Proszę o opinie
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Proszę o opinie
Wiatm
Wczoraj popełniłem pierwsze w swoim dorosłym żywocie wywoływanie negatywu, a ponieważ początki bywają trudne, proszę o Wasze opinie, brak mi doświadczenia i nie wiem czy uzyskane efekty są na akceptowalnym poziomie, tzn ja jestem zadowolony ale napiszcie jak widzicie ziarno, tonalność etc... żeby na przyszłość wiedzieć co poprawić.
Negatyw to Ilford HP5+, naświatlany jako ISO1600, wołany w microphenie 1+0, 22oC, 9 min., 4 przewrotki w każdej minucie.
foto1
foto2
foto3
Z górki dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam
tomograf
Wczoraj popełniłem pierwsze w swoim dorosłym żywocie wywoływanie negatywu, a ponieważ początki bywają trudne, proszę o Wasze opinie, brak mi doświadczenia i nie wiem czy uzyskane efekty są na akceptowalnym poziomie, tzn ja jestem zadowolony ale napiszcie jak widzicie ziarno, tonalność etc... żeby na przyszłość wiedzieć co poprawić.
Negatyw to Ilford HP5+, naświatlany jako ISO1600, wołany w microphenie 1+0, 22oC, 9 min., 4 przewrotki w każdej minucie.
foto1
foto2
foto3
Z górki dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam
tomograf
Pozdrawiam
tomograf
----------------
* Bronica SQ-Ai * Polaroid Land 250 * 18x24 Curt Bentzin Gorlitz * Kiev 88 * Kiev 60*
--------------------------------------------
www.tomograf.wordpress.com
tomograf
----------------
* Bronica SQ-Ai * Polaroid Land 250 * 18x24 Curt Bentzin Gorlitz * Kiev 88 * Kiev 60*
To skany z negatywu, epson V500, niestety ciemnią nie dysponuję, fajnie by było mieć gdzie poćwiczyć i zrobić odbitki, jednak na razie musi wystarczyć skaner w pracy :(
Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
-
- -#
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim za dobre słowo,
Odkąd przeczytałem ze istnieje coś takiego jak forsowanie, bardzo chciałem spróbować :) i teraz już wiem że iso1600 w moim DSLR to gównienko
Odkąd przeczytałem ze istnieje coś takiego jak forsowanie, bardzo chciałem spróbować :) i teraz już wiem że iso1600 w moim DSLR to gównienko

Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
Henry, co świadczy o okrutnym niedoświetleniu? i co by dało iso 400 możesz rozwinąć ?
...nie no iso1600 w moim Pentaxie to porażka.
...nie no iso1600 w moim Pentaxie to porażka.
Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
Na pierwszym i ostatnim zdjęciu sweter/sukienka są czarnymi plamami bez żadnych detali (nie widać żadnej faktury materiału). O ile na 3 zdjęciu to nie razi, to na pierwszym spodziewałbym się zobaczyć chociaż "zajawkę" faktury. To oczywiście tylko moje zdanie. Tak w ogóle, to są to udane zdjęcia ;)tomograf pisze:Henry, co świadczy o okrutnym niedoświetleniu? i co by dało iso 400 możesz rozwinąć ?
JaZ
No tak, domyślam się, że zastosowanie niższego iso i wydłużenie czasu ekspozycji pozwoliłoby na zachowanie większej ilości detali, jednak bez statywu by się nie obeszło, przyznam że trudno mi utrzymać nieporuszone zdjęcia z czasami dłuższymi niż 1/60, a w takim przypadku iso1600 stanowi pewien kompromis. 

Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
Jesteś pewny, że na negatywie niczego nie ma? Być może kilka chwil zabawy z krzywymi pozwoliłoby coś "wycisnąć" z tego negatywu... nawet jeśli na oko negatyw wydaje się być w tym miejscu całkowicie przejrzysty,tomograf pisze:No tak, domyślam się, że zastosowanie niższego iso i wydłużenie czasu ekspozycji pozwoliłoby na zachowanie większej ilości detali,
to nie znaczy jeszcze, że tam naprawdę niczego nie ma ;) Skaner widzi więcej.
Spróbuj użyć monopoda lub innej podpórki. Mi udało się zejść do 1/8 sekundy bez poruszenia.tomograf pisze:przyznam że trudno mi utrzymać nieporuszone zdjęcia z czasami dłuższymi niż 1/60
...pasek był na liście prezentów, ale mikołaj gapa ;) a patent ze sznurkiem wypróbuję, dzięki.
JaZ
w sumie może nie poświęciłem wystarczającej ilości czasu na skanowanie, byłem trochę podniecony, że to pierwszy negatyw i w dodatku cokolwiek na nim widać, w ogóle skanowanie tez idzie mi dość chaotycznie, nie mam jeszcze wypracowanego "workflow" jeśli chodzi o negatywy.
Tym bardziej Wasze rady są dla mnie bardzo cenne, dzięki !
JaZ
w sumie może nie poświęciłem wystarczającej ilości czasu na skanowanie, byłem trochę podniecony, że to pierwszy negatyw i w dodatku cokolwiek na nim widać, w ogóle skanowanie tez idzie mi dość chaotycznie, nie mam jeszcze wypracowanego "workflow" jeśli chodzi o negatywy.
Tym bardziej Wasze rady są dla mnie bardzo cenne, dzięki !
Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
Lepiej mieć zdjęcie niedoświetlone niż poruszone? No jest to jakiś kompromis...tomograf pisze:No tak, domyślam się, że zastosowanie niższego iso i wydłużenie czasu ekspozycji pozwoliłoby na zachowanie większej ilości detali, jednak bez statywu by się nie obeszło, przyznam że trudno mi utrzymać nieporuszone zdjęcia z czasami dłuższymi niż 1/60, a w takim przypadku iso1600 stanowi pewien kompromis.

Jakbyś ustawił 400/27° ISO i niedoświetlił tak żeby czas mieć 1/60, a potem wywołał na większy kontrast to jak myślisz - co byś dostał? Żeby naświetlone halogenki srebra zareagowały z wywoływaczem muszą być naświetlone powyżej pewnego poziomu granicznego. Jak myślisz - czy ten poziom jest uzależniony od fizycznych właściwości emulsji i chemicznej reaktywności wywoływacza czy może od tego co ustawisz na kółku czułości światłomierza?

Żeby nie było - nie twierdzę że forsowanie nie istnieje - przedłużone wywołanie podnosi realną czułość negatywu - może o pół działki. A że Microphen też podnosi o pół to zgaduję że Twoje HP5 powinno mieć realną czułość 800/30° ISO. Co oznacza że i tak musiałeś coś popsuć przy naświetlaniu bo tak smolistych czerni jak na ostatnim zdjęciu nie dostałbyś tylko z takiego niedoświetlenia... Jak mierzyłeś światło?
No to dostałem co chciałem ;)
Przyznam z pokorą że na razie niewiele rozumiem z tego co napisałeś, no ale frycowe trzeba płacić.
Światło mierzyłem weimarluxem raz przed zrobieniem całej serii zdjęć w kilku miejscach pokoju, wyszło mi 1/60 przy 2.8 i na takich ustawieniach są zrobione pow. zdjęcia, wiem że to wielkie uproszczenie sprawy, ale uznałem że to nie sesja w studio, a tylko zdjęcia z wigilii i dalej będę się martwił przy skanowaniu.
Tak wiem że dla niektórych wyjadaczy wypisuje tu herezje, ale wdzięczny za wszelką krytykę, proszę o wyrozumiałość, to jest 4 rolka filmu naświetlona w moim życiu, a pierwsza wywołana własnoręcznie, i martwiłem się bardziej o to czy w ogóle będzie co oglądać po wywołaniu aniżeli o to czy cienie będą smoliste czy też subtelne i czy halogenki będą miały czas zareagować w odpowiedni sposób czy też nie.
Henry, naprawdę bardzo dziękuję za szczególowe zwrócenie uwagi, na pewno będę o tym myślał naświetlając następną rolkę, ale w imieniu swoim i może kilku innych świeżaków proszę o łagodne wyroki i wyrozumiałość w edukacji młodego pokolenia analogowego, wszak wpadając tu z megapikselowego świata nie łatwo zrozumieć od razu wszystkie niuanse tajemnej sztuki ciemniowej.
Przyznam z pokorą że na razie niewiele rozumiem z tego co napisałeś, no ale frycowe trzeba płacić.
Światło mierzyłem weimarluxem raz przed zrobieniem całej serii zdjęć w kilku miejscach pokoju, wyszło mi 1/60 przy 2.8 i na takich ustawieniach są zrobione pow. zdjęcia, wiem że to wielkie uproszczenie sprawy, ale uznałem że to nie sesja w studio, a tylko zdjęcia z wigilii i dalej będę się martwił przy skanowaniu.
Tak wiem że dla niektórych wyjadaczy wypisuje tu herezje, ale wdzięczny za wszelką krytykę, proszę o wyrozumiałość, to jest 4 rolka filmu naświetlona w moim życiu, a pierwsza wywołana własnoręcznie, i martwiłem się bardziej o to czy w ogóle będzie co oglądać po wywołaniu aniżeli o to czy cienie będą smoliste czy też subtelne i czy halogenki będą miały czas zareagować w odpowiedni sposób czy też nie.
Henry, naprawdę bardzo dziękuję za szczególowe zwrócenie uwagi, na pewno będę o tym myślał naświetlając następną rolkę, ale w imieniu swoim i może kilku innych świeżaków proszę o łagodne wyroki i wyrozumiałość w edukacji młodego pokolenia analogowego, wszak wpadając tu z megapikselowego świata nie łatwo zrozumieć od razu wszystkie niuanse tajemnej sztuki ciemniowej.
Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
ostatnio renes bodajże pytał o spadek czułości filmu przy stosowaniu światła sztucznego, pamiętaj, że to też należałoby uwzględnić. jednak jak dla mnie jak na domowe warunki, jest w sam raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr