze sa juz dark slide wykonane z utwardzonego kartonu.

Poprawilem swj poprzedni post nie chodzi o POCO ale o Seneca kamera, w holderze tym, szklana plyta lata zopelnie luzem a metalowe ograniczniki z boku sa przystosowane do ramek na plyte mniejsza niz 5x7
pozdrowienia, wojtek
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Popros sprzedawce w tej aukcji aby wyciagnal calkiem dark slide aby pokazac wnetrze holdera. Holdery na plyte sa 2jakiego rodzaju, o compaktowej ramie, gdzie plyta wchodzi ciasno a elementem zabezpieczajacym przed wypadnieciem jest wygieta szprycha, ktora z dolu dociska plyte tak aby nie wypadala, a drugi rodzaj ma dolna czesc na "zawiasie". Zamykajac dol tak jak to jest w holderach na film - tutaj zabezpieczamy takze plyte szklana przed wypadnieciem.
pierwsze zdjecie przedstawia wszystkie moje holdery na plyty szkalane, ten w srodku lezacy na innym to Seneca na ramki, gdzie nie mozna upchac plyty a po wyjeciu ramek, szklo laata luzno niczym nie zabezpieczone. Na drugim zdjeciu strzalka pokazuje jak sprezyna dociska plyte, w pozostalych holderach po zmaknieciu dolna czesc holdera zabezpiecza plyte.

Obrazek

Obrazek
pozdrowienia, wojtek
voided
-#

dzieki, no to juz mam sprawe holdera na koncu oka. powoli bede sie za jakimis akcesoriami ogladac. ja mam wlasnie senece 5x7 :) ale 'improved' i ta wersja jest juz 'ustandaryzowana'.
znalazlem troche szklanych plyt na ebayu, ale najwieksze w 5x8", to by i tak trzeba ciac. photoformulary ma szklo w ofercie, ale drozsze. http://www.thelightfarm.com/ chyba juz znalazles, bo tam jest chyba wszystko co potrzeba zeby sobie emulsje ukrecic.

pozdrawiam;
Piotr
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Teraz juz wiem jaka masz kamere. Gratuluje pieknej roboty w odrestaurowania prawie kompletnego umrzyka. Galeria jest imponujaca, zazdroszcze
pozdrowienia, wojtek
Światłoczuły
-#
Kontakt:

Post autor: Światłoczuły »

Sory, że ni z gruszki ni z pietruszki ale znalazłem parę szklanych negatywów.
obejrzeć skany można tu.
http://swiatloczuli.org/memento-mori/
Przemek Namieciński swiatloczuli.org
ODPOWIEDZ