A jednak koniec?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

A jednak koniec?

Post autor: zieloo »

Awatar użytkownika
axer
-#

Post autor: axer »

Ale koniec czego? Kilku filmów Fuji, które najgorzej się sprzedawały? Jeśli coś nie przynosi zysków - wylatuje z produkcji, nie ma w tym niestety nic dziwnego. Najprawdziwszą prawdą jest zdanie z zalinkowanego przez Ciebie artykułu:
In the meantime, the best way to ensure long-term availability of film is to continue shooting it!
Osobiście za żadnym z wycofanych płakać nie będę. W sumie z Fuji używam tylko Acrosa i Provii 100F.
większy format - większy problem
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

In the meantime, the best way to ensure long-term availability of film is to continue shooting it!
W tłumaczeniu na język ojczysty:

- W międzyczasie; najlepszym sposobem zagwarantowania długoterminowej dostępności klisz jest dalsze używanie ich! (czyli kupowanie, tak aby był popyt na ten materiał)
Anzelm
-#

Post autor: Anzelm »

eeee łżą, dyć ja regularnie kupuje Neopana 400 120 :evil:
maqsz
-#

Post autor: maqsz »

A Jobo zlozylo wniosek o ogloszenie upadlosci... Ciekawe, ile lat pociagnie jeszcze analogowa fotografia? :(
--
Maciek
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Przyznaję, że nie zwracałem uwagi na wycofywanie kolejnych materiałów (np. kodaka), ale w momencie, gdy się dowiedziałem, że fuji rezygnuje z kilku znanych i dobrych filmów, to zwątpiłem.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie mam swojego ulubionego filmu, używam różnych w zależności od sytuacji, więc nawet nie mogę zrobic zapasów, bo.. nie wiem co kupić :roll:
bowie
-#

Post autor: bowie »

slawoj pisze:
W międzyczasie; najlepszym sposobem zagwarantowania długoterminowej dostępności klisz jest dalsze używanie ich! (czyli kupowanie, tak aby był popyt na ten materiał)
Czyli od dzisiaj dobry ciemniak, to ciemniak nie kupujący towaru z drugiej ręki. Żegnajcie zatem przeterminowane negatywy!! ;)
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

zieloo pisze:Przyznaję, że nie zwracałem uwagi na wycofywanie kolejnych materiałów (np. kodaka), ale w momencie, gdy się dowiedziałem, że fuji rezygnuje z kilku znanych i dobrych filmów, to zwątpiłem.
Zadałem sobie trud przetłumaczenia japońskiego oryginału (google, of course). Trochę ciężko to zrozumieć, ale wydaje mi się, że tak naprawdę, to znika tylko T64 w arkuszach. Cała reszta będzie nadal dostępna, tyle tylko, że w większych paczkach.

Wątpliwość budzi Neopan 400, ale z tego tłumaczenia za cholerę nie wiem, czy to na pewno o niego chodzi.
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Jak znikną, to pojawią się nowe- jak filmy Rollei czy Kodak Ektar ;-)
Gość

Post autor: Gość »

niestety neopan 400 odchodzi do lamusa klik :-(
ja właśnie robię sobie zapasy tutaj
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

To jest po połowie wina samych handlowców, którzy stosowali marże nawet do 50%.
A w drugiej połowie wina samego producenta, a w zasadzie braku jego polityki handlowej, który pozwolił na taką sytuację.

Można by powiedzieć, że sam producent we współ z handlowcami zarżnęli kolejny fajny negatyw.
stygi
-#
Post autor: stygi »

A czy owa 400 na małym obrazku też idzie do lamusa ?

Nie wywnioskowałem tego z wątku ?
Z przyczyn technicznych koniec świata został odwołany. Za zaistniałe utrudnienia serdecznie przepraszamy !
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

A co z małą Realą? Też odchodzi ? Bo informacje są sprzeczne.
dzerry
-#
Kontakt:

Post autor: dzerry »

jac123 pisze:A co z małą Realą? Też odchodzi ? Bo informacje są sprzeczne.
Tylko fotopolis tak twierdzi. Ostatnio fotopolis twierdzilo, ze Magnum sprzedalo archiwum "wydrukow", wiec raczej bym sie tym nie przejmowal.
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

I mała reala i mały neopan zostaje.
ODPOWIEDZ