Stereoskopia - zatrzymany 3ci wymiar

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
kan_gory
-#
Kontakt:

Stereoskopia - zatrzymany 3ci wymiar

Post autor: kan_gory »

dla poszukujących wiedzy o stereo podaje odnośniki stron po polsku:

http://www.stereoskop.org.pl/index.php? ... wforum&f=6 http://www.foto3d.lotki.pl/anaglyph.php
http://www.3dstereo.com.pl/linki.htm
http://stereos.com.pl/main.php

na pierwszej znajduje się parę galerii stereo zdjęć
tamtaj
-#
Kontakt:

Post autor: tamtaj »

dodam jeszcze adres do mojej galeri stereoskopowej www.tamtaj.prv.pl

zapraszam
Awatar użytkownika
kan_gory
-#
Kontakt:

tamtaj, robisz jednym apatarem z szyną czy zestawiłeś dwa takie same ?

próbowałeś robić hiperstereo, czy makro?

napisz jeszcze cosik, jeżeli to nie tajemnica :)
tamtaj
-#
Kontakt:

Post autor: tamtaj »

Jasne że nie tajemnica. Zdjęcia robie zawsze jednym aparatem. Potrzeba do tego tylko troszkę wprawy. Pomaga też ustawienie środka kadru (matówki) na głównym temacie zdjęcia przy obydwu fotkach stereopary. Ewentualne niedopasowanie zdjęć robionych z ręki bardzo dobrze koryguje program StereoPhoto Maker z funkcją „auto alignment” (w sumie tylko jego używam do obróbki stereopar,,, ). Statywu używam jedynie do zdjęć makro (i nocnych), których nie robie zbyt wiele w stereoskopii, gdyż problemem tam jest głębia ostrości. Planuje jednak w niedalekiej przyszłości zrobić galerie i na ten temat. A szczerze się przyznam że nie wiem co to jest hiperstereo, mógłbyś wyjaśnić? Więcej o robieniu zdjęć stereoskopowych znajdziesz w linkach które podałeś. Widzę że na forum stereoskopowym już się zalogowałeś :o)
Awatar użytkownika
kan_gory
-#
Kontakt:

hiperstereo to rodzaj stereofotografii obiektów dalekich, a więc ze zwiększoną bazą ( 7cm )

Kod: Zaznacz cały

Statywu używam jedynie do zdjęć makro (i nocnych), których nie robie zbyt wiele w stereoskopii, gdyż problemem tam jest głębia ostrości.
głębia ostrości w nocy jest taka sama jak w dzień, to prawidło nie jest zależne od pory dnia, tylko czasy się zwiększają. Ja robię przede wszystkim nocne stereo, rozpiętość czasów naświetlania jest od 15sek do 10min, choć zdarzają się nawet do kilku godzin.
:)
tamtaj, obiektywami o jakiej ogniskowej robisz ? nie znasz jakiejś zależności odnośnie ogniskowej odległości od najbliższego obiektu a rozsunięciu obiektywów (bazy) ?
komi
-#
Kontakt:

Post autor: komi »

A ja znalazłem ten artykuł, to jest "Zrób Sam" numer 3 z 1985 roku. Jeśli będzie problem ze znalezieniem, to mogę wrzucić skany. 3 strony A4. Tylko tak, żeby nie było, że gwałcę czyjeś prawo autorskie :)

Weesee: W "Młodym Techniku" też był chyba, bo na jakimś obcym (co nie znaczy, że wrogim :)) forum ktoś podobną informację podał, natomiast w nagłówku artykułu ze wspomnianego numeru "Zrób sam" jest wzmianka, że w numerze ZS 2/83 był również jakiś projekt aparatu stereoskopowego. Co prawda w numerze 3/85 ma być wersja udoskonalona, ale jakoś informacji nigdy za wiele, więc może się jakieś rozwiązanie ze starszego artykułu też komuś przyda. Ja niestety nie mam do numeru 2/83 dostępu, ale może ktoś ma?
Teoretycznie można wszystko, tylko "Po co?".
Awatar użytkownika
kan_gory
-#
Kontakt:

efekt niezły, co :)

ja siedzę w tym od 8 lat, i teraz kombinuje makro i hiperstereo

Kod: Zaznacz cały

czy ramki do slajdów 3d są gdzieś dostępne?
tak :)
do standardu amerykańskiego 5p, czyli klatka 24x24mm
mam
ramki, przeglądarki, aparaty i osprzęt
;)

z aparatów obecnie mam na sprzedaż Revere 33

a na szyny musisz czatować. na allegro można trafić takie do lamp, które nadają się do mocowania 2 krótkich aparatów (szyny Standard).
Odnośnie szyn do makro to w osprzęcie PENTAKONA jest taka masywna krótka szyna do makro-rewelacja, też do dostania.
A szyny do HIPERSTEREO (stereo o rozszerzonej bazie) albo własne konstrukcje albo z zagranicy (ja swoją sprowadziłem).
Awatar użytkownika
kan_gory
-#
Kontakt:

w końcu się zabrałem za włożenie paru stereopar do netu. jakby się komuś chciało trójwymiarowych wrażeń , to zapraszam :)

http://www.stereoskop.org.pl/index.php? ... &cat=10068

tylko trzeba jakieś okularki lustrzane
komi
-#
Kontakt:

Post autor: komi »

Rejestracja bezbolesna i darmowa, a nuż ktoś jeszcze Twojego nicka nie zajął ;-)
Teoretycznie można wszystko, tylko "Po co?".
Lemek
-#

Post autor: Lemek »

Witam.
Zawsze się interesowałem stereofotografią ale w tym gruncie jestem laikiem.Co byście proponowali na początek od czego zacząć?
Zastanawialem sie nad kupnem przystawki stereo radzieckiej na obiektywy np. Zenita ale bije sie o jakość.
Poradzcie coś
Z góry dziękuję
cyrno bieli swiet
Awatar użytkownika
kan_gory
-#
Kontakt:

proponuje nie bawić się w nasadki tylko kupić stereoaparat, u nas najłatwiej dostać radzieckiego SPUTNIKA, ceny trochę podskoczyły, ale można jeszcze wyhaczyć na allegro lub giełdzie foto poniżej 400zł.

ja osobiście polecam Wollensacka 2.7 (ale to koszt ok 1500-2000) i trzeba raczej zza oceanu, ale na początek(a nawet dalej) wystarczy Ci Kodak Stereo , Realist lub Revere 33 (to koszt ok 300-500zł tylko trzeba z USA, bo żadko u nas).

odnośnie modeli aparatów
http://www.stereoscopy.com/cameras/index.html

i sputnik po engliszu
http://www.pauck.de/marco/photo/stereo/ ... utnik.html

jakby jakieś pytania odnośnie stereo to wal śmiało
pozdrawiam
paw
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Hej, ten Sputnik wygląda jak Lubitiel, jak pragnę podskoczyć!!!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Lemek
-#

Tha sputnik to zmutowany Lubitel.

A Fed Stereo?Czy warto poszukać?
cyrno bieli swiet
Awatar użytkownika
kan_gory
-#
Kontakt:

nie robiłem, ale słyszałem pochlebne opinie. trochę jest inny format klatki niż w sprzętach amerykańskich, więc inne ramki. i jakość... czasem dobra , a czasem różna, tak jak to bywa ze sprzętami rosyjskimi.

ja robię na Kodaku Stereo i Revere33 i generalnia polecam te sprzęty. rameczek poczyniłem zapas który jeszcze na trochę starczy - 1200szt, choć już zostało mniej niż połowa ;)

pozdrawiam
paw
Lemek
-#

A no wlaśnie to obecnie chyba najpopularniejszy sprzęt przystawka o której wspominalem
cyrno bieli swiet
ODPOWIEDZ