średni format dla laika
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
6c,60 jest lepsza kopią psixa ,80,88 hasselblada
jedyną wadą 60 jest to ,że w trakcie focenia nie możemy zmienić filmu.88 ma wymienne kasetki.
w 88 migawka działa gorzej od tej w 60 i dużo łątwiej uszkodzić sam aparat np zmieniając czas bez naciągnięcia migawki.
stare 80,88 maja swoj bagnet inny od tego z psixa.Nowsze mają już psixowy
jedyną wadą 60 jest to ,że w trakcie focenia nie możemy zmienić filmu.88 ma wymienne kasetki.
w 88 migawka działa gorzej od tej w 60 i dużo łątwiej uszkodzić sam aparat np zmieniając czas bez naciągnięcia migawki.
stare 80,88 maja swoj bagnet inny od tego z psixa.Nowsze mają już psixowy
60 :D Ciężko go zepsuć :P i w użyciu przypomina lustrzankę małoobrazkową co np mi bardzo pasuje
ps http://www.kopecny.net/download/arax/ki ... iff_en.pdf tu masz wszystkie różnice
ps http://www.kopecny.net/download/arax/ki ... iff_en.pdf tu masz wszystkie różnice
Ja specjalnie kupiłem sobie nowego, właśnie dlatego żeby go nie sprzedawać.Bronx pisze:ej slawoj nie mów tak ;) kiedyś będziemy chcieli sprzedać swoje i będzie lipa ;) :D
Zostanie u mnie już do końca.
cubchare - jak dla Ciebie to ten: Kiev-60 TTL Black Medium Format Camera NEWcubchare pisze:a jak kiev to który? 60, 80, 88, 6c itp itd.
jest dużo typów.
czym one sie różnią? (oprócz tego, że wyglądem)
rozmiar i waga mało istotna dla mnie.
Eee.. Ja się naciąłem i kłamał jak cholera. Starego światłomierza więcej nie kupię jeśli są takie L208 nowe za bardzo fajne pieniądze.slawoj pisze:Niekoniecznie, chyba że będziesz używać kominka.cubchare pisze:a jeśli już będe miał światłomierz w pryzmacie, to potrzebny jeszcze bedzie światłomierz taki osobny?
Ale wtedy wystarczy kupić światłomierz "SVERDLOVSK-4" za około 50,-zł.
<Pozdrawiam>
M.
M.
a co to znaczy duzo gorszy? wzgledem czego? aparatu fotograficznego? jakiego, z jakim materialem swiatloczulym? jest multum obiektywow, kazdy rysuje w charakterystyczny dla siebie sposob, jest mnostwo materialow swiatloczulych i kazdy jest w jakims zakresie zaprogramowany przez jakiegos czlowieka i oddaje rzeczywistosc tylko i wylacznie w zakresie zaprogramowania.stachu pisze: IMHO nie. Ludzkie oko generuje bardzo słaby technicznie obraz z tego co wiem.
ludzkie oko przekazuje obraz do mozgu, a mozg ma ta charakterystyczna wlasciwosc, ze potrafi sie uczyc. i tak mozna nauczyc sie rozpoznawania kolorow w najdrobniejszych nieuansach swiatel i cieni ale to sa lata cwiczen praktycznych ale i tak nie oddaje to precyzyjnie rzeczywistosci, bo jak juz wiemy z fizyki wsio zalezne jest od obserwatora, nie mniej uwazam ze tandem oczu i mozgu bije na leb urzadzenia, ktore staraja sie uwieczniac "rzeczywistosc".
Jeszcze fajniejszy jest SEKONIC L308 (chyba najtańszy nowy cyfrowy).matth pisze:Eee.. Ja się naciąłem i kłamał jak cholera. Starego światłomierza więcej nie kupię jeśli są takie L208 nowe za bardzo fajne pieniądze.
Generalnie zauważyłem, że nowe rzeczy na eBay'u są tańsze (nawet z przesyłką) niż te same używane na Allegro.
L308s jest super, jedyne czego mu brakuje to spota... ale za te pieniądze nie można mieć wszystkiego 

Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com