1-e zdjecia :) ? :( ?

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

stormurimages
-#

1-e zdjecia :) ? :( ?

Post autor: stormurimages »

no i pierwsze filmy za mna . i nie wiem co myslec. fakt,ze niebo gladko szare , baaardzo rozproszone swiatlo, slabe kontrasty, ale mimo wszystko.... blade to jakies :( . wiem ze skan nie oddaje "klimatu" , ale mimo wszystko... Tmax 400, wolany i utrwalany w Tmax ( wg zalecen "zoltego brata" ) . skanowane na E 4490 1200 dpi jako b&w negatyw ( wlasna korekta na krzywych ).

Prosze o opinie :)

dziwi mnie rowniez tak duza ilosc "paprochow" na negatywie mimo baaardzo delikatnego obchodzenia sie z ww. pomijam te " walke " z zalozeniem filmu na szpule. Wszyscy w domu wiedza kiedy to robie ;) ( koreks jobo ).
Załączniki
img016.jpg
img011.jpg
img015.jpg
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

kontrasty jak na moje oko dobre. na filmie trudno osiągnąć zerojedynkowy kontrast, chyba że to film graficzny i bardzo kontrastowy wołacz. zresztą, przy takiej aurze nie oczekuj cudów.a co do paprochów, to przed suszeniem puść na jakiś czas gorącą wodę w łazience, tak żeby trochę naparowało, wtedy zmniejszysz zawartość kurzu w powietrzu łazienki co powinno zaowocować mniejszą ilością paprochów. chyba, że to ze skanera, to wtedy czystość, czystość, czystość.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
stormurimages
-#

czyli trzeba suszyc w czasie sauny :) wilgotnosc do 90% . fakt- lazienka jest raczej sucha i mocno wentylowana ( dom drewniany ) - pewnie dlatego ...

tylko pozostaje mi problem nawijania na szpule... cholerstwo wylazi z "szyn" jak marzenie ... czasem musze nawijac po 5 razy, bo sie blokuje :(
maqsz
-#

Post autor: maqsz »

Na odbitkach biel bedzie bielsza, a niebo mniej szare.
--
Maciek
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

weesee dobrze prawi :)

Skany są jak na moje oko... bardzo dobre :)

Do paprochów polecam gruszkę, niestety przy skanowaniu zawsze się jakiś pokaże...
stormurimages
-#

:)Zawsze "dmucham" negatywy, ale "TO" i tak zostaje... .Na powiekszalnik niestety musze poczekac .... zmiany lokalowe i brak cza$u po ostatnich zakupach. I tak pierwsze wygraja filtry. Zaladowalem Tmaxa 400 ( znowu ) i ruszam na miasto ( stoleczne ) - na dniach ma byc troche slonca - bedzie jasniej :) . Bedzie hardcore : 3kg w "street" ;).

Czy ktos rozwiazal problem wylazenia poczatku filmu ze szpuli przy nawijaniu ???? zawija mi sie ( film ;) ) i blokuje nawijanie. PLEASE !
ODPOWIEDZ