Żarówka ciemniowa
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Żarówka ciemniowa
Witam,
czytałem wiele tematów na temat oświetlenia ciemni. Moje pytanie brzmi: czy jest możliwość kupienia żarówki, która nie będzie zaświetlała papierów Ilforda Multigrade?
czytałem wiele tematów na temat oświetlenia ciemni. Moje pytanie brzmi: czy jest możliwość kupienia żarówki, która nie będzie zaświetlała papierów Ilforda Multigrade?
Potwierdzam :)Jerzy pisze:Np. oliwkowa Philipsa, mi nie zaświetla.
Widzę też że jesteś z Poznania. W Eldrze na Placu Cyryla Ratajskiego powinna być do kupienia lampa ciemniowa Kaiser Multigrade. Też nie powinna tego zaświetlać a sama lampa to fajna rzecz jeżeli planujesz dłużej pobawić się w ciemnię.
Jeżeli jesteś oszczędny to możesz jeszcze spróbować z tylną lampką do rowera na diody. Czerwona, ale nie zaświetlała mi ani Ilforda Xpressa ani Ilforda MG IV Deluxe :
P.S. Brogans fajna knajpa
A niech mnie TSS pokąsa!
Dzięki, spróbuję z żarówką oliwkową, choć czytałem na papierze Ilfa że nie powinno się jej niby stosować.
Jeżeli chodzi o lampę to mam świetnie rozwiązane przełączania światła ciemniowe - zwykłe, i chciałbym to wykorzystać.
A co do Brogansa to się zgodzę, fajnie się tam pifffko pije tylko trudno znaleźć miejsce ostatnio;)
Jeżeli chodzi o lampę to mam świetnie rozwiązane przełączania światła ciemniowe - zwykłe, i chciałbym to wykorzystać.
A co do Brogansa to się zgodzę, fajnie się tam pifffko pije tylko trudno znaleźć miejsce ostatnio;)
Oliwkowa Philipsa ma filtr PF 710. W instrukcji dołączonej do papieru Ilford MG IV De Luxe napisano że ten papier jest przystosowany do pracy m.in z tym filtrem. Instrukcja do Xpressa 2 (ale tego papieru nie polecam) - powinna też tą informację zawierać. Sam robiłem na tej żarówie MG IV Deluxe i Xpress2. Nie zaświetla :)
P.S. I przez ten tłok już tam nie chodzę :]
P.S. I przez ten tłok już tam nie chodzę :]
A niech mnie TSS pokąsa!
-
- -#
a mnie caly czas interesuje czy bursztynowa lampka na ledach nada sie do papierkow multigrade (glownie ilford xpress i foma)...
tu jest link do mojej aukcji - to dokladnie ta lampa.. jednak to jest durst - nie kaiser :)
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... K:MEWNX:IT
tu jest link do mojej aukcji - to dokladnie ta lampa.. jednak to jest durst - nie kaiser :)
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... K:MEWNX:IT
-
- -#
W Eldrze mają lampy Kaisera, więc w okolicach 170-200zł. Podejrzewam że ta lampa z Cyryla chodzi na 15-25 waciaki E-14 lub E-27, czyli takie które dostaniesz w pierwszym lepszym sklepie elektrycznym. Jak się przepali to kupujesz żaróweczkę za 2-3zł a nie specjalistyczną oliwkę za kilkadziesiąt.dzwon pisze:sama lampa to pewnie spory wydatek.
Zapytaj w tym sklepie, może mają coś jeszcze na magazynie a ceny niskie :)
http://www.techlight.com.pl/product/c1047.html
A niech mnie TSS pokąsa!