średni format dla laika

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

cubchare
-#

Post autor: cubchare »

też fajnie, ale ja ogólnie jestem fanem małej GO (widać to po moich pracach) ;-)
sony alpha 350 + kit + helios
chloe
-#
Kontakt:

Post autor: chloe »

cubchare, mógłbyś chociaż zlinkować stronę, z której pobrałeś zdjęcia.
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

W średnim formacie automatyki nie będziesz miał. Zapomnij o autofocusie, jakichkolwiek programach, ergonomii i wygodzie małoobrazkowych czy cyfrowych lustrzanek.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 22:32 przez morotegari, łącznie zmieniany 1 raz.
cubchare
-#

jedno było z maxmodels, a drugie z allegro (aukcja z pentaconem six).
tu są linki:
http://www.maxmodels.pl/blackmilk.html
http://allegro.pl/item881226601_pentaco ... rawny.html
morotegari pisze:W średnim formacie automatyki nie będziesz miał. Zapomnij o autofocusie, jakichkolwiek programach, ergonomii i wygodzie małoobrazkowych czy cyfrowych lustrzanek.
o af już dawno zapomniałem, bo zdjęcia zazwyczaj heliosem, rzadko korzystam z kita ;-)
o trybach automatycznych też, bo używam tylko manualnego, ale pomiar światła itp jest, a to już ułatwienie.
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Obejrzałem Twoje zdjęcia, są naprawdę dobre jak na 15-latka :-)
cubchare
-#

oh, dziękuje bardzo :-)
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

Post autor: matth »

morotegari pisze:W średnim formacie automatyki nie będziesz miał. Zapomnij o autofocusie, jakichkolwiek programach, ergonomii i wygodzie małoobrazkowych czy cyfrowych lustrzanek.
Tak? No a ja mam i AF i 3 pomiary światła :-D No, ale nie kosztowało to pińcet zł ;-)
<Pozdrawiam>
M.
Bronx
-#
Kontakt:

Post autor: Bronx »

weesee dlaczego z uporem maniaka wciskasz chłopakowi powiększalnik.
Co prawda sam z niego korzystam i wiem ile daje satysfakcji własnoręcznie wykonana odbitka ale bez przesady scan z średniego nawet na takim v500 nie jest zły i można druknąć bez problemu sporą odbitkę.
A jak będzie chciał robić kolor i go modyfikować też mu polecisz powiększalnik ? (częsta praktyka np w zdjęciach fashion)
I nie traktuj weesee tego jak jakiś atak, cenię Cię za wkład w to forum ale poglądy masz trochę ortodoksyjne.

Ja polecam na poczatek kieva 60 .Tylko nie żydz na niego kup w super stanie i daj odrazu do przegladu. Korex + chemie i właśnie jakiś scaner.
Jak poczujesz potrzebę robienia analogowych odbitek to kupisz sobie opemusa 6 za max 300 zł i po sprawie.

p.s do autora wątku :) na moim www prawie wszystkie kwadraty to wlasnie keiv 60 i epson v500.Kolor i BW do wyboru...Obadaj sobie i się zastanów
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, 00:00 przez Bronx, łącznie zmieniany 1 raz.
Bronx
-#
Kontakt:

Post autor: Bronx »

Ja to wszystko rozumiem...choc co do tej taniosci to bym sie nie zgodzil Papier to w sumie dosc droga impreza szczegolnie dla chlopaka lat 15 ktory dostaje 500 zł od mamy na scaner.Dlatego uważam ,że na jego warunki powiększalnik to kupa kasy i nerwów w wywalone błoto. Jak będzie miał swoje źródło dochodów niech się bawi,bo to wielka przyjemnosc.
No i w zdaniu dotyczącym koloru było magiczne słowo "modyfikować" a nie strzelić normalną piękna naturalną odbiteczkę ;)

Na koniec
to tak jakby muzykę z vinyli pozgrywać do mp3 i z nich robić odsłuch. większość by tak zrobiła ale niewielka grupka dostrzega różnicę.
A on chce robić zdjęcia czy się onanizować ? ;P <joke> bo z jego postów wywnioskować można,że po prostu zależy mu na plastyce/głebi jaką może zaoferować MF. Widać to nawet po samplach które wrzucał.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Jeśli kolega cubchare zdecyduje się na zakup KIEV'a 60 jako aparatu średnioformatowego dla zaawansowanego amatora, to warto kupić nowy egzemplarz.
Ceny nowych aparatów na eBay'u są porównywalne z cenami używanych na Allegro (!)

Na eBay'u nowe aparaty sprzedają ukraińskie firmy:

- firma "DVD Technik" o nicku: h_o_h_o_l Tu jest ich oferta
- firma "GrizzlyBear" o nicku: grizzly33bear Tu jest ich oferta

Kupując nowy aparat np.:od "DVD Technik", ma się gwarancję producenta, a zakupy u nich są całkowicie bezpieczne.
Wysyłka aparatu do Polski idzie cztery dni robocze (od momentu zapłacenia PayPal'em).

Warto wybrać egzemplarz z MLU (wstępne podnoszenie lustra).

[center]Obrazek[/center]
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

slawoj, faktycznie ceny mają niezłe.. Ciekawe jak sprawują się te nowe 88 :-> Pełny komplet nieco ponad tysiak z wysyłką. Hmm :->
<Pozdrawiam>
M.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

matth pisze:Ciekawe jak sprawują się te nowe 88
Widziałem nówkę KIEV 88 MLU - jest bardzo ładny.

Ale nie opłaca się kupować KIEV'a 88, dlatego że:
- jest dwa razy droższy niż KIEV 60
- połączenie magazynka z korpusem kiedyś i tak się rozszczelni
- niepotrzebnie zwraca na siebie uwagę (przypomina Hasselblada)

Natomiast niewątpliwą zaletą 88-ki jest:
- mocowanie obiektywów Psix (spust migawki przeniesiony pod korbę naciągu, żeby pasowały Sonnary)
- płócienna migawka (ponoć japońska)
- wstępne podnoszenie lustra MLU (jest też wersja z późniejszym opuszczeniem lustra bez wyzwolenia migawki)
- w pryzmacie dwa pomiary światła (uśredniony i SPOT)
- magazynki z tylnym miejscem na wyciągnięty szyberek (nie zgubi się, ale nie widać Nr Klatki)
- magazynki 6x6 i 6x4,5 (ale tylko w wersji poziomej, bez tzw. rewolweru) oraz matówka z lupą odtylcową (jak w LF)
- kolor czarny i srebrny wykończenia kantów (czarna wersja wygląda rewelacyjnie)

[center]Obrazek [/center]
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, 16:12 przez slawoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

60 już miałem i więcej nie chcę ;-) Ale na coś pokroju 88 czy jakiejś Bronici mógłbym zmienić swojego 645n. Czasami wydaje mi się, że ta cała automatyka aparatu wszystko psuje. Jedno czego pragnę i pożądam w aparacie to dobry TTL, reszta na korby mnie satysfakcjonuje :-)
<Pozdrawiam>
M.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Tak naprawdę to najważniejsza jest optyka. KIEV stwarza możliwość pełnego wykorzystania zalet znakomitych obiektywów np. Zeissa.

Jeśli ktoś jest zaawansowanym amatorem lub początkującym pasjonatem fotografii, to za stosunkowo nieduże pieniądze ma dostęp do dobrej optyki w fotografii średnioformatowej.

[center]Obrazek [/center]
Awatar użytkownika
stachu
-#
Kontakt:

Post autor: stachu »

cubchare pisze:też fajnie, ale ja ogólnie jestem fanem małej GO (widać to po moich pracach) ;-)
Teoretycznie mniejszą głębię osiągniesz małym obrazkiem z 50/1.4 niż średnim z 80/2.8.
ODPOWIEDZ