Witajcie,
jestem Rybov, fotografuje od kilkunastu lat, od kilku bardziej intensywnie. Teraz do malej klatki dolaczyl sredni format, ktory ma byc poniekad rozwinieciem i kontynuacja drogi po stronie analoga.
Wybralem Mamiya 645 Pro. Pomimo doswiadczen analogowych widze, ze ten aparat ma swoja specyfike i w zwiazku z tym mam nadzieje miec mozliwosc skonsultowac z Wami rozne kwestie, znalezc odpowiedzi na pytania. Z gory prosze o wyrozumialosc
Po tym krotkim wstepie zapoznawczym, przechodze do pierwszego pytania.
Obecnie dosc duzo fotografuje wewnatrz, w zaimprowizowanym studio gdzie wykorzystuje lampy blyskowe. W malej klatce albo (scenariusz 1) lacze aparat przez gniazdo x-sync kablem synchronizacyjnym do lampy, nastepne lampy korzystaja z fotoceli, albo (scenariusz 2) korzystam z lampy na aparacie i lampy zewnetrzne wyzwalaja sie z fotoceli.
Scenariusz 1 probowalem zastosowac z Mamaiya 645 Pro podlaczajac kabel synchro do gniazda x-sync ktore zgodnie z instrukcja aparatu jest na body po lewej stronie ponizej hot shoe lampy blyskowej, przelacznika mirror up i przycisku do odpinania obiektywu. Efekt: zero blysku.
Scenariusz 2 z eksperymentalnie zalozona SB-900 (Nikon) dal rezultat analogiczny, czyli zero blysku, cisza...
Uprzedzajac pytania: kabel sprawny, lampy sprawne.
Gdzie szukac przyczyny problemu? Co sprawdzic? Czy to na pewno jest wlasciwe gniazdo? Jakies pomysly jak w skuteczny sposob zmusic aparat do komunikacji z zewetrznymi lampami?
Z gory dzieki za pomoc i podpowiedzi.
PS: zamiescilem ten post rowniez na forum srednioformatowe.pl
Pzdr,
Rybov
Mamiya 645 Pro - praca z lampami blyskowymi
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Jeśli jesteś tego w 100% pewny, to oczywiste jest, że przyczyny należy szukać w aparacie. Akurat w tamtym tygodniu sprawdzałem swoją mamiyę w studio i działała poprawnie. Przychodzi mi do głowy tylko jedna rzecz (której sam nie sprawdziłem): być może synchro działa tylko na czasie 1/60, a na dłuższych nie? Na Twoim miejscu oddałbym aparat do serwisu.Rybov59 pisze:Uprzedzajac pytania: kabel sprawny, lampy sprawne.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
@ JaZ99: dziekuje za odpowiedz.JaZ99 pisze:Jeśli jesteś tego w 100% pewny, to oczywiste jest, że przyczyny należy szukać w aparacie. Akurat w tamtym tygodniu sprawdzałem swoją mamiyę w studio i działała poprawnie. Przychodzi mi do głowy tylko jedna rzecz (której sam nie sprawdziłem): być może synchro działa tylko na czasie 1/60, a na dłuższych nie? Na Twoim miejscu oddałbym aparat do serwisu.Rybov59 pisze:Uprzedzajac pytania: kabel sprawny, lampy sprawne.
Kabla i lamp jestem 100% pewien, bo rownoczesnie D300 podlaczone do tego samego zestawu kabel + lampy dziala bez najmniejszych problemow.
Synchro owszem dziala na max. 1/60 i taki wlasnie czas (lub dluzszy) ma ustawiona Mamiya do pracy z lampami.
Moim zdaniem przyczyna jest w aparacie, stad moje pytania skierowane wlasnie w te strone i dotyczace mozliwosci sprawdzenia aparatu. To co ewentualnie jeszcze przychodzi mi do glowy to jakas roznica w napieciach wyjsciowych / wejsciowych, slabo sie na tym znam i nie bardzo wiem co i jak sprawdzic.
Serwis faktycznie chyba bedzie musial obejrzec ten sprzet. Osobiscie myslalem o BT Foto przy Armii Ludowej (Warszawa). Jesli jest jakis inny bardziej godny polecenia lub dedykowany serwis w Warszawie, to bede wdzieczny za informacje.
Pzdr,
Rybov
Witajcie,
Zamieszczam podsumowanie i rozwiazanie problemu, moze bedzie komus pomocne.
Aparat trafil do serwisu BT Foto w Warszawie, gdzie w ramach standardowego czyszczenia aparatu wyczyszczono rowniez styki gniazda synchro i gniazda lampy, dzieki czemu obecnie aparat pracuje poprawnie z lampami podlaczonymi przez kabel synchro, jak rowniez wyzwala lampe blyskowa zamocowana na gniezdzie lampy (Nikon SB 900). Koszt ok. 100 PLN.
Pzdr,
Rybov
Zamieszczam podsumowanie i rozwiazanie problemu, moze bedzie komus pomocne.
Aparat trafil do serwisu BT Foto w Warszawie, gdzie w ramach standardowego czyszczenia aparatu wyczyszczono rowniez styki gniazda synchro i gniazda lampy, dzieki czemu obecnie aparat pracuje poprawnie z lampami podlaczonymi przez kabel synchro, jak rowniez wyzwala lampe blyskowa zamocowana na gniezdzie lampy (Nikon SB 900). Koszt ok. 100 PLN.
Pzdr,
Rybov