Pierwsze odbitki

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
dead_king
-#
Kontakt:

Pierwsze odbitki

Post autor: dead_king »

Wczoraj poraz pierwszy zrobiłem sam odbitki. Bardzo fajna zabawa i chciałem w sumie podziękować wszystkim aktywnie udzielającym się użytkownikom forum. Udało Wam się zarazić mnie ściemnianiem, a bez Was raczej by do tego nie doszło. Dzięki też za wszystkie wskazówki w postach i odpowiedziach na moje pytania.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
profaner
-#

Post autor: profaner »

gratuluje, zazdroszcze:)

ja caly czas sie czaje kompletuje sprzet itd itp
stygi
-#
Post autor: stygi »

profaner, to tak jak ja ;) - zbieram negatywy i kompletuje ;) graty
Z przyczyn technicznych koniec świata został odwołany. Za zaistniałe utrudnienia serdecznie przepraszamy !
Awatar użytkownika
dead_king
-#
Kontakt:

No właśnie jeszcze wszystkiego nie mam. Byłem wczoraj całe popołudnie i wieczór u wujka, który kiedyś się w to "bawił". Wcześniej kupiłem eukobrom, superfix, rozrobiłem wode z octem i zadzwoniłem do niego, żeby mi pokazał co i jak, plus miałem sprawdzić wiedzę teoretyczną nabytą na forum. Siedzieliśmy do 21 przy Krokusie 35 L. I jak się zajarałem :D Kupiłem już zegar ciemniowy, przy wypłacie kupię reszte gratów i do roboty :)

Wnioski jakie mi się nasuneły to takie, że faktycznie należy kupić przynajmniej Opemusa, bo nie wyobrażam sobie, że komfort pracy będzie gorszy niż w Krokusie i żeby kupić lepszy obiektyw niż Mikar 4,5/50. Po pierwsze spodziewam się, że będzie ostrzejszy, a samo ostrzenie będzie łatwiejsze przy 2,8.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

dead_king pisze:Wnioski jakie mi się nasuneły to takie, że faktycznie należy kupić przynajmniej Opemusa, bo nie wyobrażam sobie, że komfort pracy będzie gorszy niż w Krokusie i żeby kupić lepszy obiektyw niż Mikar 4,5/50
Z pewnością będzie lepszy. Miałem już do czynienia z paroma Krokusami (Krokusem 2, Krokusem 3, Krokusem 4, Krokusem 66) i wiem o czym mówisz, co oczywiście nie znaczy że nie można się przyzwyczaić . Krokusy nie są tragiczne, grunt to wymienić im optykę ;)

Powiększalniki Meopty są bardzo wygodne (miałem Axomat II a w chwili obecnej używam jeszcze Axomatu 4a i Magnifaxa 3a) i z pewnością będziesz z nich zadowolony.

P.S. Spróbuj wkręcić do tego Krokusa aparatowy obiektyw M42 50mm i zobacz jaka będzie różnica ;)

(Mój ojciec tak robił)
A niech mnie TSS pokąsa!
rioj
-#

Post autor: rioj »

rayman pisze:Krokusy nie są tragiczne
Byc może łatwo mnie zadowolić, ale przez 10 lat używałem Krokusa 69s i chwaliłem sobie.
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

rioj pisze:
rayman pisze:Krokusy nie są tragiczne
Byc może łatwo mnie zadowolić, ale przez 10 lat używałem Krokusa 69s i chwaliłem sobie.
To też mówię :) Siedziałem na Krokusie 66 i również bardzo sobie chwaliłem. Nie wiem czemu tyle osób na te sprzęty aż do przesady narzeka.

Może nie mają tak wygodnych kasetek na negatywy a z merdaniem żarówką czasem trzeba się natrudzić, ale wciąż twierdzę że to całkiem przyzwoity sprzęt :)
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
dead_king
-#
Kontakt:

Mi najbardziej doskwierało ustawianie negatywu w ramce. Do reszty faktycznie idzie się przyzwyczaić.
ODPOWIEDZ