Co zamiast Ilforda hp5+ (6x6) do pogonienia na ISO 1600?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Co zamiast Ilforda hp5+ (6x6) do pogonienia na ISO 1600?
Hp5+ stalo sie w Krakowie towarem rzadkim jak klocki Lego w PRL. Najblizsza dostawa (w 3 sklepach!) ma byc polowie tygodnia, a ja potrzebuje filmu na poniedzialek.
Wymyslilem sobie temat, ktory wymusza czulosc 1600. Pogonione @1600 filmy HP5+ wywolywane w rodinalu 1:100 metoda semi-standing daly mi efekty, ktore mnie zadowalaja (male ziarno, umiarkowany kontrast, dobra ostrosc).
Teraz musze szybko zdecydowac sie, czym je zastapic.
Ma byc (w kolejnosci waznosci): 1. ostro, 2. niezbyt ziarniscie (co sie oczywiscie wiaze z pkt. 1 :)), 3. umiarkowany kontrast (ale nie blady i szary negatyw).
Ktos poratuje, podpowiadajac zestaw film+wywojka?
Wymyslilem sobie temat, ktory wymusza czulosc 1600. Pogonione @1600 filmy HP5+ wywolywane w rodinalu 1:100 metoda semi-standing daly mi efekty, ktore mnie zadowalaja (male ziarno, umiarkowany kontrast, dobra ostrosc).
Teraz musze szybko zdecydowac sie, czym je zastapic.
Ma byc (w kolejnosci waznosci): 1. ostro, 2. niezbyt ziarniscie (co sie oczywiscie wiaze z pkt. 1 :)), 3. umiarkowany kontrast (ale nie blady i szary negatyw).
Ktos poratuje, podpowiadajac zestaw film+wywojka?
--
Maciek
Maciek
Re: Co zamiast Ilforda hp5+ (6x6) do pogonienia na ISO 1600?
No to raczej nie masz wyjścia i musisz użyć tego, co jest.maqsz pisze:Hp5+ stalo sie w Krakowie towarem rzadkim jak klocki Lego w PRL. Najblizsza dostawa (w 3 sklepach!) ma byc polowie tygodnia, a ja potrzebuje filmu na poniedzialek.
Zobacz: http://tinyurl.com/yl7r8fq (Google Books)
Sluszna uwaga
Tez mysle o Tri-x, bo co prawda forsowalem go kiedys z nedznym efektem (wyszedl szary i ciemny), ale podobno ladnie wyglada w... rodinalu 1:100 :)
Z dostepnych w Krakowie: Fomapan 100, 200 i 400, chyba wszystkie Ilfordy poza Hp5+, jakies Fuji, ale neopana 1600 nie widzialem, Kodak Tri-x powinien sie znalezc, i chyba nic wiecej juz nie ma... Przynajmniej nie moge skojarzyc.

Tez mysle o Tri-x, bo co prawda forsowalem go kiedys z nedznym efektem (wyszedl szary i ciemny), ale podobno ladnie wyglada w... rodinalu 1:100 :)
Z dostepnych w Krakowie: Fomapan 100, 200 i 400, chyba wszystkie Ilfordy poza Hp5+, jakies Fuji, ale neopana 1600 nie widzialem, Kodak Tri-x powinien sie znalezc, i chyba nic wiecej juz nie ma... Przynajmniej nie moge skojarzyc.
--
Maciek
Maciek
ja forsowałem t-maxa 400 na 1600, ale w ultrafinie plus. a co do neopana 1600 to 120-tki niestety nie ma (chyba w produkcji nawet).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Robiłem co prawda na małym obrazku, ale na średnim będzie tylko lepiej.
Wyszedł bardzo przejrzyście. Ostrość bardzo ładna, szczegóły w światłach i cieniach rozróżnialne, kontrast w porównaniu z wołanym na nominalnej czułości podwyższony ...
Niestety nie robiłem jeszcze z niego odbitek ani nie mam odpowiedniego skanera aby zaprezentować wyniki.
To co napisałem wynika tylko z bezpośrednich obserwacji wyglądu negatywu pod światło.
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że niewprawione oko nie zauważy różnicy pomiędzy Tri-x 400 wołanym @400 a wołanym @1600.
Mieszanie:
- moczenie wstępne w destylowanej przy 20 st. C60 sek mieszany ciągle,
- potem ID-11 (1+1)20 st. C 13:30 - mieszany w pierwszej minucie przez 30 sek, następnie co minutę 2 przewrotki do 10 minuty po 10 minucie stał niemieszany.
Wyszedł bardzo przejrzyście. Ostrość bardzo ładna, szczegóły w światłach i cieniach rozróżnialne, kontrast w porównaniu z wołanym na nominalnej czułości podwyższony ...
Niestety nie robiłem jeszcze z niego odbitek ani nie mam odpowiedniego skanera aby zaprezentować wyniki.
To co napisałem wynika tylko z bezpośrednich obserwacji wyglądu negatywu pod światło.
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że niewprawione oko nie zauważy różnicy pomiędzy Tri-x 400 wołanym @400 a wołanym @1600.
Mieszanie:
- moczenie wstępne w destylowanej przy 20 st. C60 sek mieszany ciągle,
- potem ID-11 (1+1)20 st. C 13:30 - mieszany w pierwszej minucie przez 30 sek, następnie co minutę 2 przewrotki do 10 minuty po 10 minucie stał niemieszany.
Z przyczyn technicznych koniec świata został odwołany. Za zaistniałe utrudnienia serdecznie przepraszamy !
Ale to bylo 400@1600?zieloo pisze:Aktualnie nie widziałem lepiej wywołanego trixa niż z A-49. Być może diafine to zmieni![]()
Wołałem w rozcieńczeniu 1+2 i potwierdzam, że nie widać różnicy między trixem naświetlanym nominalnie a forsowanym, co więcej - w a49 ciężko mi było znależć ziarno nawet na skanach...
--
Maciek
Maciek
Mówię o 800, ale jestem przekonany, że można więcej.
Zajrzyj tutaj: http://www.prf.vel.pl/prf/index.php?opt ... mitstart=7
A-49 może pracować w nieco wyższej temperaturze niż zwyczajowe 20st C. Jeśli dobrze pamiętam to jest to 27st C przy 1600 iso.
Poniżej przykład, to moje nieudolne skanowanie
Wycinek to 100% oryginalnego kadru, prosto ze skanera, bez wyostrzania, wygladzania, ICE i tym podobnych.
Mowa oczywiście o małym obrazku, jeśli planujesz średni to nie ma się co zastanawiać :)
Zajrzyj tutaj: http://www.prf.vel.pl/prf/index.php?opt ... mitstart=7
A-49 może pracować w nieco wyższej temperaturze niż zwyczajowe 20st C. Jeśli dobrze pamiętam to jest to 27st C przy 1600 iso.
Poniżej przykład, to moje nieudolne skanowanie

Mowa oczywiście o małym obrazku, jeśli planujesz średni to nie ma się co zastanawiać :)