Szeroki kąt do małego obrazka - jaki?

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
xneon
-#

Szeroki kąt do małego obrazka - jaki?

Post autor: xneon »

Witajcie
Jestem po niezbyt przyjemnych doświadczeniach z Crestarem 28/2.8, jedzie do mnie właśnie Montgomery Ward 28/2.8 (Cosina + rebranding), ale nie wykluczam, że będę szukał dalej, bo docelowo potrzebowałbym 20mm. Co polecalibyście? Cena dobrze, gdyby nie osiągnęła pułapu SR-71 :) Wiem, nie da się dobrze i tanio, dlatego pytam o sprawdzone, powiedzmy, półśrodki. Mir? Może Sigma? Mocowanie M42 lub PK.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

takumar 28/3,5 m42
ciezko dostac obiektyw ktory ma tak znakomity stosunek cena/jakosc optyki
Awatar użytkownika
xneon
-#

a poniżej 28?
dadan_mafak
-#
Kontakt:

takumar 20/4.5 :)

chyba, ze kupisz ten ruski 20mm, kiedys mialem i byl...przyzwoity. flektogon ddr wg mnie nie jest wart ceny w porownaniu z takumarem. tylko takumara 20mm ciezko kupic w Polsce, raczej tylko ebay
Awatar użytkownika
xneon
-#

no nic, będę polował po aukcjach
a wkrótce zrobię testy tej Cosinie
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Zdecydowanie godnym polecenia jest Vivitar robiony przez Komine (SN 22xxxxx) 2.5/28, do dostania na ebay juz od $25 plus S/H, ponizej 28 jest kilka obiektywow godnych polecenia ale juz w cenach przekraczajacych $100. Fajnym obiektywem jest SMC 2.8/28. Bardzo dobry jest Tamron SP 3.5/17 AD2 model 51B z wewnetrznymi filtrami - obiektyw specjalnie dedykowany dla fotografii czarno bialej. Pozniejsza wersja 151B (bez filtrow) nie jest juz taka dobra. Tutaj koniecznoscia sa oryginalne adaptery. Pojawia sie tu i owdzie opinia o slabej jakosci Flektogona zarowno 2.8/20 jak i 4/20 ale to w wiekszosci wypadkow albo rozjustowane kopie albo ich posiadacze nie maja odpowiednich adapterow do PK. Kolekcjonowalem obiektywy i przez moje rece przeszla ich spora ilosc, a poniewaz mialem K10D wiec i takumary i takze obiektywy zeissa, ktore oceniam wyzej od takumara. Jezeli chodzi o niemieckie obiektywy to radze zawsze szukac starsze wersje, jednopowlokowe z jednym wyjatkiem Flektogon 2.8/20. Bardzo dobre sa pojawiajace sie z rzadka na ebay starocie typu Lantar, Aetna, Yashinon, Accura (mocowanie YS) i w tym wypadku nalezy sprawdzac czy to sa obiektywy na T2 czy M42 i czy maja preselekcje przyslony. Ruska optyke na szerokim kacie uwazam za przecietna. Jest jeszcze jeden obiektyw niemiecki Enna 4/24, plastikowy, wygladajacy jak shit ale bylem naprawde zaskoczony jakoscia.
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Awatar użytkownika
xneon
-#

dzięki, bardzo wyczerpująca wypowiedź
a może sam masz ochotę ulżyć kolekcji?
Awatar użytkownika
xneon
-#

źle to ująłem - fotografować będę, a wyniki zadecydują o tym, czy z Montgomerym się zaprzyjaźnię
ew. podepnę go raz do 40D na próbę
ale nie będę marnował filmu na to by sprawdzić sam obiektyw, najwyżej jakiś kadr pójdzie do kosza przez szkło - robiąc dla siebie mogę sobie na takie coś pozwolić, choć oczywiście szkoda
dadan_mafak
-#
Kontakt:

ja tam zawsze jakies testy robie. mozna w ten sposob wyeliminowac felerne egzemplarze, roboty duzo nie ma jesli robisz slajdy - pare klatek danym obiektywem i wiadomo czy daje rade czy nie..
Awatar użytkownika
xneon
-#

tak, ale wywołując cały film mogę cały zmarnować jeśli szkło okaże się felerne (przypominam, sam nie wywołuję, jeszcze do tego nie urosłem dostatecznie)
stąd próbne strzały z Canona a potem już normalnie do boju
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

trumil9 pisze:Vivitar robiony przez Komine (SN 22xxxxx) 2.5/28
Potwierdzam, mam go i na prawdę nie ma się do czego przyczepić, no może poza średnicą filtra - 67mm...

Ciekawym obiektywem jest też 3.5/17 produkowany przez Tokinę, Vivitar i pewnie jeszcze kogoś. Widziałem je z mocowaniem Nikon i Canon Fd.
Awatar użytkownika
xneon
-#

ten wiszący obecnie na allegro? http://www.allegro.pl/item907741573_viv ... _f2_5.html

nie ma niestety numerów
juri83
-#

Post autor: juri83 »

jak chcesz szerzej to dobrym wyborem wydaje sie flektogon 2.8 / 20 chodz nigdy nie mialem w rekach flektogona na m42
za to 4/50 przy srednch klatkach 6x6 spisuje sie wysmienicie.
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

xneon pisze:ten wiszący obecnie na allegro? http://www.allegro.pl/item907741573_viv ... _f2_5.html

nie ma niestety numerów
Tak, właśnie taki. Cena jednak trochę przesadzona...
Awatar użytkownika
xneon
-#

porównuję z 50/1.4 USM, też pełnoklatkowym zatem wiem czego się po nim spodziewać, jeśli winietuje na mniejszej matrycy to co dopiero na pełnej
ODPOWIEDZ