ŚWIATŁO ŻAROWE A KOREKTA EKSPOZYCJI
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
ŚWIATŁO ŻAROWE A KOREKTA EKSPOZYCJI
Jakie są wasze doświadczenia przy pracy w świetle żarowym? Dokonujecie korekty ekspozycji (na +), a jeśli tak to czym kierujecie się przy ustalaniu jak wielka ona powinna być? Zamierzam swoim małym 6x9 Bergheilem pofotografować kilka przedmiotów w czerni-bieli w swietle domowych kilku lampek nocno/biurkowych. Czy przy czarno-białych negatywach powinienem robic taka korektę?
Z góry dzięki.
Z góry dzięki.
renes, nie wiem. Ja po prostu robie zdjecia. Nie zajmuje sie kalibracja filmu, ani obliczaniem EI. Dopoki sam nie sprobujesz, zadne dokladniejsze rady i tak Ci niewiele dadza. Przeciez to wszystko i tak jeszcze zalezy od sposobu pomiaru. Na koncerty na przyklad nie chodze z szara karta
Ja po prostu zauwazylem, ze zdjecia w swietle zarowym potrafia byc niedoswietlone, wiec jesli w ogole uzywam swiatlomierza, to daje 1EV wiecej - przeswietlic i tak nie przeswietle, a moze troche lepiej wyjda cienie. Czasem pewnie mozna by i dac 2EV, ale najczesciej swiatlo po prostu juz na to nie pozwala.
50 ISO i tak z reki nie utrzymasz w swietle zarowym

Ja po prostu zauwazylem, ze zdjecia w swietle zarowym potrafia byc niedoswietlone, wiec jesli w ogole uzywam swiatlomierza, to daje 1EV wiecej - przeswietlic i tak nie przeswietle, a moze troche lepiej wyjda cienie. Czasem pewnie mozna by i dac 2EV, ale najczesciej swiatlo po prostu juz na to nie pozwala.
50 ISO i tak z reki nie utrzymasz w swietle zarowym

Jeżeli mówimy o tym samym obiekcie fotografowanym, to tak.renes pisze:Rozumiem, że jeśli łączycie żarowe z naturalnym to korektę dajecie odpowiednio mniejszą?
Dla naszych celów można spokojnie uznać, że żarówki halogenowe mają takie samo widmo jak zwykłe. Chociaż naprawdę mają nieco inne.renes pisze: czy w przypadku oświetlenia żarówkami halogenowymi potrzebna podobna zasada korekty, czy mają one może inne nieco widmo?
- Minolciarz1979
- -#
To i ja się włączę do dyskusji.
Bo w studio używam tylko oświetlenia żarowego. Focę zawsze Minoltą 7000i i D7. Uzywałem Fomy200, Rollei Superpana 200. Światło mierzone albo szarą kartą Kodaka (bez korekty EV), albo ze skóry na twarzy (z korektą +1EV). Zazwyczaj mierzę punktowo, czasami (przy portrecie twarzy) centralnie. Przyznam, że nie stosuję korekty opisanej wyżej i nie zauważyłem, aby coś było niedoświetlone. Wywołuję normalnie, wedle tabel z DigitalTruth. Zawsze opieram się na światłomierzu.
A więc po sfotografowaniu kilku filmów (Acros i Tri-x 400) w świetle lampek halogenowych prześwietlałem o 1EV i było to potrzebne. Rzeczywiśie możnaby nawet dać 1,5 lub 2 EV więcej. Większym problemem okazała się rozpietośc tonalna, na niektórych zdjęciach wynosiła zaledwie 2 EV - i te wypadły słabiej, blado, na niedoświetlone. Poza tym przy zmianie obiektywów i fotografowaniu z dużym wyciągiem miecha, można zapomnieć o tym że korektę dla miecha należy także zmienić.
Przyznam, ze zabawy miałem ze zdjęciami niemało bo robiłem przedwojennym Voigtlanderem Bergheilem i to pierwsze zdjęcia jakie nim wykonałem po doprowadzeniu go do uzyteczności (zakup obiektywów i kasety, regulacja migawek). Przy tym mierzyłem sceny punktowym 1%.
Przyznam, ze zabawy miałem ze zdjęciami niemało bo robiłem przedwojennym Voigtlanderem Bergheilem i to pierwsze zdjęcia jakie nim wykonałem po doprowadzeniu go do uzyteczności (zakup obiektywów i kasety, regulacja migawek). Przy tym mierzyłem sceny punktowym 1%.
- Minolciarz1979
- -#
a jak przy filmach typu superpan?
np. rollei superpan 200? Też wprowadzić korekcję? Chyba tutaj nie byłoby to potrzebne. Niebieskiego nic nie fociłem, głownie zajmuję się portretem/sylwetką i nie potrzebowałem dodatkowo korygować na + względem wskazań światłomierza. Kolejnym filmem do przetestowania w studio bedzie Ilford Pan 400, więc wedle waszych rad zrobię korektę o 1 EV i zobaczymy. Każdą scenę zdubluję na zasadzie mój pomiar/mój pomiar + 1 EV.