Rodagon 4/80 jaką ma optymalną przysłonę? Ogladałem specyfikacje, ale nie wiem jak to rozumieć co piszą.Obiektyw posiada miedzy przysłony. Więc chodzi im o przymkniecie przysłony od maksymalnie otwartej o dwa skoki przysłony czy dwa stopnie przysłony? Czyli f5,6 czy f8? Pozdrawiam.
Ok myślałem, że ktoś wie..... Więc może w tym mi ktoś pomoże. Kupiłem ten obiektyw, aby przy powiększeniach przenosić na odbitkę maksymalnie to co jest zawarte na negatywie. Chodzi tu o skale kontrastu. Na stykówce jest wszystko co na negatywie, więc papier jest to w stanie przenieść, chemia w tym przypadku tez ok, a przy powiększeniu choć by nawet zmieniać kontrast papieru trudno to uzyskać, taką rozpiętość tonalną..... Stąd moje pytanie i prośba o podzielenie się doświadczeniem. Co oprócz obiektywu ma na to wpływ w sprzęcie? Żarówka, odległość żarówki od kondensora może jakaś szybka zmiękczająca, itp. ? Co robić, aby przenieść przy powiększeniu to wszystko co na stykówce? Pozdrawiam
Najprostszym wyjściem jest zrobienie większej stykówki – czyli wejście w LF. Wszystko inne będzie tylko substytutem. Możesz stosować split -grading, pre- flashing i inne fajnie brzmiące techniki , ale styk pozostanie stykiem. Sprzedaj Rodagona, popakuj na siłowni , kup wielki format i idź w plener
IMHO przesłona ma znikomy wpływ na sprawę kontrastu. Wpływa na rozkład ostrości na odbitce.
Więc z przenoszeniem kontrastu czeka Cię prawdziwa zabawa ciemniowa :)