Kupiłem sobie taką używaną lupkę i kicha.
Czy ktoś wie ile powinna mieć soczewek ?
W moim egzemplarzu jest tylko płytka z sześciokątem a we wzierniku jedna soczewka .
Lusterko oczywiście też i jest.
Efekt jest taki że sześciokąt widzę dobrze i ostro , i tyle .
Natomiast nie widzę obrazu.
Sprzęt jest taki prymitywny że powinien funkcjonować ale jednak w moim przypadku nie funkcjonuje.
Wydaje mi się że brak w niej jakiegoś elementu , może dodatkowej soczewki ?
Oglądałem ją , ale nie widzę miejsca gdzie mogła by być zamontowana.
Czy ktoś może mi pomóc .?
Focusscope HAMA czyli lupa do nastawiania ostrości
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
-
- -#
postawiłem lupkę pod powiększalnik , założyłem negatyw , ustawiłem mniej więcej ostrość na maskownicy i zajrzałem w okular lupki , sześciokąt widzę ostro i tyle. Przesuwanie okularu też nie daje efektu. Nie jestem w stanie rozpoznać w lupce żadnego fragmentu z negatywu.
Nie ważne ostry czy nie , byle by był . a tu wszystko rozmyte.
Nie ważne ostry czy nie , byle by był . a tu wszystko rozmyte.
ju_87
-
- -#
Już ją rozgryzłem , ale tylko dzięki pomocy starej książki fotograficznej.
Gdzie zobaczyłem schemat takiego urządzenia i odświeżyłem sobie podstawy optyki.
Jednak kiedyś to były książki porządnie napisane .
teraz wiem czego oczekiwać i co się ma pojawić.
Nie sądziłam ża taka lupka ma aż takie powiększenie .
Spodziewałem się mniejszego powiększenia i większego wycynka z kadru.
Ale ok.
Temat rozwiązany , zamykam watek.
dzięki
Gdzie zobaczyłem schemat takiego urządzenia i odświeżyłem sobie podstawy optyki.
Jednak kiedyś to były książki porządnie napisane .
teraz wiem czego oczekiwać i co się ma pojawić.
Nie sądziłam ża taka lupka ma aż takie powiększenie .
Spodziewałem się mniejszego powiększenia i większego wycynka z kadru.
Ale ok.
Temat rozwiązany , zamykam watek.
dzięki
ju_87
A może byś tak podzielił się swoją wiedzą z innymi?junkers_ju-87 pisze:Temat rozwiązany , zamykam watek.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
-
- -#
Proszę bardzo , mogę się podzielić moją mikro wiedzą udzielając rady jak się zorientować o co chodzi z tą lupką.
Do pierwszej próby najlepiej wybrać jakiś kontrastowy negatyw , najlepiej bezwartościowy.
W miejscu gdzie występują obok siebie dwa elementy najlepiej ciemny i jasny zrobić igłą dziurę w negatywie .
Im mniejsza tym lepsza.
Negatyw do powiększalnika , lupę ustawić w miejscu gdzie na wyświetlanej maskownicy zobaczymy dziurkę , I ustawiać ostrość .
Jak zobaczymy idealnie ostre krawędzie to zaraz gdzieś obok pojawi nam się ładne ziarno.
I oto chodzi żeby zobaczyć te cholerne ziarno.
A ja po prostu oczekiwałem od takiego średniego producenta jak HAMA że jego lupka pokaże mi najwyżej bardzo powiększone fragmenty negatywu.
Nic z tego , ta cholera daje takie duże powiększenie że zobaczycie tylko ziarno.
I tyle na ten temat. Nie czytajcie recenzji produktów w gazetach bo tam piszą tylko głupoty.
Jak jest problem , to sami testujcie i myślcie , a jak nie pomaga to czytać stare ksiązki o fotografii . Ja znalazłem w tym wypadku pomoc w Technice i technologii Cypriana.A potem testować i myśleć.
Rozwiązanie się zawsze pojawi.
Tak więc lupka Hamy jest ok , instrukcja do lupki nie jest ok.
Lepiej mi poszło ze zrozumieniem Systemu strefowego niż z tą lupką .
pozdr.
Do pierwszej próby najlepiej wybrać jakiś kontrastowy negatyw , najlepiej bezwartościowy.
W miejscu gdzie występują obok siebie dwa elementy najlepiej ciemny i jasny zrobić igłą dziurę w negatywie .
Im mniejsza tym lepsza.
Negatyw do powiększalnika , lupę ustawić w miejscu gdzie na wyświetlanej maskownicy zobaczymy dziurkę , I ustawiać ostrość .
Jak zobaczymy idealnie ostre krawędzie to zaraz gdzieś obok pojawi nam się ładne ziarno.
I oto chodzi żeby zobaczyć te cholerne ziarno.
A ja po prostu oczekiwałem od takiego średniego producenta jak HAMA że jego lupka pokaże mi najwyżej bardzo powiększone fragmenty negatywu.
Nic z tego , ta cholera daje takie duże powiększenie że zobaczycie tylko ziarno.
I tyle na ten temat. Nie czytajcie recenzji produktów w gazetach bo tam piszą tylko głupoty.
Jak jest problem , to sami testujcie i myślcie , a jak nie pomaga to czytać stare ksiązki o fotografii . Ja znalazłem w tym wypadku pomoc w Technice i technologii Cypriana.A potem testować i myśleć.
Rozwiązanie się zawsze pojawi.
Tak więc lupka Hamy jest ok , instrukcja do lupki nie jest ok.
Lepiej mi poszło ze zrozumieniem Systemu strefowego niż z tą lupką .
pozdr.
ju_87
he, he. miałem tak samo, aż sięspociłem, zanim zobaczyłem jak to działa.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- morotegari
- -#